İftara, sahura dikkat – Kocatepe Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Ramazan ayında halkımızın daha rahat ve sağlıklı oruç tutabilmesi için önemli bilgiler verdi. Yemenici birkaç seneden beridir yaz mevsiminin aşırı sıcaklarına denk düşen Ramazan oruçlarının, eğer dikkat edilmezse insan metabolizması üzerinde bazı olumsuz etkileri olacağının altını çizdi Ramazan ayında özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanların, çok yaşlı ya da hamile durumda olanların [&hellip]

İftara, sahura dikkat

İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Ramazan ayında halkımızın daha rahat ve sağlıklı oruç tutabilmesi için önemli bilgiler verdi. Yemenici birkaç seneden beridir yaz mevsiminin aşırı sıcaklarına denk düşen Ramazan oruçlarının, eğer dikkat edilmezse insan metabolizması üzerinde bazı olumsuz etkileri olacağının altını çizdi

Ramazan ayında özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanların, çok yaşlı ya da hamile durumda olanların mutlaka doktor tavsiyesiyle denetimli oruç tutması ya da tutmaması gerektiğini belirten Yemenici; “Malumdur ki normal zamanda bile aşırı sıcaklara maruz kalmak her insanı olumsuz etkiler. Bunun üzerine bir de uzun süre aç ve susuz kalmamız eğer dikkat edilmezse bizi hasta ve ya güçsüz bırakabilir” dedi.
“SAHUR ÇOK ÖNEMLİ”
Öncelikli olarak her ibadette olduğu gibi oruç ibadetinde de gerekli dinî şartların göz önüne alınması gerektiğini ifade eden Necip Yemenici; “Oruç ibadetinin zaten özünde bulunan sahura kalkmak bu anlamda çok ama çok önemlidir. Uzun ve sıcak bir günde ana öğün pozisyonundaki sahuru iptal edersek bedenimiz daha uzun süre aç ve susuz kalacağı için daha çok yorulacaktır. Yine orucun sünnet uygulamasında görülen iftarı açtıktan hemen sonra yemek yemeyip de vücudu hazırlamak güzel bir metottur ve tavsiye ediyoruz. Belki bir hurma, su ve çorbadan sonra midemize aşırı yüklenmeyip 10-15 dakika sonra yemek yememiz, sağlığımız açısından olumlu bir davranış olacaktır” diye konuştu.
“İFTARDA POSALI BESİNLERİ
TERCİH EDİN”
Necip Yemenici, iftar yemeklerinde ise aşırı yağlı yemeklerden, hamur işlerinden ve ağır şerbetli tatlılardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Yemenici; “İftarda az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesini; yine enerji veren, ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinlerin tercih edilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.
“KAHVALTI MENÜSÜ SAHUR İÇİN İYİ BİR SEÇENEK”
Sahurda ise eğer aşırı acıkma problemimiz varsa midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmenin daha faydalı olacağını belirten Yemenici; “Bunun yanında, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan ve temel gıdaları içeren kahvaltı menüsü de sahur için iyi bir seçenektir. Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Dengeli beslenmenin yanında özellikle öğlen saatlerinde güneşin altında dolaşmamalı, mümkünse öğle arasında yarım saatlik bir uyku ile vücudu dinlendirmeliyiz” dedi.
“GÜNDE 2-2,5 LİTRE SU TÜKETİN”
Yemenici, bedenimizin su dengesini korumak için de günde ortalama en az 2- 2,5 litre su içmeye, ayran, taze sıkılmış sebze ve meyve suyu, soda gibi içecekler tüketmeye mutlaka özen gösterilmemiz gerektiğini tekrar hatırlattı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme