• Haberler
  • Gündem
  • İGM BAŞKANI ÇOBAN KOCATEPE GAZETESİ ZİYARETİNDE KONUŞTU 'Eğitimdeki sıralamamız üzücü'

İGM BAŞKANI ÇOBAN KOCATEPE GAZETESİ ZİYARETİNDE KONUŞTU 'Eğitimdeki sıralamamız üzücü'

İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin Çoban beraberinde meclis üyeleri Ferda Ertürk, Nurettin Birliktir ve Ali Karkı ile gazeteniz Kocatepe'yi ziyaret etti. Çoban ziyaret sırasında, yerel ve genel gündemde yer alan konuları değerlendirdi.'2019'UN EN BÜYÜK YATIRIMCISI ÖZEL İDARE'Kocatepe Gazetesi sahibi Sezer küçükkurt'un soruları üzerine gündemdeki konuları değerlendiren ve bu yıl bakanlık yatırımlarında önceki yıllara oranla azalma [&hellip]

İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin Çoban beraberinde meclis üyeleri; Ferda Ertürk, Nurettin Birliktir ve Ali Karkı ile gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Çoban ziyaret sırasında, yerel ve genel gündemde yer alan konuları değerlendirdi.
“2019’UN EN BÜYÜK
 YATIRIMCISI ÖZEL İDARE”
Kocatepe Gazetesi sahibi Sezer küçükkurt’un soruları üzerine gündemdeki konuları değerlendiren ve bu yıl bakanlık yatırımlarında önceki yıllara oranla azalma olabileceğini belirten Burhanettin Çoban, “Belediyelerde de seçimden çıkma sıkıntısı olabilir. Yeni dönem hazırlıkları için zamana ihtiyacı olabilir. Bu nedenle yatırımlarda düşüş olabilir. Ancak Özel İdare’de herhangi bir düşüş yok. 2019 yılı için ön görülen tahmini bütçe 175 milyon liradır. Devletin vergi gelirlerindeki düşüş v.b sebeplerden dolayı yüzde 20’lik bir azalmayı bütçede ön görüyoruz. Diyelim ki 150 milyon TL’lik burada gerçekleşen bir bütçe hedefi var. Fakat burada Cumhurbaşkanlığı’nca 28 milyon TL gönderilen KÖYDES ödeneğiyle, 10 milyon TL de bakanlık yardımlarını da ilave ettiğimiz de 200 milyon TL’ye yakın il genelinde Özel İdaremizin bütçesi olacak. Bunun yüzde 20’si normal cari giderler, personel giderleridir. Yüzde 80’i ise en az 150 milyon TL’si inşallah yatırım olarak gerçekleştirilecek. Bu da şu anlama geliyor, tahminimce 2019’da il genelinde en büyük yatırımcı kuruluş İl Özel İdaresi olacak.” dedi.
“YÜZDE 80’LİK
BÖLÜMDE ZARURİYET YOK”
Yakın zamana kadar en büyük yatırımcı kuruluşların genelde DSİ ve Karayolları olduğuna dikkat çeken Çoban, “2019 yılında en büyük yatırımcı olarak İl Özel İdaresi birinci sırayı alabilir. Özel İdare bütçesinin yüzde 20’sini eğitime ayırmak zorunda. Diğer yüzde 80’lik kısımda herhangi bir zorunluluk söz konusu değildir. Yola, alt yapıya v.s daha az veya fazla para ayırma ihtiyaç, aciliyet ve tercihe göre şekillenir. Anaokulu, ilkokul ve ortaokul hizmetleri mutlaka Özel İdare tarafından yapılıyor. Lise ve Meslek Liseleri gibi eğitim binaları da Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılıyor. Yine inşaatları Özel İdare tarafından yapılırken bütçesi merkezi hükümetten gelmektedir.” diye konuştu.
“HİÇBİR KÖYÜN İHTİYACI KALMADI”
Günümüze kadar Afyonkarahisar’da görev yapan Valilerin, İl Genel Meclis Başkanlarının AK Parti’den ilk seçilmiş Meclis Başkanı Muzaffer Ateş’le sonrasında seçilen Ahmet Kocakulak’ın, Salih Sel’in güzel planlamalar yaptıklarını söyleyen Çoban, “Sağ olsun Meclis Başkanlarımızın hepsi güzel planlamalar yapmışlar. İhtiyaçları yüzde 95 oranda çok yerinde tespit etmişlerdir. Köy denildiğinde akla yol, su ve kanalizasyon gelir. Bu üç ana ihtiyaç kaleminde hemen hemen hiçbir köyün ihtiyacı kalmadı diye çok rahatlıkla söyleyebiliriz. 421 köyümüzde su problemimiz yok. Köylerin su ihtiyacı iki başlıkta incelenir. Birincisi içme suyu ihtiyacı olurken ikincisi ise besihanelerin su ihtiyacıdır. Yaz sezonunda sulamaların başlamasıyla suda azalmalar ve yetersizlik ortaya çıkabiliyor. Özel İdarenin hedefinde beşeri ve hayvani ihtiyaçlar için insanlarımıza su temininde kendisini yükümlü görmektedir. Bunun dışında zaten yolu olmayan hiçbir köyümüz yok. Artık stabilize yol olan hiçbir köyümüz yoktur. Belki tarla ve dağ yolları ya da iki köyü birbirine bağlayan ara yollarda olabilir. Allah’a şükür hiçbir ana yolda sorun yok.” şeklinde konuştu.
“EĞİTİMDE 60. SIRA ÇOK ÜZÜCÜ”
Afyonkarahisar’ın eğitim seviyesinde gerilemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Çoban, “2002 yılında çok iyi hatırlarım, o zaman ciddi öğretmen eksiğimiz vardı. Derslik ihtiyacımız fazlaydı. Derslik başına düşen öğrenci sayısında iyi değildik. İl genelinde merkezde ikili öğretim yapan iki okul dışında hiçbir okul kalmadı. Fiziki anlamda yani teçhizat, bilgisayar, internet gibi okulların her ihtiyaç kalemi var. Öğretmen de, okul da her şey var. Ama ilimizin eğitimde 60’ıncı sıraya gerilemesi sonucunu doğru veri olarak kabul edersek bu durum çok üzücüdür. Bunda ilin kaderinde etkili olan bendeniz, Belediyemiz, siyasilerimiz, değerli Valimiz, Milli Eğitim yetkililerimiz olmak üzere herkes bu işi oturup niye hala bunca güzellik ve yeterliliğe rağmen eğitimde başarılı olamadığımızı birinci derece de ivedilikle masaya yatırmamız gerekiyor. Her Okula Bir Televizyon Bir Bilgisayar kampanyasında ben okulları bizzat kendim gittim. Sınıf başına 15 öğrenci düşmüyor. Özel okuldan bile çok daha iyi durumda. Mesela Erenler’de ortalama 8 kişilik sınıfları gördüm. Tüm sınıflar Fatih Projesi ile akıllı tahtalara geçti. Tüm bu imkanlara rağmen başarı sıralamasında gerilerde kalmamaz son derece üzücüdür. Bununla ilgili en ciddi çalışmalar, yaptırımlar yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“BÜYÜKŞEHİR GÜNDEMDE DEĞİL”
Afyonkarahisar’ın Büyükşehir olması konusuna da değinen Çoban şöyle konuştu:
“2014 yılında nüfusu 750 bin olan tüm iller büyük şehir yapıldı. Kanunda değişiklik yapılarak tüm köyler mahalleye dönüştürüldü. Belde belediyeleri kapatıldı. 2014 yılı sonrasında denildi ki, ‘Artık 2019 seçimlerine ya büyükşehr ya da bütünşehir olarak gireceğiz’ Bunda da kimi zaman 300 bin kimi zaman 500 bin nüfus kıstası ifade edildi. Biz her halükarda büyük veya bütün şehir oluyorduk. Bununla ilgili meclis toplantıları yapılarak sürekli görüşlerimiz soruldu. İçişleri Bakanlığı Valileri çağırarak yazılı ve sözlü görüş aldı. Biz böyle bir çalışma var diye biliyorduk. Fakat 2019 yılı yerel seçimleri için Kütahya’ya gelen Sayın Cumhurbaşkanımızla bir dönem önceki Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu arasında bu konu ile ilgili bir diyalog geçiyor. Sayın Saraçoğlu yeni büyük ve güzel bir Belediye binası yaptırıyor. Çok büyük ve güzel bir projenin ürünü olarak ortaya çıkan binanın dış cephesini Afyonlu mermerciler doğal taştan yaptı. Yeni Kütahya Belediye Başkanlık binasını Sayın Cumhurbaşkanımıza gezdiren Saraçoğlu’na Cumhurbaşkanımız, ‘Kamil Bey bu bina biraz büyük olmadı mı?’ diye sorunca ‘Efendim biz büyükşehir olacağız diye yeni binayı buna göre yaptırdık’ dediğince Cumhurbaşkanımız ‘Bunu nereden çıkardınız? Biz böyle bir şey düşünmedik, söylemedik’ diyor. Sayın Saraçoğlu beni İGM Başkanı seçildikten sonra ziyaretinde bunu anlattı. Kalkınma Ajansı toplantısında Kütahya Valisi de aynı şeyi anlattı. Cumhurbaşkanımız ‘Büyükşehir diye bir şey yok nereden çıkardınız?’ dedi diye Sayın Vali aktardı. Demek ki Cumhurbaşkanımıza bilgi verilmeden alt düzeyde böyle bir çalışma yapılmış. Biz Cumhurbaşkanımızın konuyla ilgili bir haberi ve onayı yokmuş diye yorumladık. Şu anda da iyi biliyorum Cumhurbaşkanımız, AK Parti’nin, Meclisin büyükşehir meselesi gibi bir gündemi yok.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme