İbrahim Kaboğlu Kimdir ve Nerelidir?

İstanbul Baro Başkanlığına seçilen İbrahim Kaboğlu'nu kamuoyu Azınlık Raporu'ndan tanıyor

isimler dikkat çekerken, Kaboğlu’nun bu kesim ile teması bilinmeyen bir konu değil. 1950 yılında Artvin’in Borçka ilçesinde doğan İbrahim Kaboğlu, 1974’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kaboğlu, 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde doktorasını yaptı.

1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde profesörlüğünü elde etti. 

İbrahim Kaboğlu Kimdir ve Nerelidir?
İbrahim Kaboğlu 2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Kaboğlu, burada Prof. Dr. Baskın Oran’la birlikte Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu’nu hazırladı. Bu rapor, “Çözüm Süreci” olarak adlandırılan 2009-2015 yılları arasındaki gelişmelerin de temelini oluşturdu. Raporun kamuoyuna canlı yayında açıklandığı sırada dönemin Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, raporu alıp yırttı. Yokuş, bu raporun Lozan Antlaşması’na aykırı bir şekilde azınlık oluşturmaya çalıştığını belirtti. 

Kaboğlu ve Oran hakkında halkı kin ve düşmanlığı tahrik suçundan açılan davada ise raporun bilimsel içeriğe sahip olduğu gerekçesiyle herhangi bir ceza çıkmadı. 

İbrahim Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevisin sürdürürken 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteden ihraç edildi. 2018 genel seçimlerinde ise Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili seçildi.

Bakmadan Geçme