İGM Başkanı muhalif kanattan gelen tepkileri yorumladı
2011 Yılı bütçesinin karara bağlandığı toplantı sonrası toplantıyı değerlendiren İGM Başkanı Salih Sel, birlik beraberlik ve adalet duygusu ile hareket etmeye özen gösterdiklerini, mecliste muhalefet konumunda olan MHP’nin verdiği bazı tepkileri anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Bazı hususları dillendirmek istememesine karşılık mecbur kaldığından yakınan Sel, sözlü tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı ifade ederek “Pazar günü medyanın olmadığı toplantıda [&hellip]
2011 Yılı bütçesinin karara bağlandığı toplantı sonrası toplantıyı değerlendiren İGM Başkanı Salih Sel, birlik beraberlik ve adalet duygusu ile hareket etmeye özen gösterdiklerini, mecliste muhalefet konumunda olan MHP’nin verdiği bazı tepkileri anlamakta güçlük çektiğini söyledi.
Bazı hususları dillendirmek istememesine karşılık mecbur kaldığından yakınan Sel, sözlü tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı ifade ederek; “Pazar günü medyanın olmadığı toplantıda arkadaşlar bize teşekkür ettiler. ‘Biz muhalefet partisiyiz ondan dolayı böyle bir şey yapıyoruz.’ dediler. Ben anlamakta zorluk çekiyorum. Ben bunu gündeme getirmek istemezdim. Ama maalesef artık baklayı ağzımızdan çıkarmak mecburiyetinde bıraktılar.” dedi. “Tek söyledikleri Şuhut’un aslan payı aldığı”
İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Salih Sel, 2011 yılı bütçesinin karara bağlandığı toplantının ardından makamında basın mensuplarına genel bir değerlendirme yaptı. 30 Kasım Salı günü itibariyle 2011 yılı bütçe oylamasının tamamlandığını söyleyen Salih Sel, bugüne kadar mecliste CHP’li ve MHP’li meclis üyeleriyle uyum içerisinde çalıştıklarını ifade etti. MHP grubunun sırf muhalefet etmek adına bazı girişimlerde bulunduğundan yakınan Sel; “Mecliste bir tartışmanın yaşanmasını istemezdim üzüldüm şahsen. Komisyonlarda da konuştuğumuzda bütün arkadaşlarla birlik içeriside çalıştık. İstekleri yerine getirmeye çalıştık. MHP Grup Başkanı İsa Bey’in söylediklerini yadırgadım. Çünkü Milli Eğitim Komisyonumuz 2010 Kasım ayındaki son durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alarak buna göre çiftli öğrenim gören okulları değerlendirmeye tabi tuttular. Neticesinde de 6 ek derslik yapma durumumuz meydana çıktı. Bunun bir tanesi merkezde diğerleri İhsaniye, İscehi-sar, Çobanlar, Sinanpaşa bir de Şuhut. Mesela Şuhut ilçe-mizde çiftli öğrenim gören dört tane okulumuz var. Bu dört okuldan arkadaşlarımızın yaptıkları inceleme neticesinde Yarışlı’ya da bir ek derslik yapımı ortaya çıktı. Efendim Şuhut niye aslan payını aldı? Tek söyledikleri şey dikkat edilirse buydu. Başka bir şey söyleyecekleri birşey yok. Ama biz tuttuk Çobanlar ilçemizin Kocaöz beldesine de okul yapıyoruz. Kocaöz Belediyesi MHP’dir. Ama biz ayırım yapmadık. Biz hiçbir zaman ayırım yapmıyoruz. Hep beraberlik birlik içinde çalışalım adaletli davranalım diye bunu defalarca söyledik basınımızın huzurunda okulların nasıl dağıtılacağını söyledik.” dedi.
“Adalet duygusuyla çalışıyoruz”
Arazi problemi olmayan ve ihtiyaç duyulan yerlere derslik yapılacağını açıkladıklarını hatırlatan İGM Başkanı Salih Sel, okul yapımı dağıtımının bu kritere göre şekillendiğini anlattı. Bütçe oylaması sonrasında Şuhut ilçesine ayrılan para miktarı dışında bir eleştirinin muhalefet kanalından gelmediğinin altını çizen Sel, Şuhut ilçesi gibi Çobanlar ilçesine de derslik yapımı için ödenek ayrıldığını vurguladı. İGM Başkanı Salih Sel, kendilerinin her zaman adil olmaya gayret ettiklerini, partizanlık yapmadıklarını bu tür bir ayrıma girmediklerine değindi. Kendilerinin AK Partili olmalarına karşılık talepte bulunan AK Partili beldelere böyle bir ödenek ayırmadıklarına işaret eden Sel; “Biz hiçbir zaman partizanlık yapmadık. Elimizdeki imkanlar neyi gerektiri-yorsa o şekilde hareket ettik. Çünkü elimizdeki sıralama bunu gerektiriyor. Adalet duygusu içerisinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Tüm komisyonlarda görev alan arkadaşlarımız çok hassas çalıştılar. Ben hiçbir zaman başkaca konuları açmak istemedim. Ama kendilerin mecbur bıraktılar. Pazar günü medyanın olmadığı toplantıda arkadaşlar bize teşekkür ettiler. ‘Biz muhalefet partisiyiz ondan dolayı böyle bir şey yapıyoruz.’dediler. Ben anlamakta zorluk çekiyorum. Ben bunu gündeme getirmek istemezdim. Ama maalesef artık baklayı ağzımızdan çıkarmak mecburiyetinde bıraktılar. Bizim tüm arkadaşlarımızla iyi bir diyalogumuz var. Ama lüzumsuz bir şey. Söyliyeyim mi yani burada yaşanan bugün (dün) başka bir hadise daha var. Biz onu hiç gündeme getirmedik. Kendi aralarında bir sıkıntı var onların. Geçen sene yüzde 25 artış olan 2010 yatırım programı bu sene yüzde 55 oranında arttı. Biz daha fazla hizmeti nasıl götürürüz beraberlik içinde nasıl çalışırız diye onun hesaplarını yapıyoruz. Bugüne kadar kim söz istediyse verdim. Hiçbir zaman sözlerini de kesmedim. İsa Bey’in sözünü kesmeden eleştirisine izahat getirdim.” diye konuştu.
2011 bütçesi 38 milyon 350 bin lira
İGM’de 2011 Yılı bütçesi 38 milyon 350 bin lira olarak karara bağlandı. Plan Bütçe Komisyon raporunun tek tek oylandığı meclisde bazı maddeler oy çokluğu bazı maddeler oy birliği ile kabul edlidi
“Geliri denk bir bütçe yaptık”
İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı olağan toplantılarının 20. ve sonuncusu dün tamamlandı. 2011 Bütçesi madde madde oylanarak oy çokluğu ile kabul edildi. 38 Milyon 350 bin TL olan bütçe hakkında Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin sunum yaptı. Startejik Plandan kısaca bahseden Çirkin, 2011 yılı bütçesinin ana temelinin Stratejik Plana dayandığını, stratejik planın komisyona ve meclise geldiğinde yaklaşık olarak 2011 yılı için 23 milyon TL civarında bir gelir planlandığını söyledi. 2014 Yılı için bu rakamın 25 milyon 958 bin 400 lira olarak ön görüldüğünü aktaran Selçuk Çirkin; “Stratejik planda yaptığımız çalışmalar sonucunda bu rakam 2011 yılı için 29 milyon 16 bin liraya çıkarmıştık. 2014 Yılında için bu rakam 46 milyon 472 bin 402 lira seviyesine çekilmişti. 2013 Yılı için bu rakam 39 milyon 720 bin liradır. Bu çalışmalarla belli bir bütçemizde bir artış yapmıştık. Bütçe önümüze geldiğinde 29 milyon 100 bin lira olarak taslak bütçe meclis encümenlerimize sevk edildi.. Ondan sonra komisyonlarla beraber bizlerde çalışmaya başladık. 29 Milyon 100 bin lira olarak planlanan bütçeyi 38 milyon 350 bin liraya bağladık. Bunun büyüklüğünü anlamak için zannediyorum 1-2 ili söylesek yeterli olacaktır. Örneğin Eskişehir bu sene bütçesini 32 milyon liraya bağladı. Bütçenin arttırılması suni ya da ayakları yere basmayan bir şey değil. Pek çok kalem incelenerek, gelir kalemlerinden nerelerden gelir elde edilebileceği, nerelere çıkabileceği planlanarak yapılmış bir çalışma ve denk bir bütçe yaptık.”dedi.
Maden gelirleri artacak
Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, 2010 yılı İller Bankası payının 29 milyon TL civarında olduğunu Kasım ayı payınında geldiğini belirterek 2010’un İller Bankası payının yaklaşık olarak 29 milyon TL şeklinde gerçekleşeceği tahminini bildirdi. Geçmiş projeksiyona bakıldığında her yıl yaklaşık yüzde 15’le yüzde 22-25 arasında artışın İller Bankası payında gerçekleştiğinden söz eden Çirkin; “Bizim İller Bankası payımızda yüzde 12’lik bile bir artış olsa 32 milyon 5 yüz bin lira gibi sadece İller Bankası’ndan gelecek bir ödeneğimiz söz konusu olacak. Kaldı ki ekonominin iyiye gitmesi gerek sanayide kapasite kullanım onaylarının artması gerekse işsizliğin yavaş yavaş düşme eğilimine girmesi, üretimin artması vergi gelirlerinin de artacağına bir işarettir. Vergi gelirlerininde artması demek de elbette yüzde ile pay aldığımız için İller Bankası payımızında yükselmesi manasına gelecektir. İl Özel İdaresi’nin geçen sene bütçe yaparken yaklaşık 30 trilyon bankada bir mevduatı vardı. Bu sene aldığım bilgiye göre 57 trilyon lira civarında bir mev-duatımız olduğudur. Bu da faiz gelirlerimizin yaklaşık yüzde 60-70 civarında artacağı ön görüsünü beraberinde getirdi. İl Özel İdaresi’nin yeni çıkarlan kanunla maden geliri ve harçlarından ciddi bir artışı olacak.”diye konuştu. Çirkin’in sunumu sonrası Plan Bütçe Komisyonunun 11 maddelik raporu tek tek oylandı. Buna göre; Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü maddeler oy çokluğu 5. madde ve diğerleri oy birliği ile kabul edildi.
Plan ve Bütçe Komisyonu 2011 Mali Yılı Bütçesi Mecliste Tek Tek Oylanan 11 Maddelik Raporu
5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nım 44. maddesi ile Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 24. maddesine göre hazırlanan 2011 Mali yılı İl Özel İdaresi bütçesinin aşağıdaki cetvellerde görüldüğü şekilde;
Madde l- İl özel idaresi birimleri için “(A) Ödenek Cetvelinde” gösterildiği gibi toplam 38.350.000,00-TL ödenek verilmiştir.
Madde 2- İl özel idaresi bütçesinin gelirleri “(B) Gelirlerin Ekonomik Sınıflandırması” cetvelinde gösterildiği gibi toplam 38.850.000,00-TL.olarak tahmin edilmiştir.
Madde 3- 2011 Mali Yılı gider bütçesinde yer alan 38.350.000,00-TL.tutarındaki ödenekler ile finansmanın ekonomik sınıflandırması tablosundaki 500.000,00-TL.tutarındaki İller Bankası Borçlanması ana para ödemelerine, gelir bütçesinde tahmin edilen 38.850.000,00-TL.tutarındaki gelirler karşılık gösterilmek suretiyle denklik sağlanmıştır.
Madde 4- Gelir çeşitlerinin yasal dayanakları ( C) cetvelinde gösterilmiştir. Yasal dayanağı bulunmayan gelir tahsil edilemeyecektir.
Madde 5- (G) cetvelinde nicelik ve niteliği gösterilen yatırım projeleri için Vali, hükmü birden çok yılı kapsayan sözleşme yapmaya yetkilidir.
Madde 6- 6245 sayılı Harcırah Kanununun 8’inci maddesi gereğince memur ve hizmetli olmayanların yurt içi ve yurt dışı gezi ve görevlerinde verilecek günlük ve yol giderleri bağlı (H) cetvelinde gösterilen miktarlar üzerinden ödenecektir.
Madde 7- Bütçe aşağıda belirtilen cetvellerden oluşur: l – Bütçe kararnamesi, 2-Ödenek Cetveli (A) (Örnek-14),
3-Gelirlerin Ekonomik Sınıflandırması Cetveli (B) (Örnek-15), 4-Finansmanın Ekonomik Sınıflandırması Cetveli (Örnek-16). 5-Geürlerin Yasal Dayanağını Gösterir ( C) Cetveli (Örnek-17), 6-Cok Yıllı Gider Bütçesi Cetveli (Örnek-18)
7-Fonksiyonel ve Ekonomik Sınıflandırma Düzeyinde İzleyen İki Yıl Bütçe Tahmin Cetveli (Örnek-8) 8-Çok Yıİİı Gelir Bütçesi Cetveli (Örnek-19)
9-Cok Yıllı Finansmanın Ekonomik Sınıflandırma Cetveli (Örnek-20) 10-Gelecek Yıllara Yaygın Yüklenmeleri Kapsayan Taahhütler (G) Cetveli (Örnek-21), 11-Memur olmayanlara Verilecek Yollukları Gösterir (H) Cetveli (Örnek-22). 12-İhdas Edilen Memur Kadrolarını Gösterir (K-l) Cetveli (Örnek-23), 13-İhdas Edilen Sürekli İsçi Kadrolarım Gösterir (K-2) Cetveli (Örnek-24), 14-237 sayılı Taşıt Kanununa Göre Satın Alınacak Taşıtları Gösterir (Tl Cetveli (Örnek-25), 15-Mevcut Taşıtları Gösterir (T-2) Cetveli (Örnek-26) 16-Ayrıntılı Harcama Programı (Örnek-27) 17-Finansman Programı (Örnek-28)
Madde 8- Sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, 5686 Sayılı Kanun gereği termal ve mineralli sulardan alınacak idare payı, 3213 sayılı Maden Kanunu’na göre alınacak devlet hakkı için haziran ayı, taşınmaz mal kira bedellerini tahsile esas son taksit süreleri, takip eden ayın en geç 20 si olarak tespit edilmiştir.
Madde 9- Meclisce kabul edilen bütçede ancak ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslara uyulmak suretiyle değişiklik yapılabilir.
Madde 10-Bıı kararname hükümleri 01 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girer. Madde 11-Bu kararname hükümlerini Vali yürütür.
Şuhut’a “aslan payı” tartışması
2011 Bütçe oylaması sonrası toplantı sonrası söz alan İGM’nin MHP Grup Başkanı İsa Çağa Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun memleketi olan Şuhut ilçesine aslan payı ayrıldığı yönündeki eleştirisi ve Çağa’nın sözünün kesildiği ifadesi kısa süreli sözlü bir tartışmaya neden oldu
İl Genel Meclisi’nin (İGM) 2011 Yılı bütçe oylamasının tamamlanmasının ardından MHP Grubu Başkanı İsa Çağa, Meclis Başkanı Salih Sel’den konuşma yapmak için söz istedi. İsa Çağa konuşmasında, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun memleketi Şuhut’a ayrılan 1 milyon 50 bin liralık bütçe ile aslan payının Şuhut’a ayrıldığı eleştirisinde bulundu. İsa Çağa, 2011 yılında Bakan Eroğlu’nun memleketi Şuhut’a ayrılan bütçe ile ilçenin liderliğini devam ettirdiğini savundu. İGM Başkanı Salih Sel, konu ile ilgili bir açıklama yapmak istemesi üzerine İsa Çağa konuşmasını tamamlamak istediğini söyledi. Sel, “Ben müsaade edersem öyle tamamlarsın.” ifadesini kullandı.
İsa Çağa; “2010 Yılında Şuhut’un yerel gazetelerinde ‘Aslan payı Şuhut’un’ denmiştir. Keşke Afyonkarahisar’ımız Türkiye’deki diğer iller arasında lider olsaydı. Türkiye’deki 2011 yılı bütçesinin gelişmekte olan ilimize yetersiz gördüğümüz için MHP’li üyeler olarak ret oyu vermiş bulunmaktayız.”
İGM Başkanı Salih Sel, mecliste hiç bir zaman partizanlık yapılmadığını söyledi. Sel; “Sayın Bakanımızın memleketi diye Şuhut’a özel bir şey koymadık. Geçtiğimiz Pazar günü alınan kararlarda hiç kimsenin itiraz etmedi. Basının karşısında itirazlarda bulunuluyor.”diye konuştu. MHP Üyesi Murat Çandır ile Salih Sel arasında söz almadan konuşma konusunda tartışıldı.. Toplantıya MHP İl Başkanı Kemalettin Yılmaz misafir olarak katıldı. (Kocatepe)