• Haberler
  • Genel
  • İGM üyelerine Frig Vadisi faaliyetleri anlatıldı

İGM üyelerine Frig Vadisi faaliyetleri anlatıldı

Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, İGM üyelerine yaptığı sunumda eldeki tarihi, kültürel, doğal varlıkların korunup gelecek nesillere aktarılması için vatandaşın bilinçlendirilmesi zorunluluğuna dikkat çekti Arkeoloji Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine Frig Vadisi kültür turizm çalışmaları hakkında bilgiler verdi.VADİ DE FRİG KALELERİ YOĞUNDağlık Frigya'nın Frig uygarlığının doğal tapınma alanı olduğunu belirten Arkeoloji Müze [&hellip]

İGM üyelerine Frig Vadisi faaliyetleri anlatıldı

Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, İGM üyelerine yaptığı sunumda eldeki tarihi, kültürel, doğal varlıkların korunup gelecek nesillere aktarılması için vatandaşın bilinçlendirilmesi zorunluluğuna dikkat çekti

Arkeoloji Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine Frig Vadisi kültür turizm çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
VADİ DE FRİG
KALELERİ YOĞUN
Dağlık Frigya’nın Frig uygarlığının doğal tapınma alanı olduğunu belirten Arkeoloji Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, Eskişehir Hani ilçesi Yazırkaya köyündeki Yazırkaya platformunun, Midas Antik Kenti’nin tapınma noktası olduğunu söyledi. Frigler’de kutsal sayılan Dağlık Frigya’da; kaya yerleşimleri, doğal tapınma alanları, Frig yıldızları, kaya mezarları, su sarnıçları, kaya büstleri, Frig rölyefleri ve kutsal bölgeyi koruyan Frig Kalelerinin yoğunluk kazandığını belirten Üyümez; “Frig bölgesindeki kültürel ve doğal varlıkları 5 ana grupta değerlendirilmektedir. Bazı özellikler olan; jeolojik oluşum, soğuk ve sıcak su kaynakları, arkeolojik özellikler, höyük, ören yeri, düz yerleşim, kaya yerleşimidir. Kale, metropol ve Tümülüsler vardır. Doğal ve arkeolojik özellikler, tarihi özellikler ve son olarak anıt eserler bulunmaktadır.” dedi.
340 TESCİLLİ ALAN VAR
Türk dönemi eserleri arasında yer alan külliye, camii, mescit, çeşme, kale, kervansaray, han, hamam, mezar, yatır, türbe, tekke, yol, köprü şeklinde sıralanabileceğini belirten Üyümez; “Frig vadisinin Afyonkarahisar bölümünde Ömer-Gecek, Gazlıgöl jeotermal içine girmektedir. Eskişehir’de Kızılinler, Kütahya’da Harlek Ilıcaları Frig Vadisi kapsamına girmektedir. Bu alan içinde Afyon’da 10 tane, Eskişehir’de 18 tane doğal sit vardır. Kütahya’da doğal sit bulunmamaktadır. Eskişehir’de Arkeolojik Sit 92, Kütahya’da 29 genel toplamda 340 tane tescil edilmiş alan bulunmaktadır.” diye konuştu.
DÖĞER’DE ÇOK ANIT VAR
Afyonkarahisar coğrafyası kapsamında Seydiler’de jeolojik oluşumlarda Peribacaları, arkeolojik alanların, höyük diye tabir edilen alanlara Bozhöyük’ü örnek veren Mevlüt Üyümez; “Mezar anıtları, tapınaklar var. Anıtların korunması için vatandaşların bilgilendirilmeleri şart. Frig anıtlarına eski Döğer’de rastlanmaktadır. Döğer bölgesinde bir antik yol var. Araçların geçmesi bu yola zarar vermiş. Vatandaşların bilinçlenmesi zorunludur. Bunlar gerçekten önemli şeyler. İscehisar merkezde antik köprü ve kaya yerleşimleri bulunmaktadır. Kaya yerleşimlerine Seydiler, Kırkinler örnektir.” şeklinde konuştu. Üyümez, FRİGKÜM Birliği’nin önümüzdeki yıl iki yıl süre ile Kütahya Valiliği tarafından yönetileceğini sözlerine ekledi. (Kocatepe Haber Merkezi)

“Frig Müslümanlara hitap etmiyor”

İGM MHP Dinar üyesi İbrahim Acar, Afyonkarahisar turizminde Frig Vadisi’nin çok önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Frig Vadisi’nde Kapadokya’dan sonra belli bir uygarlık yaşandığını kaydetti.
FRİG DIŞINDA DA DEĞERLER VAR
Dinar ilçesinde de önemli tarihi değerlerin bulunduğunu, ifade eden İbrahim Acar Afyonkarahisar’da sadece Frig Vadisi’nin bulunmadığnı, Dinar coğrafyasında Afamea’nın tarihte ilk anlaşmanın yapıldığı yerlerden biri olduğunu ifade etti. Acar; “Afamea tarihte Dinar’da para basma yetkisine sahip çok önemli bir yaşam şehridir. Aynı zamanda Dinar’ın Tatarlı beldesindeki kalıntılarda oldukça önemli bir yer tutuyor. Frig Vadisi dışında da önemli değerlerimiz var.” dedi.
“VADİ BİZE HİTAP ETMİYOR”
Frig Vadisi ve benzeri değerler için tanıtım cdleri hazırlattırıldığını, Valilik, Kültür Turizm ve Müze Müdürlüklerinin takdire şayan bir çalışma yaptıklarını belirten Acar; “Biz Bosna-Hersek gezisine gittiğimizde ecdat mirası İslam eserlerini görmek için ziyaretlerde bulunduk. Ama gerçekten çok merak ediyorum; Frig Vadisine gelen yabancı turistlerin belli sayısı var mı? Çünkü Frig Vadisi kültür turizminde bize hitap etmiyor. Müslüman Türk milletine hitap etmiyor. Frig Vadisi değeri ile ilgili olarak d��şarıya bir şey yapabiliyor muyuz? Turizm bence bir pazarlama sanatıdır. Eğer biz Frig Vadisini yabancı turistlere pazarlayabilirsek daha iyi olur düşüncesindeyim.”
VADİYE YABANCI TURİST ÇEKİLMELİ
Milyon tane tanıtım cd bastırılsa bile etkili tanıtım anlamında başarılı olunamadığını savunan Acar şöyle konuştu: “Amiyane tabirle körler sağırlar birbirini ağırlıyor. Adım gibi eminim ki bizler hazırlanan cdleri incelemeyiz. Çünkü kimimizin vakti yoktur, kimimizin ilgi alanının dışındadır. Turizm gerçekten ülke ekonomilerinde bacasız fabrikadır. Frig Vadisine yabancı turistleri çekecek bir şeyler yapmalıyız.” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Karagöz, turizm eleştirilerini sıraladı

İSPANYOLLAR
TARİHİNİ İYİ DEĞERLENDİRMİŞ
İl Genel Meclisi (İGM) Merkez üyesi Mehmet Karagöz, mecliste gündem dışı yaptığı konuşmada çok tartışılan İspanya gezisinde şahsı adına çok şeyler kazandığını belirtti. İspanya’ya 2012 yılında nüfusunun 1,5 katı turist geldiğini söyleyen Mehmet Karagöz, sokaklarda ülke insanından daha çok turistleri gördüklerini kaydetti. İspanyolların tarihi mekânlarını çok iyi değerlendirerek turistik mekân haline getirdiklerini ifade eden Karagöz; “Yüce Allah bu millete dünya da eşi benzeri olmayan bir coğrafya nasip etmiş. Bu coğrafya tarihin tüm dönemlerinde büyük uygarlıklara beşik olmuştur. Afyonumuz da bu medeniyetlerin birçoğuna vatan olmuş, o medeniyetlerden birçok eser kalmıştır. Şehrimize Yüce Yaradan tarafından bahşedilen termal su ile maden suyumuz var.” dedi.
TURİSTİ GEZDİRECEK YER ŞART
Dünya da termal turizmde gün sayısının 7 ile 10 gün arasında değiştiğini kaydeden Mehmet Karagöz, termale gelen turistlerin 3-5 gün arasında konakladıklarını ifade etti. Türkiye’de diğer ülkelerdeki termal yararlanmanın yarısı kadar zamanda yararlanıldığına dikkat çeken Karagöz; “Termal turizmde gün sayısı azlığının nedeni hepimizce malumdur. Turiste gezecek yer temin edemiyoruz. Herkes iyi niyetle tanıtım için bir şeyler yapmaya, projeler üretmeye çalışıyor. Şehrimizin tanıtımı ile ilgili Kültür Turizm Müdürlüğümüzün bir projesi var mıdır? Tanıtım cd dolayı teşekkür ediyoruz. Bir Arkeoloji Müzemiz var. Meclis üyelerimizden kaçı, basın mensuplarından kaç kişi müzeyi gezdi? Arkeoloji Müzesine niye davet edilmiyoruz? Niye önce biz tanımıyor da başkalarının tanımasını bekliyoruz?” diye konuştu.
KARAGÖZ’DEN İDDİALI SORULAR
Afyonkarahisar’da gün yüzüne çıkarılacak tarihi eserler olduğunu söyleyen Mehmet Karagöz, Müdürlüğün bir çalışması olup olmadığının merak edildiğini kaydetti. Karagöz; “Çalışma yapılmayacaksa eserlerin defineciler tarafından ortaya çıkarılması mı beklenecek. Müze Müdürlüğümüzün var olan eserleri koruyup kollamakla ilgili bir projesi var mıdır? Yoksa sadece bekçilik mi yapmaktayız. Bekçilik görevi de yerine getirilmiyor. Bu tespiti o araziye en çok giden kişilerden biri olarak yapıyorum. Her gittiğimde eserler biraz daha yok olduğunu üzülerek görüyorum. İlimize gelecek misafirlerimizi gezdirecek rehberimiz var mıdır? Alan kılavuzumuz veya tecrübeli personel var mıdır? Var olan personel mobbinge uğrayıp başka ilçelere mi gönderilmektedir? Belediye’den rehber talep edenlere arkeologumuz yok diyerek olumsuz yanıt verilmiş midir? Valilik önündeki Turizm Danışma bürosunda hafta sonu kimler nöbet tutmaktadır? Hafta sonu gelen misafirlere temizlik işçileri tarafından mı bilgiler veriliyor?” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

İGM Ekim toplantıları bugün tamamlanacak

Açılış ve yoklamanın ardından gündemin 22. maddesinde yer alan Çay Devlet eski Hastanesi yerinin Toplum Sağlığı Merkezi olarak değerlendirilmesi talebi görüşüldü. Konu ile ilgili olarak İmar Bayındırlık, Çevre ve Sağlık komisyonlarının kararı Çay Kaymakamlığı’nın vermesi yönündeki raporlar oybirliği ile kabul edildi. Ekim ayı toplantılarının beşincisi ve sonuncusu bugün tamamlanacak. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme