Hz. Muhammed (S.A.V) Hz. Ayşe Annemiz İle Kaç Yaşında Evlendi

Prof. Dr. Mustafa Karataş son günlerde çok tartışılan ve İslam’a saldırı malzemesi olarak kullanılan Hazreti Ayşe validemizin Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile evlendiği yaş konusunu işledi.

Ülke TV’de Mustafa Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı Mustafa Karataş ile Güncel Konular programında son günlerde çok tartışılan ve İslam’a saldırı malzemesi olarak kullanılan Hazreti Ayşe validemizin Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile evlendiği yaş konusu da işlendi.

İşte Prof. Dr. Mustafa Karataş hocanın “Hazreti Ayşe validemiz Peygamber Efendimiz (S.A.V) ile evlendiğinde kaç yaşındaydı?” sorusuna verdiği ayrıntılı cevap;

“KUR’AN-I KERİM’DE NIKAH YAŞI RÜŞTÜ YAŞIDIR. BULUĞ YAŞI DEĞİLDİR

En az 17. Kur’an-ı Kerim’e göre Nisa 6. ayet-i kerimede “Yetimleri deneyin. Onları nikah yaşına geldiğinde nikah yaşına hatta, nikaha eriştikleri vakitte mallarını tasarruf edebilecek kabiliyetleri varsa onlara mallarını teslim edin. Bir defa kur’an-ı kerim’de nikah yaşı Rüştü yaşıdır. Buluğ yaşı değildir.

Rüşt yaşı demek malda tasarruf yapabilecek kabiliyete sahip, imza yetkisine sahip olması demek. Osmanlı Devleti son dönemlerde Mecelle başta olmak üzere aile hukuk kararnamesi vesaire çalışması yapılmıştır. Orada da aile hukuk kararnamesinde evlilik yaşını kadınlarda 17 (en az) erkekler de 18’e bağlamıştır şeriata göre. Şeriata göre kadınlarda 17 erkekler de 18’e bağlamıştır. Osmanlı’nın verdiği aile hukuku kararnamesi de Kur’an’a uygundur.

Hazreti Ayşe annemiz Resulullah Efendimizden önce 1 müşrikle nişanlanmıştır. İslam gelmeden önce. O kişi Hazreti Ebubekir Müslüman oldu diye bu nişanı atmıştır. Bunu teyit eden bi başka olay “Ben islam’da ilk bilgim anne babam hakkındaki bilgim onların Müslüman olduklarıdır”
“Benim hatırladığım en önemli olay anne babamın Müslüman oluşudur” anlamına da geliyor.

Maalesef müslümanlar arasında  buluğ çağını evlilik çağı kabul edip kendi yanlış anlayışlarının bazen de maalesef uçkurlarını islam’a mal etmek istiyorlar. Bunlardan da beriyiz. Daha buluğa erir ermez çocuğunu nikahlayan, 1 başkasına satan insanlar var. İslam bu buna cevaz veriyor diye. Allah ıslah etsin. Ufacık çocuk 9 yaşında 8 yaşında 10 yaşında bi çocuk kendi kızını sen verebilir misin ya. Bunlar da müslümanlar için bir yüz karası

HADİSLERDEN KAYNAKLAR

Bütün kaynaklarıyla Ahmet Bin Hanbel’de var. Ebu Davut da var, Buhari’de var, Müslim’de var. Biz burda kaynakları da gösterdik. 2 yıl önceki programımıza bakabilirler. Oradaki hadislerden de biz anlıyoruz; Hazreti ebubekir’in kızı Esma’nın Hazreti Ayşe’den 10 yaş büyük olduğu kesin. Ablası 10 yaş büyük, kaç yerde geçiyo kaynaklarda.

CIMBIZLANAN BUHARI HADİSİ

Onun yaşıyla da kıyaslandığı zaman bakılıyor, Hazreti Ayşe’nin evli evlilik yaşı 18’dir. En az en azı 17’dir. Maalesef bir tane rivayeti alırsanız Buhari’den cımbızla 9 derseniz İslam’a kötülük yapmış olursunuz. Peygambere iftira etmiş olursunuz.

Bakmadan Geçme