İcra dairelerinin etkinleştirilmesi projesi enine boyuna konuşuldu
İcra Dairelerinin Etkinleştirilmesi Projesi üzerinde çalışan heyet üyeleri Afyonkarahisar’a gelerek hukukçulara sunum yaptı. Sunumlarda yürütülen çalışmalar detaylarıyla anlatılarak sorular cevaplandırıldı İcra Dairelerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Adalet Bakanlığı heyeti üyelerince dün Baro salonunda düzenlenen toplantıda bilgi paylaşımı gerçekleştirildi.ALTINCI İCRA MODELE UYGUN ÇALIŞACAKToplantı açılışını Baro Başkanı Av. Turgay Şahin yaptı. İcra Dairelerinin Eşleştirilmesi Projesi kapsamında bir programın [&hellip]
İcra Dairelerinin Etkinleştirilmesi Projesi üzerinde çalışan heyet üyeleri Afyonkarahisar’a gelerek hukukçulara sunum yaptı. Sunumlarda yürütülen çalışmalar detaylarıyla anlatılarak sorular cevaplandırıldı
İcra Dairelerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Adalet Bakanlığı heyeti üyelerince dün Baro salonunda düzenlenen toplantıda bilgi paylaşımı gerçekleştirildi.
ALTINCI İCRA MODELE UYGUN ÇALIŞACAK
Toplantı açılışını Baro Başkanı Av. Turgay Şahin yaptı. İcra Dairelerinin Eşleştirilmesi Projesi kapsamında bir programın açılışının Afyonkarahisar’da yapıldığını hatırlatan Şahin, AB üyesi ülkeler İspanya, Yunanistan, İsveç’teki örneklerin incelendiğini bu anlamda iyi bir çalışma yapıldığını söyledi. Şahin, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar ile sözkonusu proje kapsamınad İsveç’te bir eğitim çalışmasında birlikte olduklarını belirtti. Projenin meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Şahin; “Pilot uygulamalarla yeni bir icra dairesi modeli geliştirildi. Şu anda uygulamalarda başlamak üzere. Afyonkarahisar’da da inşallah bu projenin somut meyvesini yakında hep birlikte göreceğiz. Adliye binamız içinde açılan 6’ncı İcra Müdürlüğü proje kapsamında bu modele uygun olarak çalışacak. Programın verimli geçmesini diliyorum.” dedi.
HEDEF TEK İCRA DAİRESİ
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar konuşmasında, İcra Dairelerinin Eşleştirilmesi Projesi kapsamında yaklaşık bir ay önce Gaziantep’te yeni bir icra dairesinin kurulması ile uygulamanın başladığını belirtti. Trabzon, Hatay, Menemen’de faaliyetlerin sürdüğünü kaydeden Yazar; “Bizimde bir süredir konu ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Öncelikle mekan sıkıntımız nedeni ile dışarıda bir bina kiralamak istedik. Çok ciddi problemlerimiz, zaman kaybımız oldu. Neticede bunu başaramadık. Son şansımız adliye içerisinde bir yeri açmak suretiyle yeni bir yer oluşturmaktı. Hızla onunda çalışmalarını yapıyoruz. Bir süre sonra yeni 6’ncı İcra Dairesi ile bu proje başlayacak. Burada hedef bir ilde bir tane İcra Dairesi’nin olmasıdır. Diğer icra dairelerinin işi bittiğinde kapatılması ve tek elden yürütülmesidir.” diye konuştu.
RADİKAL ÇÖZÜMLER YERİNDE GÖRÜLDÜ
Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, avukat meslektaşlarının çok sayıda icra dairesinde iş ve işlem takibinde sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti. Yazar; “Değişik icra dairelerinde değişik uygulamalar oluyordu. Bir uygulama birliği yoktu. Avrupa ülkelerinde çok değişik uygulamalar var. Baro Başkanımızın ifade ettiği üzere biz İsveç’te bunun uygulamasını gördük çok daha radikal çözümler vardı. İcra Dairesi Adalet Bakanlığına bağlı değildi. Kamu alacaklarınıda tahsil etmeye yetki için çok daha köklü reformlar gerekiyor. Bizim için uygulanabilir örnekler toplanarak bunun için bir çalışma başlatıldı. Misafir meslektaşlarımız bizlere projenin uygulanabilirliğini kısaca izah edecekler. Tüm katılımcılara katılımları nedeniyle teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
5 İCRADA DAİRESİNDE
300 AVUKATLA ANKET YAPILDI
Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nden Tetkik Hakimi İbrahim Cansız, çalışma grubunda yer alan bazı kişilerin geçen yıl Mart ayında Afyonkarahisar’a geldiklerini ifade etti. İcra dairelerinin etkinliklerinin arttırılması projesinin pilot adliyelerde fiili olarak başladığını belirten Cansız şunları söyledi: “Burada temel amacımız; icra takip sürecinin aktörleri olan icra çalışanlarımız, icra hakimlerimiz, avukatlarımız ve vatandaşlarımızın icra dairelerinde, bu sistemde yaşanan sorunların özellikle tetkikinin yapılmasıdır. Daha sonra çözüm önerileri geliştirilsin, sonrasında eğer pilot icralarda bir uygulama olacak ise bunun uygulamasına geçilmesidir. Projenin başlangıcındaki temel hedefimiz buydu. Bir çok arkadaşımız mutlaka yapılan anket çalışmalarına iştirak etmiştir. Dört gruba yönelik anket formları hazırlandı. Biz 5 pilot icra dairemizde yaklaşık 300 avukatla bu şekilde bir anket çalışması gerçekleştirmiştik. Çalışmamız sonucu yaklaşık 70 sayfalık bir rapor ortaya çıktı. Bu raporu tüm kamuoyu ile paylaşmış olduk.” Çalışma ziyaretleri doğrultusunda AB üyesi 6 Avrupa ülkesinin icra sistemlerinin incelendiğini anlatan Tetkik Hakimi İbrahim Cansız, Türk uzmanları ile yabancı uzmanların birlikte çalışmaları sonucu yeni bir teşkilat modeli ortaya çıktığını kaydetti.
PROJE BAŞARISINDA TEREDDÜTLER VAR
İspanya Barcelona’da Mahkeme Müdürü olarak görev yapan Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Arantxa Lopez tarafından yapılan sunum tercüman tarafından Türkçe’ye çevrildi. Lopez’in sunumu sonrası Tetkik Hakimi İbrahim Cansız’da sunum yaptı. Cansız’ın sunumu sonrası sorular cevaplandırıldı. Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, icradaki model çalışmasının başarı ile yürütüldüğünü, yargının hızlandırılmasının, kanun paketleri ve icra müdürlükleri ve icra teşiklatlarının etkisizleştirildiğini söyledi. Görünürde iki başlı ve farklı yürüyen projenin olduğunu belirten Şahin; “Bir yandan yasa çalışmaları ile mevcut icra sistemi revize edilmeye çalışılıyor ve bazı yetkiler azaltılıyor. Ama bir yandan da bu proje yürüyor. Bu yasama çalışmaları ile azaltılan yetkiler dolayısıyla eşleştirme projesi kapsamındaki yeni modelinde başarıya ulaşma şansı konusunda tereddütlerimiz var. İkincisi ise icra dairelerinde avukat katiplerinin rolü üzerine sunumda bir örnek verildi. Burada da yine bir yasa uyumsuzluğu var diyebiliriz. Çünkü Avukatlık Kanunu’nun da avukat yanında çalıştıklarını ispat eder kimlikleri taşımak koşuluyla her türlü işlemi takibe zaten yetkililer. Şimdi yasanın hilafına böyle bir sınırlama getirerek yine bir ikilik yaratılmış olmuyor mu? Bunları çözmek gerekmeyecek mi? Eğer katibimiz olmaksızın bu sistem çalışacaksa hiçbir problem yok. Ama en azından uygulama başlangıcında projenin başarıya ulaşabilmesi için keşke bu sona bırakılsaydı. Avukat meslektaşlarımızında ikna edilmesi ile katiplerin gelmesine gerçekten gerek yok demesi ile devre dışı bırakılsaydı daha iyi olmaz mıydı?” ifadelerini kullandı.
SIKINTILARI KOMİSYON DEĞERLENDİRECEK
Turgay Şahin’in sunum akabindeki sorularını cevaplandıran Tetkik Hakimi İbrahim Cansız, yürütülen projelerde yasama organının takdirine müdahale şansı olamayacağını söyledi. Cansız, İcra ve İflas Kanunu’nun tamamen değiştirilmesi ile Bakanlık tarafından kurulan bir Bilim Komisyonu oldğunu hatırlattı. Sözünü ettiği komisyonad a iştirak ederek bu konuları tartıştıklarını aktaran İbrahim Cansız; “Zannediyorum dile getirdiğiniz sıkıntılar komisyon tarafından değerlendirilecektir. Haciz edilemezlikle ilgili sıkıntılar ifade ediliyor, çalışmalar sürüyor. Zannediyorum, bunlar komisyon tarafından değerlendirilip bir sonuca varılır diye düşünüyorum. Ama bugünden bu konuda birşey söyleyebilmek gerçekten çok zor. İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması projesi mevcut kanun sistematiği içerisinde hizmetlerin daha etkin nasıl yürütüleceği projesi üzerinde çalışıyoruz.” Toplantıya; Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Tetkik Hakimi İbrahim Cansız, Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Arantxa Lopez, Proje Asistanı Aslıhan Sevimli, Yunanistan Adalet Bakanlığı Avukatı Panagiotis Granekopoulos, İspanya Mahkeme Müdürü D. Jevier Garrido, İspanya kısa dönem Uzman Savcısı Concepcion Lopez Yustci, avukatlar katıldılar. (Kocatepe)