• Haberler
  • Gündem
  • İGM Mart toplantıları tamamlandı – Kocatepe Gazetesi

İGM Mart toplantıları tamamlandı – Kocatepe Gazetesi

İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının beşinci ve sonuncu birleşimi 5 Mart Cumartesi günü tamamlandı.GÜNDEM DIŞIKONULAR OKUTULDUToplantı gündem dışı maddelerin okutulup gündeme dahil edilmesi ile başladı. Afyonkarahisar-Eskişehir yolu üzerinde 32,000 metrekarelik sit alanı içerisinde Şahitler Kayalıklarının halkın ziyaretine açılması ve turizme kazandırılması için, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce incelenerek gereğinin yapılmasını uygun gören Kültür [&hellip]

İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının beşinci ve sonuncu birleşimi 5 Mart Cumartesi günü tamamlandı.
GÜNDEM DIŞI
KONULAR OKUTULDU
Toplantı gündem dışı maddelerin okutulup gündeme dahil edilmesi ile başladı. Afyonkarahisar-Eskişehir yolu üzerinde 32,000 metrekarelik sit alanı içerisinde Şahitler Kayalıklarının halkın ziyaretine açılması ve turizme kazandırılması için, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce incelenerek gereğinin yapılmasını uygun gören Kültür Turizm Sosyal İşler komisyonunun raporu oybirliği ile kabul edildi.
ALKOLLÜ İÇKİ SATILMAYACAK
Şuhut ilçesine bağlı Atlıhisar Belediyesi’nden İl Özel İdaresine devredilen, 406,30 metrekare olan halı sahanın yanındaki taşınmazın, 10 yıl süreyle bakım ve onarım dahil tüm giderleri kendilerince karşılanmak üzere sosyal tesis yapılması ve alkollü içki satılmaması şartıyla Atlıhisar köyü muhtarlığına tahsis edilmesini uygun gören İmar Bayındırlık komisyonu raporu oybirliği ile kabul edildi.
RAPORLAR OYBİRLİĞİ
İLE KABUL EDİLDİ
Başmakçı ilçesine bağlı Yaka köyü ile Aşağıbeltarla köyü arasındaki bozulan yolun, Isparta DSİ Müdürlüğü ile görüşülerek bu yolun yaptırılması veya İl Özel İdare ücretini ödeyerek, idare tarafından yapılması talebinin dairesince incelenerek meclise bilgi verilmesine karar verildi. Dinar ilçesine bağlı Tatarlı beldesi içinden geçen devlet yolu, Senirkent yolu İl Özel İdaresi yol ağından çıkartılarak, Kınık köy kavşağından başlayıp köprüye kadar olan yaklaşık 800 metre yolun, İl Özel İdaresi yol ağına alınmasını uygun gören İmar Bayındırlık komisyonu raporu oybirliği ile kabul edildi.
TALEPLER YERİNDE
İNCELENECEK
Başmakçı ilçesine bağlı Aşağıbeltarla köyü ile körpeli köyü arasında 2,5 kilometresi Afyonkarahisar’a ait olan yolun, İl Özel İdaresi yol ağına alınması talebinin, dairesince incelenerek meclise bilgi verilmesine karar verildi. Sinanpaşa ilçesine bağlı Kınık köyünün içme suyuna gelen yerden su deposuna gelen 3 kilometrelik hattın değiştirilmesi talebi yerinde incelenecek. Aynı ilçeye bağlı Çatkuyu köyünün çeşme suyunun şebeke döşenerek içme suyuna bağlanması talebi de dairesince yerinde incelenecek. Gezler köyünün baraja giden yolunun filler atılarak oranın düzeltilmesi; Baraj yolu bakımının yapılması talebinin, DSİ sorumluluğunda olduğu için DSİ ile görüşülmesi kararı alındı.
GÜNEŞ PANELİ TALEBİ
SONRA DEĞERLEDİRİLECEK
Sandıklı ilçesine bağlı Kozvan köyü, köy içi yolunun dairesince parke taşı döşenmesini uygun gören İmar Bayındırlık komisyonu raporu oybirliği ile kabul edildi. Sultandağı ilçesi Çukurcak köyü içme suyu deposunun köye uzaklığı 7 kilometre olduğundan, elektrik faturasının çok yüksek geldiğinden dolayı güneş paneli kurulması talebi bütçe imkanları doğrultusunda ileriki yıllarda değerlendirilecek. Emirdağ ilçesi okul tamir bakım ve onarım için ayrılan 511.000 TL ödeneğin 40.000,00 TL’nin anaokulu donanımı için tahsis değişikliği yapılmasını uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi.
İDARE DİNAR
BİRLİĞİNDEN AYRILDI
Afyonkarahisar Merkez İlçeye bağlı köyler ve diğer ilçelere bağlı köylerin çöplerin toplanması ve il merkezindeki depolama alınına taşınması işlemlerinin, İl Özel İdaresi’nin her yıl bütçesinden ayırdığı pay ile KHGB’nden sağlanması nedeniyle Dinar ve Çevresi Sürdürülebilir Çevre Hizmetleri Belediyeler Birliğine üye olma sebebi kalmadığı bildirildi. Bu nedenle, birlik tüzüğünün 37. maddesi gereğince İl Özel İdaresinin birlik üyeliğinden ayrılmasını uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları oy çokluğu ile kabul edildi.
HELİKOPTER PİSTİ
TALEBİ İNCELENECEK
Başmakçı ilçesine bağlı Yukarbeltarla köyünde bulunan dağlık alanda amatör paraşütçülerin uçuş yaptıkları bu alanın turizme açılması için İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nce konunun incelenip gereğinin yapılmasına karar verildi. Başmakçı ilçesine bağlı Çğırı ve Ovacak köyleri arasında bulunan Kurucaova mevkisine helikopter pistinin yapılması talebinin dairesince incelendikten sonra meclise bilgi verilmesine karar verildi. Sultandağı ilçesi Kayran mahallesinde bulunan Kız Meslek Lisesi olmak üzere şahıslardan alınıp özelleştirilerek kamulaştıran arsa, ilçenin okul ihtiyaçları doğrultusunda ileriki yıllarda değerlendirilmesine karar verildi.
FAALİYET RAPORU
KABUL EDİLDİ
Merkez ilçeye bağlı Işıklar beldesinde bulunan ve Şeker Fabrikasının içindeki okulun, tamir ve bakımının yapılması talebi merkez ilçeye ayrılan bakım ve onarım ödeneğinden yapılmasını uygun gören komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi. Bayat ilçesinde bulunan bakım ve onarımı yapılacak okulların, ilçeye ait 2016 yılı okulların bakım ve onarım kaleminden karşılanmasına karar verildi. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 39. maddesi gereğince hazırlanan 2015 yılı faaliyet raporunun dairesince hazırlandığı şekilde kabul edilmesini uygun gören komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi. Toplantıya katılamayan üyelerin oybirliği ile izinli sayılmalarına karar verildi.     >> Burcu AYDIN’ın haberi

Dinar birliği üyeliğinden ayrılma tartışıldı

Dinar ve Çevresi Sürdürülebilir Çevre Hizmetleri Belediyeler Birliğine İl Özel İdaresi’nin üye olma nedeni kalmaması gerekçesiyle idarenin birlik üyeliğinden alınmasına oy çokluğu ile karar verildi. Oylama öncesi konu İGM üyelerince enine boyuna tartışıldı

Afyonkarahisar Merkez İlçeye bağlı köyler ve diğer ilçelere bağlı köylerin çöplerin toplanması ve il merkezindeki depolama alınına taşınması işlemlerinin, İl Özel İdaresi’nin her yıl bütçesinden ayırdığı pay ile KHGB’den sağlanması nedeniyle Dinar ve Çevresi Sürdürülebilir Çevre Hizmetleri Belediyeler Birliğine üye olma sebebi kalmadığı belirtildi.
“BENCE ORTAKLIK SÜRMELİ”
Bu gerekçeyle birlik tüzüğünün 37. maddesi gereğince İl Özel İdaresi’nin birlik üyeliğinden ayrılmasını uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları oylanmadan önce meclis üyeleri söz alarak konu hakkında ki düşüncelerini açıkladılar. Konu hakkında ilk sözü Dinar MHP İGM Üyesi İbrahim Acar aldı. Durumun karışık bir hal aldığını belirterek konuşmasına başlayan Acar; “Ben komisyon görüşmesinde de şerh düştüm. Dinaz, Dazkırı, Başmakçı, Evciler ilçeleri ile Tatarlı ve Haydarlı Belediyelerinin ortak olduğu birlik, Dinar ve Çevresi Sürdürülebilir Çevre Hizmetleri Belediyeler Birliğidir. Bu ilçeler İl Özel İdaresi sorumluluk interlandındadır. Bu birliği kurulma sebebi sözü edilen ilçelerin ve beldelerin Afyonkarahisar’a uzak olmasıdır. Şimdi biz buraları cezalandırıyor muyuz? Bizim hiç görevimiz olmadığı halde ambulans alıyoruz. Biz buraları gözden ırak diye çıkaracak mıyız? Yoksa sahip mi çıkacağız? Afyon’da ki birliğe İl Özel İdaresi olarak ortaksak orada ki ortaklığımızı da devam ettirmeliyiz. Benim şahsi fikrim bu yöndedir. Ya da Dinar Belediye Başkanlığı’nın başkanlığını yaptığı Katı Atık Bertaraf Birliği’nin Afyon’a üye olmasıdır.” dedi.
NAKLİYE BEDELİNDE
SORUN YOK
İscehisar AK Parti İGM Üyesi Selçuk Çirkin, oluşturulacak çöp aktarım merkezinde toplanan çöplerin Afyonkara-hisar’a ulaşacağını belirtti. Çirkin, bu noktada Dinar ve Çevresi Sürdürülebilir Çevre Hizmetleri Belediyeler Birliğine üyeliğin anlamı ve yararı kalmadığını söyledi. İGM Başkanı Salih Sel, Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar’ın bir kaç kez katıldığı toplantılar da yükümlülüklerini yerine getireceğini söylemesine rağmen bildiği kadarı ile yükümlülükleri yerine getirmediğini kaydetti. Elektrik üretiminden elde ettikleri para sayesinde nakliye parası ödenmediğini belirten Sel; “Türkiye’de çöpten üretilen elektrik bedelinde en fazla payı yüzde 39 oranla Afyonkarahisar Belediyesi alıyor. Bu da bizim oradan getireceğimiz çöp ve atıkların nakliye bedellerini karşılıyor. Ama çöp aktarım istasyonlarının olması lazım veya daha önce diğer Belediyelerin katılım bedelleri vardı. Bu bedelin taksitlendirilmesi düşünüldü. Bu toplantılara bir kaç kez Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar da katıldı. Ama bir netice alınmadı” diye konuştu.
ÜÇ BELEDİYE SAMİMİ
 DAVRANMADI
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Oyur, Dinar ve Çevresi Sürdürülebilir Çevre Hizmetleri Belediyeler Birliğine idarenin üye olma nedeninin köylerin çöplerinin toplanması olduğunu belirtti. Oyur, şu anda atıkların en yakın istasyonda toplanarak bertaraf edildiğini dolayısıyla Dinar’daki birliğe üye olmanın bir espirisi kalmadığını dile getirdi. Merkez AK Parti İGM Üyesi Ahmet Kocakulak, yaklaşık 9 yıl önce kurulan birlik konusunda Dazkırı, Başmakçı ve Dinar Belediyelerinin çok samimi davranmadıklarını dile getirdi. Kocakulak, İl Özel İdaresi’nin uzun zaman para ödemesine rağmen sözü edilen Belediyelerin bir adım atmadıklarını söyledi.
ÜYELİĞİN ANLAMI YOK
Şuhut AK Parti İGM Üyesi Ömer Tunçay, sözü edilen birliğe İl Özel İdaresi’nin üye olmasının asıl nedeninin katı atık bertarafı olduğunu belirtti. Tunçay, katı atık bertarafı sözkonusu olmadığı için üyeliğin anlamsız hale geldiğni kaydetti. Bolvadin MHP İGM Üyesi Nazmiye Kılçık, Belediye Başkanlığı döneminde çöp taşıma bedeline yönelik borçları ödediklerini sonrasında elektrik bedelinden paylarına düşen miktar ile çöp nakil bedelini karşılama kararı aldıklarını dile getirdi. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme