• Haberler
  • Genel
  • İGM’de arazi takası tartışıldı – Kocatepe Gazetesi

İGM’de arazi takası tartışıldı – Kocatepe Gazetesi

İGM Mart ayı toplantıları tamamlandı. Toplantıda Karaman İş Merkezi’ndeki arazi ile Belediye mülkiyetindeki arazinin takası konusu tartışıldı. AK Parti ve MHP grubu arasında zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantı iki oturumlu olarak yapıldı. MHP Grup Başkanı İsa Çağa, konunun komisyonda görüşülmeden karara bağlanmak istediğinden yakındı. İGM Başkanı Salih Sel, 5 aydır ötelenen konunun daha fazla vakit [&hellip]

İGM'de arazi takası tartışıldı

İGM Mart ayı toplantıları tamamlandı.

Toplantıda Karaman İş Merkezi’ndeki arazi ile Belediye mülkiyetindeki arazinin takası konusu tartışıldı. AK Parti ve MHP grubu arasında zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantı iki oturumlu olarak yapıldı. MHP Grup Başkanı İsa Çağa, konunun komisyonda görüşülmeden karara bağlanmak istediğinden yakındı. İGM Başkanı Salih Sel, 5 aydır ötelenen konunun daha fazla vakit kaybedilmemesi için komisyonda görüşülmediğini vurguladı
İl Genel Meclisi’nin (İGM) Mart ayı toplantılarının 5’nci ve son birleşimi dün tamamlandı. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayan İGM Başkanı Salih Sel, İslam dininin kadınlara gereken önemini verdiğini belirtti. Kadınlar Günü nedeniyle mecliste bulunan hanımlara kırmızı karanfiller verildi. Meclisin tek kadın üyesi olan Hatice Dudu Özkal yaptığı konuşmada tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten duygularıyla kutladığını söyledi. Özkal, İGM Başkanı Salih Sel’in kırmızı karanfil dağıtımı ile gösterdiği şık davranışa teşekkür etti.
TERMAL TESİSLERDE SU BEDELİ BELİRLENDİ
Toplantı gündemin 18’nci maddesinin görüşülmesi ile devam etti. Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi, İhsaniye Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi, Heybeli Termal Turizm Merkezi ve Sandıklı Hüdai Termal Turizm Merkezi Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgelerinin 2013 yılına ait Jeotermal Su Kullanım metreküp bedelinin her bir tesis için ayrı ayrı belirlenmesinin istendiği bildirildi. Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi için 55 santigrat derece 1 metreküp suyun maliyeti 65 kuruş- satışı 78 kuruş. Özel İdareler payı 1 kuruş, toplam 79 kuruş artı KDV. Ömer Gecek Termal Turim Merkezi için 95 santigrat derecedeki su için 1 metreküp su 0,793 TL, satış 0.95 TL. Özel idare payı 0.04 TL, toplam 0.99 TL artı KDV. Sandıklı Hüdai Turizm Termal Merkezi otel için; Maliyeti 0.50 TL, satışı 0.59 TL, Özel İdare payı 0.04 TL. Toplam 0.063 TL artı KDV. Sandıklı sera için maliyeti 0.05 TL, satış 0.059 TL. Özel idare payı 0.041 TL, toplam 0.10 TL artı KDV. Heybeli Termal Tesisleri için 1 metreküp su 1.47 TL maliyeti, satışı 1.77 TL. Özel idare payı 0.03 TL toplam 1.80 TL artı KDV. Çobanlar ilçesinde satış 0.097 TL, özel idare payı 0.033 TL, toplam 0.13 TL artı KDV. İhsaniye Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi için maliyet belirleme çalışmaları devam ediyor. Plan Bütçe, İdari Hukuk İşleri komisyonlarının aynı yöndeki raporları oybirliğiyle kabul edildi.
GÖRÜŞMELER MESAFE ALDIRMADI
İGM Başkanı Salih Sel, meclis gündeminin 23’ncü maddesinde yer alan Belediye mülkiyetindeki 110 pafta, 731 ada, 6 parseldeki 3 bin 600 metrekare alanlı arsa ile Karaman İş Merkezi’ndeki işyerlerinin takası konusunun 3 aydır ötelendiğini söyledi. Bu madde ile ilgili komisyon raporunun komisyonda karar alınmadan imzalatıldığı iddiasında bulunan MHP grubundan tepki geldi. Tansiyonun bir anda fırladığı meclis toplantısında öğleden sonra saat 14.00’de ikinci bir oturum daha yapıldı. Meclisin ilk birleşiminde konu hakkında bilgi veren İGM Başkanı Salih Sel, konun sürekli ertelendiğini belirtti. Konu hakkında Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la görüşmelerine rağmen bir mesafe alınamadığını kaydeden Sel; “En son geçen ay yaptığımız bir görüşmede, bizim Karaman İş Merkezi’ndeki bazı yerlere Belediye’nin yazısı ile talebi var. Ekim ayından itibaren B blok 2-3-4-5-6-7 bağımsız bölümlü iş yerleri ile yine B blokta 13-13-14-15-16-17 nolu bağımsız bölümlerin takas edilmek isteniyor.” dedi.
VERİLECEK ALAN
3 BİN 600 METREKARE
Belediye’nin sözkonusu yerdeki yerinin mesken alanı olduğunu ifade eden Salih Sel, mali değerinin farklı ifade edildiğini, kendilerinin ise bu değeri farklı şekilde görüştüklerini belirtti. Kendileri için şu anda en önemli sorununun Kocatepe İlköğretim Okulu’nda 1260 tane öğrenci olduğunu söyleyen Sel; “Derslik sayısı 22 tane. 2 tane laboratuvarı da dersliğe dönüştürdüğümüzü düşünüyoruz. 1260 mevcudu 24’e böldüğümüz zaman 52-53 kişilik sınıflar oluyor. Oradaki aileler devamlı bize geliyorlar, valiliğe ve milli eğitime gidiyorlar. Bununla ilgili sorunu bir an önce çözmek istedik. Aradan 5 ay gibi bir süre geçti. Kalkınma Ajansı’nın Japonya gezisinde Vali beyle uzun uzun konuştuk. Bire bir görüştüm. Ama sorunun çözüm yolunun ancak takas yolu ile olacağı söylendi. Mesela bizim Belediye ile takas edeceğimiz arazi 3 bin 600 metrekare. Benim orada sanayiye bakan kısımda arsam vardı. Değeri benim arsadan çok daha kıymetli. Yaklaşık değeri 800 bin ile 1 milyon TL arasında. Bize verilecek alan 3 bin 600 metrekare. Yani 3 trilyon civarında. Bizden talep edilen yer İmar Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nün oradaki yerden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nden. Burayı kullandığımızdan veremeyeceğimizi söyledik.” diye konuştu.
AMAÇ OKUL SORUNUNU ÇÖZMEK
Son olarak konuyu önceki gün Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la görüştüklerini aktaran İGM Başkanı Salih Sel, konunun bir an önce çözülmesinin istendiğini vurguladı. Okuldaki sıkışıklığın vakit kaybetmeden çözülmesi gerektiğinin altını çizen Sel; “Talep edilen yerler için kullandığımız için veremeyeceğimizi söyledik. Onları düştükten sonra bizden talep edilen yerlerin ihale bedelleri 1,5 trilyon. Toplam 14 tane yer. Maalesef biz orayı iki kere ihaleye çıktık. Projesi tamamen bir rezalet. Büro katlarını çok iyi fiyatlara sattık. Çünkü hepsinde pencere vardı. Valilik binası yıkıldıktan sonra bu yerleri işyeri olarak kullanabilir miyiz diye baktırdım. Ama maalesef 3 katta betonarme perde var. Oranın projelendirmesi başlı başına bir hata. Ayrı bir şey daha söyliyeyim. Ben bizim parti iktidara gelinceye kadar Bayındırlıkla ilgili koordinasyonu sağlayan birisiydim. Altta yarım bir kat vardı bodrumda ona dolgu yapmışlar. İhale yapıldıktan sonra proje değişikliği yaptırdık. 75 adet daha otopark yeri çıkarttırdık. Keşke o zaman bunlarada baksaydık. Ama böyle bir şey olabileceğini tahmin etmedim. Üç katta betonarme perde ile ilk defa karşılaşıyorum. Bize verilen yer en az 3 trilyon liralık bir yer. Belediye’nin talep ettiği bazı yerleride vermedik. Sadece verdiğimiz 14 tane işyeridir. Çıktığımız ihale bedeli 1,5 trilyon. Durum bu. Afyon’daki o mahalledeki okul sorununu çözmüş olacağız.” şeklinde konuştu.
İLÇELERE HAKSIZLIK EDİLMESİN
MHP Dinar İGM üyesi İbrahim Acar, Karaman İş Merkezi’nin sıkıntıları olsada kendisine göre şehrin en güzel iş merkezi olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın belediyecilik anlayışını yargılama haddine sahip olmadığını belirten Acar; “Sayın Başkanın Afyon için yapabileceği çok şeyler var. Önceki gün bir İGM üyesi arkadaşımız okul mu cezaevi mi önemli dedi. Okul çok daha önemli. Çocuklarımız Türkiye’nin neresinde olursa olsun 2’li eğitim yapmasın. 40 kişilik sınıflar yerine benim gönlük 15-20 kişilik sınıflarda okunsun. Bunu tartışmaya gerek yok. 3 bin 600 metrekarelik arsaya değer tespiti yapıldıktan sonra Belediye meclisi o arsayı bedelsiz verebilir. Orada bizim değil Afyonkarahisar’ın çocukları okuyacak. Vermeyedebilir, Afyonkarahisar Belediyesi hepimizin belediyesi. Alt yapı hizmetlerinden hepimiz yararlanıyoruz. Bu tip arsaları devletimiz belediyelerin borcundan mahsuplaşabiliyor. Böylece Belediye hiçbir şey kaybetmemiş olur. Dolayısıyla Karaman İş Merkezi’ndeki arsada bize kalır. İlçelerede haksızlık yapılmaz. Yarın bunun önü açılırsa her Belediye bedelsiz arsa vermez. Milli eğitimde sıkıntılar yaşanır. Benim vicdanım rahat değil.” dedi.
KOMİSYONDA KARAR ALINMADI
Afyonkarahisar Belediyesi’nin 8 tane Bilgi Evi yaptığını belirten İGM Başkanı Salih Sel, Belediye’nin milli eğitim yaptıklarının gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. MHP İGM üyesi Mehmet Karagöz, köylerdeki çocuklarında hakkını korumak gerektiğini söyledi. MHP İGM Sandıklı üyesi Murat Çandır’la İGM Başkanı Salih sel arasında söz alıp verme konusunda kısa süreli bir tartışma yaşandı. MHP Grup Başkanı İsa Çağa konu ile ilgili söz alındı. Komisyonlarda karar alınmadan imza atıldığını ileri süren Çağa şöyle konuştu: “Grup Başkanı olarak özellikle dikkatinizi çekiyorum. Madem komisyonda karar almadınız neden altına imza atıyorsunuz? Biz MHP olarak hiçbir zaman yapılacak hiçbir eğitim yatırımına karşı değiliz. Ama özel idarenin o kadar yerini mundar ettiniz.” dedi.
KONU İKİNCİ OTURUMA BIRAKILDI
Arazi takası ile ilgili komisyon raporlarının toplantı öncesi imzalandığını belirten İGM Başkanı Salih Sel, konunun bir sonraki aya kalmadan bir an önce çözülmesi için böyle hareket edildiğini açıkladı. Sel, kimsenin yangından mal kaçırmadığını, kendilerinin bugüne kadar nasıl çalıştığını herkesin bildiğini sözlerine ekledi. Tartışma üzerine konunun öğleden sonra yeni bir oturumda değerlendirilmesine karar verildi. İhtisas komisyonlarından gelen raporların okunup oylanması ve bilgilendirmeler yapılması ile toplantının ilk bölümü sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme