• Haberler
  • Gündem
  • 'İçme suları tasarruflu ve kontrollü kullanılmalı'

'İçme suları tasarruflu ve kontrollü kullanılmalı'

İGM Mart ayı toplantıları dün tamamlandı. Toplantıda Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban'la İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, içme suyunun tasarruflu ve dikkatli kullanılmasının zorunluluğuna dikkat çektiler   İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının 5. ve sonuncu birleşimi dün tamamlandı. Meclisin Nisan ayı toplantılarının ilk birleşimi 5 Nisan 2021 Pazartesi günü Meclis Salonu'nda [&hellip]

İGM Mart ayı toplantıları dün tamamlandı. Toplantıda Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban’la İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, içme suyunun tasarruflu ve dikkatli kullanılmasının zorunluluğuna dikkat çektiler

İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının 5. ve sonuncu birleşimi dün tamamlandı. Meclisin Nisan ayı toplantılarının ilk birleşimi 5 Nisan 2021 Pazartesi günü Meclis Salonu’nda saat 10.30’da başlayacak. Toplantı sonunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde mecliste bulunan hanımlara Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban ile MHP Çay İGM Üyesi Faruk Kökcür tarafından karanfil verildi. Kökcür günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı.
2020 FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ
Toplantıda ihtisas komisyonlarından gelen raporlar oylanarak karara bağlandı. Sultandağı İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Üyeliğine seçilen üye Musa Sevinç’in isminin sehven Mustafa Sevinç olarak yazıldığı belirtilerek üye adının Musa Sevinç olarak düzeltilmesine karar verildi. 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 39. maddesi gereğince hazırlanan 2020 yılı faaliyet raporu dairesince hazırlandığı şekilde oybirliği ile kabul edildi. Ödeneği yetmeyen İlçe Özel İdare Müdürlüklerinin giderlerinin imkânlar ölçüsünde Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce karşılanması uygun görüldü. Emirdağ ilçesi KHGB’ne aktarılan, 2020-2021 Yılı Tarımsal Hizmetler Makine Teçhizat Mal ve Hizmet Alımı kaleminde bulunan ödeneklerin, İlçe Tarım Müdürlüğüne araç alınması için tahsis değişikliğini uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi.
BÜTÇE DİSİPLİNİ İÇİN MİZAN CETVELLERİ MERCEK ALTINDA
Bütçe disiplininin sağlanabilmesi için ilçelerin Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarılan ödeneklerin uzun süre bekletilmeyerek yatırıma dönüştürülmesi, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla; İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine ait kümülatif ayrıntılı mizan cetvellerinin ödenek ve nakit planlaması yapılmak üzere düzenli olarak takip eden ayın 10. gününe kadar İl Özel İdaresi Mali Hizmetler Müdürlüğüne gönderilmesine karar verildi. Her ay ayrıntılı mizan cetvelini düzenli olarak göndermeyen ilçe KHGB’nin nakit aktarma işlemlerinin bekletilmesini uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi.
Konu hakkında açıklama yapan Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban şöyle konuştu: “1 Mart Pazartesi günü konuyla ilgili önergeyi ilgili komisyonlara havale ettiğimizde anlatmıştım. İlçelerin Köylere Hizmet Götürme Birliklerine iki türlü kaynak gidiyor. Bir tanesi meclisimizin yaptığı bütçe doğrultusunda giden rakamlar ikincisi de İl Özel İdaresine maden paylarından gelip idareden de yüzde 50 oran maden ocağı hangi ilçede ise oraya gönderilen paylardır. Madenden gelen payları birliklerimiz sadece köylerin alt yapı işlerinde kullanabiliyor. Sayıca az olan birkaç ilçemizde bu paraların kullanılmak yerine bekletildiği bilgisi geldi. Genel Sekteremiz geçen yıl mali tabloları istemesine rağmen bazı ilçelerimiz göndermedi. Biz istek ve ihtiyaçları karşılamak için para bulmaya uğraşırken bu paraların neden faizde tutulduğu düşüncesiyle bu önergeyi vermiştik. İlçelerin durumuna bakarak para gönderilecek veya gönderilmemesine karar vereceğiz.”
“İÇME SUYU TASARRUFLU VE KONTROLLÜ KULLANILMALI”
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, köylere hizmet ve kırsal kesimde yaşayan köylülere hizmet edebilme amacıyla hiçbir masraftan kaçınmadıklarını kaydederek, “Kuyu açma, boru, depo olmak üzere her konuda destek vermeye çalışıyoruz. Ancak bazı köy ve ilçeleremiz var ki ne kadar kuyu açarsak açalım su bulamıyoruz. Bayat ilçemizin Kuzören köyünde 9 defa kuyu açmamıza rağmen su bulamadık. Buradan şu sonuç çıkmaktadır; Şartlar itibariyle mevsimlerin kurak gitmesi ve yer altı su kaynaklarının yeterince beslenememesinden içme suyuna ulaşmamız günden güne azalıyor, daralıyor. Mevcut kuyularda ki sularımız da daha derine iniyor. Tüm meclis üyelerimizden ve kırsal kesimde yaşayan köylülerimizden talebim; Lütfen içme sularımızı tasarruflu kullanalım. İçme sularımızla bahçe sulamayalım. İçme sularımızı kontrollü ve tasarruflu kullanalım. Eğer bu konulara dikkat etmezsek önümüzde ki yaz sezonunda çok büyük sıkıtılar bizi bekliyor diye düşünüyorum.” dedi.
“İÇME SUYUNUN ALTERNATİFİ YOK”
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy’un çok önemli bir konuya değindiğini söyleyen Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban, 21. yüzyıl ile ileri ki yüzyılların en önemli sorunun su olacağını ifade etti. Bil Gates’in gıda açıklamalarının kamuoyunca bilindiğini hatırlatan Çoban, “Takip edenler Bil Gates’in gıdaya yönelik açıklamalarını biliyordur. Şu anda Türkiye’de de bu tür çalışmalar yapılmaya başlanılmış. Artık lokantada veya evde kebap, çorba, musakka yapmanın sona ereceği belirtiliyor. Küçücük pakette paketlenmiş bir gıda içerisinde vitamin, protein, enerji ne istiyorsanız hepsi yer alacak ve bozulmayacak. Günde bir defalık alımla tüm vücut ihtiyacı karşılanmış olacak. Bu gıdanın üretimi yapılarak ticaretine başlanılmış. Afrika ülkelerine bile bu şekilde gıda yardımı yapılacak. Malum hava sıcaklığının yüksekliği nedeniyle oraya gönderilen gıdalar bozuluyor. Gıda konusu bu şekilde çözülebiliyor. Ama içme suyu ihtiyacını ne ile çözeceksiniz? İnsanların temizlenmeye, bitkilerin meyve ve sebzelerin temizlenmeye ihtiyacı var. O ne ile karşılanacak? Gıda da bile çözüm bulunda ama su da çözüm yok. İnşallah bu tür tedbirlerle Rabbimizin de tüm dünyaya bereket yağdırmasıyla inşallah sorun çözülür. Ben aynı zamanda Meteoroloji Teknisyeniyim. Ankara’da 3 yıl lisesinde okudum, 5,5 yıl süreyle İzmir Meteoroloji İstasyonu’nda görev yaptım. Dünyaya düşen yağış aslında değişmiyor. Her yıl yağış miktarı aynı olsa da bölgesel değişiklikler var. Birkaç yıl bir bölgeye yağarken başka bir yere yağmayabiliyor. Rabbim tüm dünyayı kuraklık ve susuzluktan korusun.” diye konuştu. >>Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme