Hüseyin Çelik Kimdir, Nerelidir?

AK Parti Hükümetleri'nde 1 dönem Kültür ve Turizm Bakanı ve 2 dönem Millî Eğitim Bakanı olarak görev yapan Hüseyin Çelik'in hayatı ve siyasi kariyeri bu haberimizde...

   Hüseyin Çelik, 5 Mart 1959 tarihinde Gürpınar, Van'da doğmuştur. Siyasetçi, akademisyen ve yazar olan Hüseyin Çelik, Türkiye'nin siyasi arenasında önemli bir yere sahiptir. 58. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanı, 59. Hükümette ise Millî Eğitim Bakanı olarak görev yapmıştır. TBMM'nin 22 ve 23. Dönemlerinde AK Parti Van milletvekili, 24. Dönemde ise Gaziantep milletvekili olarak bulunmuştur. Ayrıca, 21. Dönem'de Doğru Yol Partisi'nden Van milletvekili seçilmiştir.

Hüseyin Çelik, eğitim hayatına 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başlayarak mezun olmuştur. Daha sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde asistanlık yapmaya başlamış ve 1987 yılında İstanbul Üniversitesi kadrosuna geçmiştir. 1988-1991 yılları arasında İngiltere'de Jön Türkler üzerine doktora çalışmaları yapmış olan Hüseyin Çelik, 1991'de Avrupa'daki çeşitli ülkelerde araştırmalar yapmıştır. Ali Suavi ve Dönemi konulu doktorasını tamamlayan Hüseyin Çelik, 1992'de yardımcı doçent, 1997 yılında ise doçent unvanını almıştır.

Hüseyin Çelik, üniversite yıllarından itibaren siyasete ilgi duymuş ve 18 Nisan 1999 Milletvekili Genel Seçimleri'nde DYP'den Van Milletvekili olarak seçilmiştir. 3 Temmuz 2001'de DYP'den istifa ederek AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Hüseyin Çelik, TBMM'de AK Parti Grubu oluştuktan sonra Grup Başkan Vekili olarak görev yapmıştır. 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimi'nde tekrar Van Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmiştir.

Hüseyin Çelik, 58’inci Cumhuriyet Hükümetinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev almış ve daha sonra 59’uncu ve 60’ncı  AK Parti Hükümetlerinde Millî Eğitim Bakanı olarak yer almıştır. Bu görevleri sırasında, Türk kültürü ve eğitim sistemine yönelik önemli projelere imza atmıştır. Siyasi kariyeri boyunca yaptığı çalışmalarla Hüseyin Çelik, Türk halkının eğitimine ve kültürel değerlerine büyük katkılarda bulunmuştur.

Hüseyin Çelik, Türk kültürü, siyasi tarihi ve edebiyatı üzerine yayımlanmış 15 kitabı ile de dikkat çekmektedir. Eserleri arasında "Türkiye'de Değişim Demokrasi ve Aydınlar", "Van'da Ermeni Mezalimi" ve "Türkler Karakterleri, Terbiyeleri ve Müesseleri" gibi önemli çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca, Hüseyin Çelik, Şahsenem Hanım ile evli ve Ali Ekrem, Enis ve Büşra Vuslat adlarında üç çocuğu vardır. Türk siyasetinde önemli bir figür olarak öne çıkmaya devam etmektedir.

Bakmadan Geçme