İcradan Mal Almak Caiz Mi?

İcradan mal almak caiz mi? sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, icradan mal almak caiz mi? Hadi birlikte öğrenelim…

İcra, borcun altına girmiş kişilerin borcunu zamanında ödeyememesi durumunda, kişilerin borçlarını karşılık, devlet zoruyla taşınır ve taşınmaz varlıklarına el konarak satılmasına denir. Günümüzde, pek çok insanın taşınmazı icra yolu satılmaktadır. Bu malları almak isteyen insanlar, dini açıdan bunun bir zararı olup olmadığını araştırıyor.

Bu soruya en doğru yanıtını bulabilmek için, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konu hakkında fetvasına bakmak gerekir.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konu hakkında yayımlamış olduğu fetvaya göre, malın o günkü piyasa değerinde veya piyasa değerine yakın bir fiyatla satılan hacizli malları satın almakta bir sakınca görülmemektedir.  Ancak, piyasa değerinin çok altında bir fiyata satılırsa, bu durumun mekruh olacağı bildirilmiştir. Bu alışverişin borçlunun mağduriyetini azaltacak şekilde gerçekleştirmesi gereklidir.

Bakmadan Geçme