İdrar yolu enfeksiyonuna dikkat – Kocatepe Gazetesi

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, 'İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık rastlanılan enfeksiyon türüdür. Yenidoğan dönemi dışında kız çocuklarında 5-10 kat daha sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonu oluşumunda idrar yollarının çeşitli anatomik ve fonksiyonel bozuklukları önemli rol oynar. İdrarın böbreğe geri kaçması, işeme [&hellip]

Özel Fuar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, “İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık rastlanılan enfeksiyon türüdür. Yenidoğan dönemi dışında kız çocuklarında 5-10 kat daha sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonu oluşumunda idrar yollarının çeşitli anatomik ve fonksiyonel bozuklukları önemli rol oynar. İdrarın böbreğe geri kaçması, işeme bozuklukları, böbrek taşı, sonda uygulaması, kıl kurdu, kabızlık ve hijyen bozuklukları gibi durumlar idrar yolu enfeksiyonu gelişmesini kolaylaştırır. İdrar yolu enfeksiyonu sünnetsiz erkek çocuklarında 10 kat daha fazla görülür” dedi.
Camcı, şöyle devam etti:
“Süt çocuklarında huzursuzluk ve iştahsızlık idrar yolu enfeksiyonunun ilk belirtisi olabileceği gibi kilo alamama, ağlama, ateş, havale vb. belirtiler de gözlenebilir. Daha büyük çocuklarda ise ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrar kaçırma gibi belirtiler gözlenir. Ayrıca hiçbir belirti göstermediği halde çocuğumuz idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilir. Bu durumlarda tanı konulabilmesi için hekimin şüpheci olması gerekir. Tam tanı; idrar incelemesi ve idrar kültürü ile belli olur. İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukta böbrek hasarının ve enfeksiyonun altında yatan nedenin araştırılması gerekir. Çoğu zaman acillerde saptanan idrar yolu enfeksiyonunun mutlaka bir çocuk doktoru tarafından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira idrar yolu enfeksiyonu tekrarlayabilir ve çocuğumuzda kalıcı böbrek hasarı bırakabilir.”

Bakmadan Geçme