İGM’de araştırma gezisi hazırlığı – Kocatepe Gazetesi
İGM Ekim ayı toplantılarının dördüncü birleşimi tamamlandı. Gündem maddelerinin görüşülüp, komisyon raporlarının karara bağlandığı toplantıda meclis üyelerine bilgilendirmeler de yapıldı. Toplantıda Balkan ülkelerine araştırma inceleme gezisi yapılması için verilen önerge, talep ve isteklerin bütçe döneminde değerlendirilmesi ve bazı basın mensuplarının farklı anlamlar çıkarılabilecek yazılar yazılmaması konuları gündeme geldi İl Genel Meclisi (İGM) üyeleri gündemin 15. [&hellip]
İGM Ekim ayı toplantılarının dördüncü birleşimi tamamlandı. Gündem maddelerinin görüşülüp, komisyon raporlarının karara bağlandığı toplantıda meclis üyelerine bilgilendirmeler de yapıldı. Toplantıda Balkan ülkelerine araştırma inceleme gezisi yapılması için verilen önerge, talep ve isteklerin bütçe döneminde değerlendirilmesi ve bazı basın mensuplarının farklı anlamlar çıkarılabilecek yazılar yazılmaması konuları gündeme geldi
İl Genel Meclisi (İGM) üyeleri gündemin 15. maddesini görüşerek toplantıya başladı. Kızılören ilçesi İsmet Attila İlköğretim Okulu’nda öğrenci fazlalığından dolayı sınıfların yetersiz olduğu gerekçesiyle 2012 dönemi bütçesinden ödeneği ayrılarak ek 8 derslik yapımının talep edildiği kaydedildi. Okula ek 8 ders yapımı talebinin bütçe döneminde değerlendirilmesini uygun gören komisyon raporu oy birliğiyle kabul edildi.
Karaaslan ve Nuribey köy yolu üzerinde yer alan ulaşımı sağlayan tek şeritli mevcut menfezlerin tehlike arz ettiği bunların yıkılıp yerine yeni menfezlerin yapılmasının meclis kararında belirtildiği kaydedildi. Karaaslan ve Nuribey köy menfezlerinin yapımı için ilgili birime gönderilen menfez projesi yapımına 2 Haziran 2011 tarihinde başlanıp ulaşıma açıldığı bildirildi.
Tribün yapımı bütçe döneminde değerlendirilecek
İGM kararında belirtilen Bolvadin Diperler köy yolu üzerinde yer alan mevcut eski köprünün dar olması nedeniyle araçların geçişinde ki sıkıntı nedeniyle köprü yol genişletme çalışması istendiği açıklandı. Köy yolu üzerinde yer alan tek şeritli mevcut köprüye ek yapılarak genişletilmesinin uygun görüldüğü ancak müdürlüğün 2011 yılı yapım programında yer almayıp ödenek yetersizliğinden 4 Mart 2011 tarihli yazı ile projede ki yaklaşık maliyet hesabı dosyasının İlçe Özel İdare Müdürlüğüne gönderildiği dile getirildi. İGM Başkanı Salih Sel, bu tür bilgilendirme yazılarının gelmesine nedenin İmar ve Bayındırlık komisyonu olarak alınan kararların neticelerin bildirilmesini ilgili birimlere ilettiklerini söyledi. Sel, yanlış anlaşılma sonucu bu tür benzeri şeylerin valilik makamından gönderildiğini dile getirdi. Gündemin 17. maddesinde yer alan İscehisar ilçesi futbol sahası kapalı tribününe kapalı tribününe seyirci ve protokol tribünleri yapılması için gerekli ödeneğin ayrılması talep edildiği kaydedildi. Yapılan komisyon incelemelerinde talebin bütçe döneminde değerlendirmesini uygun gören raporlar oy birliğiyle kabul edildi.
Üyeler gezi için
önerge verdi
Meclis başkanlığına gönderilen önergede; 2011-2014 dönemi kapsamında tarım, bitki yetiştiriciliği, imar, yol ve atık su tesisleri ve arıtma tesisleri katı atık ayırma ve yakma tesisleri, kanalizasyon, çevre kültürel ve sosyal gelişimle ilgili konularda araştırma ve inceleme gezisi yapmak üzere uygun görülen Balkan ülkelerinden Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ olmak üzere 24-30 Ekim tarihleri arasında görev ziyareti düzenlenmesi talebini aktarıldı. Bu talep için; Ahmet Kocakulak, Hatice Dudu Özkal, Ömer Tunçay, Mevlüt Ergürbüz, Hasan Coşar, Ali Işık, İsa Çağa, İbrahim Acar, Selahattin Tokpınar’ın imzası olan önerge Plan Bütçe, Araştırma Geliştirme, İdari ve Hukuk İşleri, Eğitim Gençlik Spor İşleri, Kültür ve Turizm komisyonlarına havalesi oy birliğiyle kabul edildi. Hafta boyunca toplantıya katılmayan üyelerin izinli sayılmaları oy birliğiyle kabul edildi.
Basına dürüst yazın uyarısı
İGM Başkanı Salih Sel, toplantıyı kapatmadan önce basında bazen bazı şeylerin cımbızla çekilerek yazıldığını söyledi. Önceki gün toplantıda Sandıklı ilçesi Miralay Reşat Bey İlköğretim Okulu ile ilgili konu üzerine yapılan oylamada bir meclis üyesinin isminin özellikle ön plana çıkarıldığını ifade eden Sel, MHP’li üyeler denilerek tüm grubun isminin kullanıldığından yakındı. Sel, 3 ret oyundan sadece iki tanesinin MHP’li üyeye ait olduğunu vurguladı. Basın mensuplarının yazdıkları yazılarda dürüst davranmasını isteyen Salih Sel, MHP’li üyeler denildiği zaman MHP grubunun 14 üyesi bulunduğunu, iki üye demenin farklı, MHP’li üyeler ifadesini kullanmanın farklı olduğunu kaydetti. Meclisin Ekim ayı toplantılarının 5. ve sonuncu birleşimi bugün saat 10.00’da başlayacak. (Kocatepe)
İGM’den Erdurmuş’a bazı personeli uyarma ricası;
“Müdürüm lütfen bu arkadaşları uyarın”
İGM üyelerinden Abdullah Türkyılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş’a Tarım Müdürlüğüne işlem yaptırmak için üç gün gelip gittiğini kaydetti. İGM Başkanı Salih Sel, Türkyılmaz’a yaşadığı olumsuzluklara neden olanların kim olduğunu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş’a bildirip o kişilerin uyarılması gerektiğini söyledi. Salih Sel, Abdullah Türkyılmaz’a “Git öğleden sonra gel daha sonra sabahtan gel.” ifadelerini her kim kullandıysa İl Müdürü tarafından gerekenin yapılması gerektiğini tekrarladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, İGM üyelerine özellikle komisyon başkanlarına olası bilgilenme ve çeşitli taleplerinde personel yerine idarecilerle muhatap olmalarını böylece işlemlerinin daha rahat yürütüleceğini ifade etti. İGM Başkanı Salih Sel, İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş’tan en azından söz konusu kişilerin uyarılmasını istedi. Sel; “Müdürüm lüften siz de bu arkadaşları uyarın. Herhangi bir sıradan vatandaşa da böyle muamele edilmesin. En azından biraz daha dikkat edilsin.” dedi. Erdurmuş; “Ben arkadaşlara talimat verdim. Çünkü söz konusu önergeyi bana gösterdiler. Dedim ki ben bu önergeyi bizzat cevaplayacağımı söyledim. O yüzden belki böyle olmuştur. Ben arkadaşları uyaracağım.” karşılığını verdi. (Kocatepe)
Tarıma 20 trilyonluk Makine kazandırdık
Kırsal kalkınma çalışmalarında bakanlığın talimat ve
direktifleri ile tüm iş ve işlemlerin tamamen hak hukuk çerçevesinde yapıldığını dile getiren İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, tüm başvuruların saydam bir değerlendirmeye tabi tutulup her şeyin kamuoyuna açık yapıldığını vurguladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, İl Genel Meclisi üyelerine tarımsal kalkınma ile ilgili olarak yürütülen çalışmalar hakkında sunum yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı IPARD’ın Afyonkarahisar’da faaliyetini sürdüren Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü ile kırsal kalkınmaya fon oluşturulduğunu kaydeden Zekeriyya Erdurmuş; “Kırsal kalkınma ile ilgili bir diğer birimde Zafer Kalkınma Ajansı olarak bu alanda ki çalışmaları yürütmek üzere devletimizin değişik kurumları tarafından fonlar hibe şeklinde veriliyor. Ziraat Bankası’nca bu tür kalkınmalara hem sıfır faizli kredi hem de diğer bazı yatırımlarda düşük faizli kredi şeklinde de kırsal kalkınma hızlı bir şekilde devam ediyor.” dedi.
Bu sene
5 milyon TL verildi
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yürütülen kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme projesinin nasıl değerlendirildiğini anlatan İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bu konuda verilen dosyalar ve başvurular çerçevesinde kendilerine zaman zaman serzenişlerde bulunulduğunu söyledi. Yapılan değerlendirmelerin ne kadar saydam ve kamuoyuna açık olduğunu meclis üyeleri ile paylaşmak istediğini bildiren Erdurmuş; “Bu işi hak ve hukuk çerçevesinde yürütmüş olduğumuzu meclis üyelerimiz ve basın aracılığıyla kamuouyu ile paylaşmak istiyorum. Kırsal kalkınma yatırımları; Makine ekipman desteklememiz ikincisi ise ekonomik yatırım dediğimiz daha büyük üreticiden ziyade daha çok sanayicimize verdiğimiz yatırımlardır. Kırsal kalkınma makine yatırımında bu sene 50 bin TL üst limitle yüzde 50’ni hibe olarak verdik. Bu sene yaklaşık 5 milyon TL Bakanlığımızca bize kaynak sağlandı. Bu kaynağın yüzde yüzünü hemen hemen bitirmiş durumdayız. Şu anda yedeklerden çalışıyoruz.. Toplamda 2007 yılından günümüze kadar ilimizde 10 milyon TL’lik hibe dağıttık.” dedi.
Puanlama yıllara
göre değişiyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, toplamda ilimize kazandırdığımız tarım alet makinelerin parasal miktarının 20 trilyon TL olduğunu bildirdi. Ekonomik yatırımlarda Afyonkarahisar’da bu yıla kadar 42 proje uygulandığını, 13 projenin de bu yıl bitirilmek üzere olduğundan söz eden Erdurmuş; “Toplamda 55 projeye çıktık. Projelerin ekonomik limitleri yüksek. 600 Milyarlık limitler var. Örneğin balya makinesine yapılan müracaatta bireysel, kooperatif olmak üzere ayrı değerlendirmeler var. Puanlama oranı değişmiyor. Mevzuatta otomatik şekilde puan oranı koordine ediliyor. Yıllara göre puanlama oranları farklı. Büyük, orta ve küçük ölçekli çiftçilik var. Bakanlık bir planlama yapıyor. Bir yıl ufak ölçekli işletmeleri hedef alıyor. Arazisi ve hayvan varlığı az olan insanlar daha fazla puanlama alıyorlar. Bir sonraki yıl orta ölçeği bir sonraki yılda güçlü olanı hedef alıyor. Bu puanlama her yıl değişiyor. Vatandaşın elindeki arazi ve hayvan varlığına göre bunun katları değişiyor. Ben geçen yıl başvurdum çıkmadı çıkmadı şikayetleri bundan kaynaklanıyor. Bu konuda kurumum olarak herhangi bir şeyimiz yok. Her türlü tüm İGM üyelerimiz gelebilir. Çünkü sizler üreticilerimizden gelen şikayetleri dinliyorsunuz.” diye konuştu. (Kocatepe)
Erdem İGM’yi bilgilendirdi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar İl Müdür Vekili Hanefi Erdem, kurum çalışmaları hakkında İl Genel Meclisi üyelerini bilgilendirdi
İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Hanefi Erdem, müdürlük çalışmalarının hızlı yürütülebilmesi için organize etme çabalarının sürdüğünü bildirdi. Müdürlük olarak insan kaynaklarının büyük önem taşıdığını, sunulan hizmeti direk olarak insanın aldığını vurgulayan İl Müdür Vekili Hanefi Erdem, bütün meselenin insan üzerinde odaklandığına temas etti.
Araçlar hizmette önemli
İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne daha çok problemi olan kişilerin geldiğini belirten İl Müdür Vekili Hanefi Erdem, müdürlük kurumlarına devlet koruması altında bulunan ya da suça karışan kişilerin gelmek durumda kaldıklarını anlattı. Eleman ve kaynak yönünden çok ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Erdem; “Bunların değerlendirilmesi gereki-yor. İl Müdürlüğü olarak bütün Huzurevi de dahil olmak üzere çocuk evlerimizde toplam 112 tane personelimiz çalışıyor. Bunun 35’i il müdürlüğünde bulunuyor. On altı kadrolu, 6 kişi de İl Özel İdaresi’nce ayrılan bütçe kapsamında çalışan personelimizdir. Bunun 4’ü meslek elemanı ikisi hizmetli olarak çalşımaktadır. Diğer kurumlarımızdan merkeze çekilen personelle işlerimizi götürmeye çalışıyoruz. Meclisin katkılarıyla alınan araçlar var. Bu araçlar bizler için çok önemli. Afyonumuz çok geniş bir araziye sahip. Bu arazilerin hepsine bize dilekçe veren her yere biz ulaşmak zorundayız. En ücra köyümüze kadar gitmek zorundayız. Bize bir dilekçe geliyor. Örneğin filan köyde bir özürlüm var. Köyde bir yaşlımız var bunu alırmısınız diye bir dilekçe geldği anda biz bunu değerlendirmek zorunda kalıyoruz. Yani ben o köye gitmem deme şansımız yok.” dedi.
Huzurevlerinde yer kalmadı
İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Hanefi Erdem, iki alınan hizmet aracının ciddi yük hafiflettiğinden söz etti. Erdem, makam aracının da hizmet işlerinde kullanılıp kendisinin gideceği yere sonra gitmeyi tercih ettiğini belirtti. Hizmet aracının yeterli olmadığını en azından bir araç alımına daha ihtiyaç duyduklarını bildiren Erdem; “Bizim evlerde kalan öğrencilerimiz var. Her türlü işlerini görmek için bir araca ihtiyacımız var. 0-6 Çocuk Yuvamızın kapasitesi yüksek gözüküyor. Bunların bir kısmını evlere ayırdık. Kurumlara sürkülasyan fazla. Bu çocuklarımızı evlat edinmek isteyenlere şartları uygun olanlara veriyoruz. Bolvadin Çocuk Yuvası, Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu, Kız Yetiştirme Yurdumuz var. Yaşlıı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine sıkça müracaatlar geliyor. Emirdağ’da Huzurevimiz şu anda dolmuş durumda. Yaşlılarımızın sırasını beklemek durumunda kalacağız. Diğerleri de tamamen dolmuş durumda. Çocuk evimizin 7 de bir yurt kadar çocuklarımız kalıyor. Bunların başarıları artıyor. Ev ortamında 3 anne aynı zamanda çocuklarımızın her şeyi ile yakından ilgilenip takip ediyorlar. Evlerimizde her geçen gün takdir teşekkür alma oranları yükseliyor.” diye konuştu.
Bazı kurumların
devri gündemde
İl Müdürlüğü olarak bağlı oldukları Bakanlığın değişime uğradığını kaydeden İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Hanefi Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bir geçiş süreci yaşandığını bunun sancılı bir süreç olduğunu söyledi. Bazı kurumların İl Özel İdaresine devir durumu olduğuna işaret eden Erdem; “Kuruluşlarımızın Özel İdareye devri söz konusu. Bunun nasıl olacağını şu an için bizde bilmiyoruz. Yılbaşına kadar bunun gerçekleşmesi gereki -yor. Beş yıl boyunca her türlü gideri Bakanlık karşılayacak. Böyle bir çalışma var. Devri söz konusu olan kuruluşlarımız; 0-6 Yaş Çocuk Yuvası, Bolvadin Çocuk Yuvası 7-12 Yaş Grubu, Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimiz, Bolvadin ve Emirdağ Huzurevleri, Çocuk Evlerimizdir.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)