Hürsiad üyeleri BM konferansına katıldı

Türkiyenin ev sahipliğinde İstanbul'da 9 Mayıs’ta başlayan toplantılar trafiği 13 Mayıs Cuma günü son bulacak. BM tarafından 10 yılda bir gerçekleştirilen bu program en az gelişmiş ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşması ve kendi potansiyellerini açığa çıkarmalarını hedefliyor Ülke sayısı 45’e çıktıBirleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un geçici başkanlığında başlayan konferansta Başkanlık Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e [&hellip]

Hürsiad üyeleri BM konferansına katıldı

Türkiyenin ev sahipliğinde İstanbul’da 9 Mayıs’ta başlayan toplantılar trafiği 13 Mayıs Cuma günü son bulacak. BM tarafından 10 yılda bir gerçekleştirilen bu program en az gelişmiş ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşması ve kendi potansiyellerini açığa çıkarmalarını hedefliyor

Ülke sayısı 45’e çıktı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un geçici başkanlığında başlayan konferansta Başkanlık Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e verildi. Cumhurbaşkanı Gül, ilk olarak en az gelişmiş ülkelerle ilgili faaliyet alanlarının uygulamalarının değerlendirilmesi, uluslararası politikaların yeniden belirlenmesi, bununla ilgili sorunların ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti. Gül, ayrıca en az gelişmiş ülkelerin sorunlarına cevap verilebilmesi için küresel taahhüdün bir kez daha tekrarlanması gerektiğini vurguladı. “Kalkınma ile küresel çalışmaların bir arada yürütülmesinden destek alarak en az gelişmiş ülkelere desteğin ve desteğin sürmesine yönelik taahhüdün tekrarlanmasını umuyorum.” diyen Gül, Ban Ki-Moon’a da uluslararası toplumun dikkatini en az gelişmiş ülkelere çevirdiği için teşekkür etti. Gül, 1970’de 25 en az gelişmiş ülke varken günümüzde bu sayı 45’e çıkmıştır, günde 1 dolardan az gelirle yaşayan 1 milyar kişi varken uluslararası toplum bunu görmezden gelemez. Bu sadece siyasi değil ahlaki olarak da alarm verici, endişelendirici bir durumdur.” dedi.
Toplantılara sık katılım benimsendi
Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta 197 ülke ve 47 uluslararası örgüt temsil ediliyor. Konferansa 40 ülkenin devlet veya hükümet başkanları ve on ülkenin başbakan yardımcılarının yanı sıra 94 bakan ve 2 bin sivil toplum kuruluşu katıldı. En az gelişmiş ülkeler konferansında Tuskon tarafından, gelen yabancı işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri ayarlandı. Bu görüşmelere Hürsiad üyesi işadamlarımızda katıldılar. Plastik şişe makinaları üreten bir firma,makinalara çok ilgi gösterdiklerini, 2 işadamının makineyi alma talepleri olduğunu ifade etti.
Otomotiv sektöründeki bir firma Afrika’dan bir firmayla olumlu görüşmeler yaptıklarını önümüzdeki günlerde Afrika’ya gideceklerini ifade ettiler.
Deri sektöründe faaliyet gösteren bir firma Afrika ülkelerinden ham deri almak için görüşmeler yaptı. Toplantılardan memnun ayrılan işadamlarının, ticareti artırma isteği doğrultusunda bu tür programlara daha sık katılmaları gerektiğinde hem fikir oldular. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme