• Haberler
  • Genel
  • İddialı projelerle kaliteli büyüyeceğiz – Kocatepe Gazetesi

İddialı projelerle kaliteli büyüyeceğiz – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi'ni (AKÜ) Avrupa standartlarında kampüsleriyle bir dünya üniversitesi haline getirme hedefiyle yola çıkan Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar'ın gelişimi için AKÜ'nün Afyonkarahisar'ın markaları termal, mermer ve gıda alanlarında uzmanlaşarak Ar-Ge çalışmaları yapacağını açıkladı. Yeni açılacak bölüm ve yatırımların müjdesini veren Rektör Prof. Dr. Solak'ın, Kocatepe Gazetesi'nin sorularını yanıtladığı röportaj yazı dizisinin üçüncü [&hellip]

İddialı projelerle kaliteli büyüyeceğiz

Afyon Kocatepe Üniversitesi’ni (AKÜ) Avrupa standartlarında kampüsleriyle bir dünya üniversitesi haline getirme hedefiyle yola çıkan Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar’ın gelişimi için AKÜ’nün Afyonkarahisar’ın markaları termal, mermer ve gıda alanlarında uzmanlaşarak Ar-Ge çalışmaları yapacağını açıkladı. Yeni açılacak bölüm ve yatırımların müjdesini veren Rektör Prof. Dr. Solak’ın, Kocatepe Gazetesi’nin sorularını yanıtladığı röportaj yazı dizisinin üçüncü ve son gününde AKÜ’nün büyüme hedeflerini anlattı

YABANCI HOCALAR GELİYOR
(Kocatepe) Üniversitelerin son dönemde ortak programlar geliştirdiğini görüyoruz. Üniversitemizin de Dumlupınar, Anadolu ya da Süleyman Demirel gibi komşu üniversitelerle benzer projeleri var mı?
(Prof. Dr. Solak) Olmaz mı? Hatta bizim hem yurt içi hem de yurt dışı üniversitelerle ortak programlar, hatta protokollü ortak çalışmalar yapıyoruz. Örneğin Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’yle iki doktora programı, Isparta Süleyman Demirel’le iki doktora programı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’yle Hukuk alanında iki yüksek lisans programı, Konya Üniversitesi’yle 5 alanda protokoller yaptık. Ayrıca Azerbaycan Devlet Üniversitesi, Bosna Hersek Üniversitesi, Londra Metropolitan Üniversitesi başta olmak üzere 12 üniversiteyle ortak çalışmalarımız var. Bakın 12 yabancı üniversiteyle yazışma yapmıyoruz. Biz bu üniversitelerle ya ortak çalışma ya da protokol yapıyoruz. Bir yeniliğin daha haberini vereyim. Önümüzdeki Kasım ayından itibaren yabancı öğretim elemanları gelecek. Bu yabancı öğretim elemanları bir ay, bir dönem, ya da bir yıl Afyonkarahisar’da kalıp derslere gelecekler. Derslerin yanı sıra laboratuvarlara da girip, öğrencimize farklı tecrübeleri anlatacaklar. Ancak şu an bu konuyla ilgili tek eksik, misafirhanemiz yetmiyor. Bu nedenle 20-30 odalı çok nezih, yabancıların kalacağı ek bir bölüm yapacağız. Yabancı öğretim üyelerinin gelişi bu seneden itibaren hayata geçmiş, üniversitemize farklılık ve tecrübe kazandırmış bir yenilik olacak.
KOCA ÜLKEDE TROLEYBÜS
BULAMADIM, METROBÜS İSTEDİK
(Kocatepe) Yabancı öğrenci ve öğretim üyeleri üniversiteyi nasıl etkileyecek. Bu büyüme ve değişim gözle görülür neleri değiştirecek?
(Prof. Dr. Solak) Yabancı öğrenci geldi. Yabancı hocalar da gelecek. Onlar gelince bu Afyonkarahisar’ın da üniversitenin de havası değişecek. Ama yabancıyı ağırlıyorsak her şeyi elden geçirmemiz gerekiyor. Bu nedenle tüm fiziki ve sosyal imkanları gözden geçiriyorum. Çünkü bu yabancılar hem ülkemizin hem Afyonkarahisar’ın hem de üniversitemizin tanıtımını yapacaklar. Bu yabancılar bizim elçimiz gibi gittiği her yere AKÜ’de yaşadığı, Afyonkarahisar’da yaşadığı olumlu anıları götürecek. Bu da hem üniversitemizin hem de Afyonkarahisar’ın turizm potansiyeli açısından önemli. Bu yüzden örneğin billboard ihalesi yaptırıyorum. Şehirdeki gibi üniversitede hem reklam hem de duyuru billboardları olacak. Ayrıca ring seferi başlatıyorum. Bu seferlerde araçlar tüm kampüsü gezecek. Ana giriş kapısından 45-50 kişilik 3 otobüsü tüm kampüsü gezecek şekilde hazırladım. Aslında troleybüs bulamadım. İnanır mısınız koca ülkede troleybüs yok. Gönlümde kampüse troleybüs seferleri koymak vardı. Böyle renkli renkli resimli troleybüsler hayal etmiştim ama koca ülkede bana troleybüs veren olmadı. Bakanlara kadar gittim ama hepsini denize atmışlar. Balıklar larva yumurtlasın diye 46 troleybüsü İzmir Körfezi’nde denize atmışlar. İstanbul Büyük Şehir Belediyesinden metrobüs istedim, gelirse metrobüslerle seferleri yapacağız. Ay sonu Yaşam Merkezimizin de ihalesi yapılıyor. O tesis de yapılınca kampüsümüz Avrupai, hatta onların ötesinde bir kampüs olacak. Biz yapıyoruz diye söylemiyorum ama Güzel Sanatları Fakültesi’ni herkesin gezip görmesini isterim. Temiz bir ortam ve özel oturma grupları, kafeteryaları bahçeleriyle çok farklı bir ortam. Ben bahçeleri hazırlayıp süslüyorum. Hatta Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki öğretim üyelerinden her yeri sanatla süslemelerini istedim. Kampüste de sanat olmalı. Çünkü sanat olmadan olmaz. Çünkü güzel olmalı. Hatta güzel değil, çok çok güzel olmalı. Kim gelirse güzel okumalı, güzel anılarla gitmeli.
YENİ POLİKLİNİK BİNASI,
3 BİN KİŞİLİK YEMEK SALONU VE
SÜT SAĞMA ÜNİTESİ YAPILACAK
(Kocatepe) Bu konuda üniversite şehrin önünde gidiyor diyebilir miyiz?
(Prof. Dr. Solak) Ben bunu tür söylemlerde bulunmayı pek istemiyorum ama amacımız şehrin önünde gidip, şehre lokomotif olmak. Çünkü ben yerelleşirsem başta üniversite herkes kaybeder. Biz önde olursak herkes kazanır. Esnafı da, halkı da, işadamı da, Afyonkarahisar’ın kendisi de herkes kazanır. Mesela Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesiyle biz bunu yakalıyoruz. Bir anda hastanemizle, üstelik hastane daha açılmadan bu konuda en öne geçtik. Termal tedavinin bulunduğu tek hastaneyiz. Hastanenin yanı sıra turizmi de olumlu etkileyecek bir tesis yaptık. Bu konudaki termal ve tıp dergileri şu an bize 10-15 sayfa ayırmaya başladı. Bunu yazdırmak isteseydik, reklam yapacağız deseydik binlerce lira para harcamamız gerekirdi. Bunlar güzel şeyler çünkü ben bu yayınlarda hep Afyonkarahisar’ı, Afyonkarahisar’ın termal potansiyelini ve diğer turizme yönelik özelliklerini anlatıyorum. Ben yatırım noktasında elimden geleni yapsam da şehrin önünde gidiyorum gibi konuşmayı sevmiyorum. Aslında yeterince tanıtım bile yapmıyoruz. Hızlı gidiyor, hızlı çalışıyoruz ama kamuoyunda da fazlaca göz önüne çıkmamaya çalışıyoruz. İşi yapıp geri çekilme amacındayız. Amacımız millet hizmet alsın. Hizmet alan söyler bizi. Hizmet alan takdir de eder, hayrımıza dua da eder. Örneğin şu an Hukuk Fakültesi gündemimden çıktı. Binayı her şeyiyle tamamladık. Fakülteye Öğretim Elemanı Yetiştirme Programı’ndan 16 asistan aldık. Bunların hepsi doktoraya gitti. Şu an 3 öğretim üyesi geliyor. Öğretim üyesi sayısı 6 olunca öğrenci de alacağız. Diş Hekimliği Fakültesi’ne hemen öğrenci alıyoruz. Eczacılık Fakültesi’ni çok kısa sürede kuracağım. İslami Bilimler’de fiziki imkanlar hazır. Bu sene bunları yapıp unutacağız. Yeni sene de Doping Merkezi, Pet Hayvan oteli, yeni poliklinik binası ve kanser hastanesi yapacağız. Ayrıca yaklaşık 6,5 Milyon TL’ye mal olacak 3 bin kişilik yemek salonu yapacağız. Dikkat ederseniz Af-yonkarahisar’da bu büyüklükte bir yer de olmadığından ihtiyaç var. Ayrıca mandalar için özel ağıl ve süt sağma ünitesi yapacağız. Bunların da hepsi gelecek yıl bitecek ve 2014’e yepyeni projeleri konuşmaya başlayacağız.
AKÜ 3 ALANDA UZMANLAŞACAK;
TERMAL SAĞLIK, MERMER VE GIDA
(Kocatepe) Mandalarla ilgili süt sağma ünitesi de yapıyorsunuz. Bu proje Mandacılık Araştırma Enstitüsü’nü geliştirilecek mi? Bu alanda üniversitenin öne çıkmasını sağlayacak alanlardan biri mi?
(Prof. Dr. Solak) Bizim zaten ilk hedefimiz Afyonkarahisar’a özgü alanlarda uzmanlaşıp, ünlü bir üniversite olmak. Özellikle 3 alanda adımızı Türkiye’ye ve dünyaya duyuracağız. Bunların ilki termal ve sağlık turizmi. Bunu belirttiğim gibi Türkiye’de hiç olmayan ve tüm bileşenleriyle çok farklı bir şekilde sunacağız. İkincisi olarak gıda uygulamalarında farkımızı ortaya koyacağız. Bunun için Gıda Uygulamaları Araştırma Merkezi kuruyoruz. Ekim ayının sonunda bu merkezin yapımı da bitecek. Bu merkez için 1 Milyon TL’lik cihaz aldık. Yeni gıda üretimlerine yönelik innovatif çalışmalar yapacağız. Öğretim üyeleri burada sucuk, peynir, değişik aromatik çalışmalar üretebileceklerini hatta değişik ve yepyeni lokum çeşitleri üretebileceklerini söylediler. Ben de ‘bu binayı yaparım bu cihazları alırım ama söylediklerinizin hepsini isterim’ dedim. ‘Bu parayı harcıyorsam bunu yapmanız lazım. Yapmazsanız hesabını sorarım’ dedim. Protokolle bunları da yaptıracağım. Afyonkarahisar’ın gıda sektörüne yönelik özellikle sucuk başta et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri ile benzeri ürünlerine yönelik Ar-Ge çalışmaları yapacağız. Termal turizm ve gıdanın yanı sıra bir de mermer alanında üniversitemiz dünya çapında kendini gösterecek. Çok fazla dağılmayacağız. Doping merkezi, kanser hastanesi gibi farklı öne çıkacağımız konular da olacak ama özellikle Afyonkarahisar’a özgü sektörlerle ilgili koruma ve geliştirme amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Özellikle mermerde de olağanca hızımızla gidiyoruz. Mesela mermerle ilgili bütün bölümleri açtık. Jeoloji Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Harita Mühendisliği ve Biyomedikal Mühendisliğinin hepsini bu yıl açtık. İnşaat Mühendisliğini geçen sene açmıştık, bu yıl ayrıca Otomotiv’i açtık. Yani bu dönem 14 bölüm açıldı. Bu 14 bölüm mermer ve bunları destekleyecek bölümler. Bunların hiç biri yoktu ama şimdi hepsine öğrenci aldık. Hatta Mühendislik Ve Biyomedikal Fakülteleri’ne öğrenci alımında puan bakımından bu fakülteler ilk üçe girdi. Jeoloji 204 puanla öğrenci alırken 480-490 puanlara çıktı. Tıp birinci sırada ama ikinci sırada şu an fizyoterapi var. Fizyoterapiye giren öğrenciler tıpla aynı puanlarla geldiler. Bu çok önemli. Afyonkarahisar’da oteller ve termalin olması bir de yeni yapılan hastanemiz olunca bütün öğrenciler burayı tercih etti. Bu puanlarla çoğu Türkiye’nin farklı üniversitelerindeki tıp fakültelerine girerlerdi ama onlar AKÜ’yü ve fizyoterapiyi seçti.
TEKNO-KENT’TE HER ŞEY BEDAVA
AMA FİRMALAR İLGİ GÖSTERMİYOR
(Kocatepe) Pek çok üniversitede Tekno-Kent’ler açılıyor ama hiç biri aktif değil. Siz de Tekno-Kent konusunda çalışmalar yapıyordunuz. Bu konudaki çalışmalar ne aşamada?
(Prof. Dr. Solak) Aslında biz bu konuda birinci basamağı kurduk ve işletme için çalışmalara başladık. Hatta ben seçim döneminde bana sık sık ‘Üniversite çok geri kaldı hatta şehrin de gerisinde kaldı’ deniliyordu. Bir taraftan eğitim, öğretim yapılması gerektiği ama araştırma geliştirme konusunda da bir öncelik olması gerektiği söyleniyordu. Ben de bu nedenle bu konuda bir taahhütte bulunuyordum. Geçen yıl nisan ayında Teknoloji Geliştirme Merkezi’ni açtık. Burada 9 ofis, çalışma alanları ve işletme birimini hazırladık. Açılışını birlikte yaptığımız merkezin KOSGEB Başkanı ve Ticaret Odası’yla birlikte çalışmaya başladığı kamu oyuna deklare ettik. Bu güne kadar 3 firma geldi ve biz başvurusunu kabul ettik. Ama firmalarımız henüz yeterince ilgi göstermiyor. Sizin aracılığınızla burayı bir kez daha hatırlatıp, buranın artılarını duyuralım. Elektriği, suyu, telefonu, interneti, güvenliği, işletmesi her şeyi bedava olan bir yer açtık. Bir firma gelip öğretim elemanlarıyla birlikte KOSGEB’ten teşvik kredisi alıp istediği çalışmayı yapabilir. Ama Afyonkarahisarlı bu konuda biraz yavaş gidiyor. Her şey ücretsiz ama yatırımcı bedavaya ilgi göstermiyor. Bize bunu herkes talep olarak iletiyordu, biz yaptık şimdi kimse bunu sormuyor bile. Ben üzerime düşeni yaptım. Tekmer’i açtım. Ofisler çalışma alanları her şey hazır. Her şey bedava hocalar burada ama gelen yok. Yokken yok deniyordu açtık şimdi de kimse gelmiyor.
TEKNO-KENT’İN YENİ YERİ BELİRLENDİ
(Kocatepe) Tekno-Kent alanı ve VOR alanının taşınması gibi bir konu vardı. O çalışmalar ne durumda?
(Prof. Dr. Solak) Ben Teknoloji Geliştirme Merkezini (TEKMER) açtım, firmalara kredi alıp bir çok çalışma sunabilecekleri imkan yarattım ama bununla yetinmedim. Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’nun sağ tarafını yani Tınaztepe Yurdu’nun karşısını Tekno-Kent olarak tespit edip, çalışmalara başladım. Aslında bu çalışmaları çok duyurmadan yapıyordum ama Tekno-Kent ilgi çeken bir konu olduğundan alanın yerini ilan ettim. Sonra VOR İstasyonu (Uçuşlarda yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır. Yer istasyonu ve hava aracındaki alıcıdan oluşur) gündeme geldi, bu konuya engel oldu. Ben, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Valilik yetkilileriyle iki defa Ankara’ya gittik. VOR İstasyonu kalksa 3 firma bana gelip, Tekno-Kent’e fabrika kurmak istemişti. Siz ‘Tekno-kenle orada şirketi kurun biz gelip fabrikaları oraya kuralım’ dediler. Bunlardan biri enerji fabrikasıydı, biri kan ürünleri fabrikası, diğeri de bilişim fabrikasıydı. Ama VOR İstasyonunu kaldıramadık. Durum böyle olunca Tekno-Kent’i oraya kurmaktan vaz geçtim. Eğitim öğretim başladıktan sonra bu kez yurdun arkasına, Üni-yurt’un ilerisine yeni otogara doğru olan alanı Tekno-Kent alanı olarak açacağım. Hemen şirketi de kuracağım. O zaman bu firmaları Afyonkarahisar’a hemen davet edeceğim. Yasal prosedür yerine gelsin bir sene içinde Tekno-Kent nasıl olur herkes görecek. Kesinlikle bu da gerçekleşecek.
YAŞAM
MERKEZİ YENİ İHALESİNE
TOBB’U DA DAVET ETTİK
(Kocatepe) Yaşam Merkeziyle ilgili bir gecikme mi var? Yaşam Merkezi’nde ne durumda?
(Prof. Dr. Solak) Yaşam merkeziyle iki kez ihaleye çıkıldı ama istediğimiz gibi bir sonuç almadık. Bu işe sahip çıkan, bu işe sıcak bakan kimse yoktu. Afyonkarahisar’da bu ruhta iş adamı yoktu. Ama şimdi var. Hatta Almanya’dan Belçika’dan gelen gruplar bile var. Şimdi tekrar organize olduk. Geçen hafta özel sektörden bu ihale ve bu proje nasıl olur diye danışmanlık hizmeti aldık. Danışmanlarımdan Doç. Dr. Tuğrul Kandemir bir aydır sırf bu konuyla ilgileniyor. TOBB’la görüştü. Ankara ve İstanbul Ticaret Odaları’yla görüştük. Hatta İstanbul Ticaret Odası’yla bizzat ben görüştüm. Ben onlara da hedeflerimizi anlattım. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin bir Avrupa üniversitesi ve kampüsü olma hedefini anlattım. Kampüsümüzü canlandırmak istiyoruz lütfen siz de katılımı arttırın, ihaleyi siz de zenginleştirin dedim. Kime nasip olur bilmiyorum. Biz adaletli bir ihale yapacağız ama ben bu projenin yapılmasını çok istiyor çok önemsiyorum. Çünkü bu proje Afyonkarahisar’a her yönüyle katkı yapacak. İlk olarak kampüsün havası değişecek. Çünkü bu projede yok yok. İkinci olarak Afyonkarahisar’ın alternatifleri artacak. Mevcut yaşam ve alışveriş merkezlerine alternatif olacak çünkü burası Afyonkarahisar halkına da açık olacak. Şehirleşme gelişecek. Öğrenci ve öğretim üyelerine diyebileceksin ki; ‘Afyonkarahisar’da okunur, Afyonkarahisar’da yaşanır. Git kardeşim Afyonkarahisar’a işte fakülten bu, İşte kampüsün Ahmet Necdet Sezer. Burada hiç korkmadan, hiç sıkılmaz rahatlıkla yaşarsın’ diyeceksin. ‘Dersine gir, ye, iç gez sonra da yurdunda ya da evinde kal’ diyebileceğiz. Ama şu an bunu diyemiyoruz. Saat 5’ten sonra burada in cin top oynuyor. Buralar Kerbela’ya dönüyor. Yabancı öğrenciyi ve hocayı getiriyoruz. Peki bunları nerede tutacağız? Bu gelenler lokal gibi, uzun süreli sosyal alanlar yer ister. Yabancılar ve gençler yiyecek, içecek yerler, spor yapmak ve dinlenmek ister. Bu tesisi bu nedenle burayı gelecek öğrenci ve Afyonkarahisar halkı istiyorum.
TEK BİR ŞARTLA BÜYÜYECEĞİZ,
O DA KALİTEDEN TAVİZ VERMEMEK
(Kocatepe) Yaşam Merkezi’nin ihalesinde üniversite kendine yüzde 1 gibi küçük bir pay ayırmış. Hiç bir ekonomik kaygı düşünülmemiş. Bunun nedeni nedir?
(Prof. Dr. Solak) Ben hiçbir gelir kaygısı gütmedim, çünkü Yaşam Merkezi’ni öğrencim, öğretim üyelerine ve Afyonkarahisar halkına bir hizmet yapmak istedim. Biz üniversite olarak sadece bir imkan yaratmak istedik. Yabancı öğrenci geliyor. Stüdyolar yapılıyor, ring seferleri, yaşam merkezi derken bir anda yaşanabilir bir merkez haline geliyoruz. Çünkü dünya üniversitesi olacağım demekle öyle bir anda gelişme olmuyor. Avrupa standartlarında kampus yapmak için bunların hepsine sahip olmanız gerekiyor. Bunlara sahip olmak için de hiçbir gelir kaygısı gütmeden büyüyoruz, büyümeye çalışıyoruz. Fiziki imkanlar ve kaliteniz arttıkça tercih edilirliğiniz de artıyor. Örneğin bu yıl tercih edilme noktasında Tıp Fakültelerini baz alırsak 10 fakülte yükseldik. Kendi eşdeğerimiz 10 fakültenin üzerine çıktık. Bu resmi rakamlara dayanan bilgi. Bu puanlara dayalı yapılan sıralamada Tıp Fakültemiz bir anda tercih edilmede 10 basamak yükseldi. Bunlar beni mutlu ediliyor. Çünkü Afyonkarahisar seçilen, istenen bir yer oluyor. Tıp Fakültesi’nde 280 doktor oldu. İnsanlar küçük şehirlere pek kolay gelmiyor. Gelmek istemiyor. Gelecek öğrenci de, öğretim üyesi de huzur istiyor, çalışma branşı ve geleceği görebilmek istiyor. Onkolojinin duyulmasıyla birlikte en az 8-10 doktor bizzat beni arayarak gelmek istediğini söyledi. Fizik tedaviye şimdi fizyoterapisteler, fizik tedavi uzmanları alacağız. Biz büyüyeceğiz ama tek bir şartla büyüyeceğiz o da kaliteden taviz vermeden olacak. Avrupai çalışacağız, kaliteden taviz vermeyeceğiz. Ben yabancı öğrenciyi ve öğretim üyesini de özellikle buradaki hız artsın diye istedim. Ben zaten var gücümle çalışıyorum, herkes çalışsın istiyorum. Herkes böyle çalışsın istiyorum ama bazı insanların üstünde bir ölü toprağı var. Herkese şöyle bir silkinsin diyorum. Bütün yöneticilere yılda bir kez yurt dışına gönderiyorum. Herkese gidip görün diyorum. Buraya tecrübe, bilgi gelsin istiyorum. Biz lise değiliz çalışmamız ve çalışıp büyürken de kendimizi geliştirmemiz lazım.
YAPAMAYACAĞIM ŞEYİ YAPAMAM DEMEM
(Kocatepe) İletişim fakültesi planınız var mı?
(Prof. Dr. Solak) Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Sinema Televizyon’u alarak bazı bölümlerle İletişim Fakültesi de açabiliriz. Bu yönde de talepler var ama öncelikle ben televizyon ile ilgili stüdyoları açmamız gerektiğini düşünüyorum. Şu an 4 stüdyo açmaya hazırlanıyorum. Bunlarla da ilgili düşüncelerimiz var ama şu an o kadar hızlı büyüyoruz ki; bu büyüme taleplere şu an yetişilmiyor. Üstelik bir de bu büyümenin bir maliyeti var. Örneğin Diş Hekimliği Fakültesi’ni açtık. Ama bu iş açtık demekle tabela asmakla bitmiyor. Güvenlik, hizmetli, asistan gerekiyor. Bir noktada güvenlik için 4 güvenlik görevlisi gerekiyor. Mesela yeni Diş hastanemizde sadece bir noktada 12 güvenlik var. Çünkü 24 saat hesabıyla orada bekliyorlar. Bunları bulmadan, planlamasını yapmadan hiçbir yer için açacağım ya da yapamam diyemem. Ama talepler geliyor ve alıyoruz. Gelecekte neden olmasın.
İLAHİYAT KAMPÜSÜ’NDE ZAMANLA
YENİ BÖLÜMLER AÇILABİLİR
(Kocatepe) İlahiyat kampüsünde neler olacak? Özellikle Karahisar-i Kampüsü’nün İlahiyat Kampüsü olması Şuhut’un bu yönde ki taleplerine de bir cevap oluyor mu?
(Prof. Dr. Solak) İlahiyat çok genel bir isim. Eğitim Fakültesi’nden Din Kültürü Öğretmenliği’ni de oraya alıyoruz. İslami Bilimler Bölümü de orada olacak. Yanına yakında başka birimler ve bölümler açılabilir. Şuhut evet çok istekliydi ve bu beni çok sevindiriyor. Biz bu başvuruyu çok önceden yapmıştık ama Şuhut’a yakın yerde açılacak olması bu beklentiyi umarım biraz da olsa karşılar.
DEMİRYOLU VE SU İLE İLGİLİ
2 PROGRAMDA 4 BÖLÜM AÇILACAK
(Kocatepe) Termal tedavi olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi hizmete giriyor. Afyonkarahisar’da termal her alanda kullanılıyor. Gündeme de sık sık reenjeksiyon sık sık gündeme geliyor. Su ile ilgili bir bölüm açılabilir mi?
(Prof. Dr. Solak) Harita Bölümü’yle böyle bir çalışma var. Meslek Yüksek Okulu’na bir program düşünüyoruz. Hidroklimatoloji ön lisans programı için başvurduk. İki program için başvurduk ama henüz YÖK bu bölümleri onaylamadı. Afyonkarahisar’da Devlet Demir Yollarının travers fabrikası olduğu için o alan için bir ön lisans bölümü koyacağız. Bu bölümde demiryoluyla ilgili iki program olacak. Bir diğer başvurumuz ise Hidroklimatoloji ön lisans programı. Bu programda Fizyoterapi önlisans bölümü olacak. Fizyoterapistlik değil ama bildiğimiz anlamıyla masörlük bölümü. Yani spor kulüplerine ara eleman yetiştireceğiz. Sağlıktan ve tedaviden hatta termal tedavileri bilen masörler yetiştireceğiz.
MYO’LARIN BİR KISMI KARAHİSAR-İ’YE
BİR KISMI ANS’YE TAŞINACAK
(Kocatepe) Meslek Yüksek Okulları’nın bazı sıkıntıları ve taşınmaları gündeme gelmişti. Bu konuda bir gelişme var mı?
(Prof. Dr. Solak) Bir senedir Afyon Meslek Yüksek Okulu’nu (MYO) Ali Çetinkaya olarak bildiğimiz sağlık kampüsünden ya Ahmet Necdet Sezer Kampüsümüze ya da Karahisar-i Kampüsümüze almak istedik. MYO’da 44 program var. 26’sı sosyal bilimler, geri kalanlar ise teknik bölümler. Teknik programlarda laboratuvarlar var. Ama Karahisari Kampüsü deprem alanından riskli bir bölge. Ayrıca oradaki binalar eski. Uygulamalı bilimleri oraya binaların eskiliğinden alamadık. Deprem riskini almak istemedik. Onun için orada atölyeye ihtiyaç duyulmayan, laboratuvara ihtiyaç duyulmayan zaten derslikleri de olduğundan dersliklerde yapılacak eğitimle ilgili sadece derslik ihtiyacı olan bilimlerini oraya kaydırmak istiyoruz. Bir de turizm ve otelciğin bazı bölümlerini çekeceğiz. Mesela sosyal programlardan Kütüphane ve Dokümantasyon, Büro Yönetimi ve Sekreterlik gibi bölümleri kaydıracağız. Ama Teknik Bilimleri de bu tarafa Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’nun yanına kaydıracağız. 2013’te bunun için para ayırdım. Bu konu için gerekli binaları yapar yapmaz bu bölümler de bu tarafa kayacak. (Son) (Kocatepe)

Bakmadan Geçme