Hükümlülerin el işleri görücüye çıktı
Açık ve kapalı cezaevinde hükümlü ve tutukluların yetenekleri ve aldıkları eğitimler kapasamında ürettiği el işi ürünler Zeylan AVM’de açılan sergi ile beğeniye sunuldu. Bir hafta açık kalacak olan sergide satışlarda yapılıyor. El işi çalışmaların çok güzel olduğunu söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, cezaevlerinin meslek ve sanat öğrenilen kurumlar olma özelliğine dikkat çekti Cezaevinde yoğun eğitim faaliyeti [&hellip]
Açık ve kapalı cezaevinde hükümlü ve tutukluların yetenekleri ve aldıkları eğitimler kapasamında ürettiği el işi ürünler Zeylan AVM’de açılan sergi ile beğeniye sunuldu. Bir hafta açık kalacak olan sergide satışlarda yapılıyor. El işi çalışmaların çok güzel olduğunu söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, cezaevlerinin meslek ve sanat öğrenilen kurumlar olma özelliğine dikkat çekti
Cezaevinde yoğun eğitim faaliyeti
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen “Afyonkarahisar Açık ve Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında Üretilen El Ürünleri” sergisi Zeyland AVM Hasan Lütfi Kullelioğlu Sergi Salonu’nda açıldı. Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol sergi açılışı öncesi yaptığı konuşmada, açık ve kapalı cezaevinde bulunan mahkumların el ürünlerinin teşhir edileceği sergiye katılan protokol mensuplarına teşekkür etti. Afyonkarahisar’da biri açık diğeri kapalı olmak üzere 2 adet cezaevi bulunduğunu kaydeden Başsavcı Erol; “Cezaevlerimizde toplam bin 300 mahkumumuzun infaz hizmetlerini Cumhuriyet Başsavcılığı olarak yerine getirmekte-yiz. Adalet Bakanlığımızın son dönemlerde geliştirdiği ve uygulamaya koyduğu yeni ceza, adalet sisteminin bir gereği olarak ülkemizde ki tüm infaz kurumlarında olduğu gibi ilimizde ki cezaevlerimizde de yoğun ve etkin bir eğitim, topluma kazandırma programları uyguluyoruz. Bu eğitim programları çerçevesinde öncelikle cezaevlerimizde bulunan mahkumlarımıza okuma yazma bilmeyenler için okuma yazma kursları düzenliyoruz. Onları okuma yazma öğrenmeleri konusudna teşvik edi-yoruz.” dedi.
Avukat fotolarıda sergileniyor
Cezaevine düşmekle eğitimlerini yarıda bırakıp tamamlayamayan mahkumlar için açıköğretim ilkokul, lise ve fakültelerine kayıtlarını yaptırarak eğitimlerini tamamlama çabası sarf ettiklerini kay-deden Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol; “Bu kapsamda açık cezaevimizde bulunan iş atölyelerinde gönüllülük esasına göre mahkumlarımız istihdam edilmekte ve her mahkumumuz gösteridiği emek ve çabasına karşılık gelen yevmeleri devletimiz tarafından ödenmektedir. Bu süre zarfında istihdama ve üretime katkı sağladıkları bir süre için kendilerinin sigorta primini de yatırıyoruz. Asıl amaç cezaevimizde bulunan tüm tutuklu ve hükümlülerimize eğitim elini uzatıp onları açılan bu kurslardan eğitim faaliyetlerinden bir şekilde yararlandırma gayesidir. Açık ve kapalı cezaevlerimizde bulunan hükümlü ve tutuklularımızın bu faaliyetler çerçevesinde ürettikleri el ürünlerini bu sergide görme imkanı bulacağız. Sergimizin başka bir anlamı da var. Sergimize Baro Başkanlığı Yönetim Kurulu tarafından avukat arkadaşlarımızın da fotoğraflarını da teşhir etme imkanı bulacağız. Bu anlamda yargılama sujesinde bir şekilde rol alan tutuklu, hükümlü ve avukat rollerini üstlenen mensuplarının bu anlamda belki de sanat diyebileceğimiz el ürünlerini sergide göreceğiz. Serginin hazırlanmasında emeği geçen her iki Cezaevi Müdürümüze, Cezaevi Cumhuriyet Savcımıza çok teşekkür ediyoruz. Sergimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Vali vatandaşı desteğe çağırdı
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, hükümlü ve tutukların hazırladıkları el işi ürenlerden oluşan sergiyi çok beğendiğini söyledi. Suçlu insanlarla dışarıda bulunan insanlar arasında çok ince bir çizgi bulunduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, herkesin anlık bir öfke ile suçlu duruma düşüp cezaevine girebileceğini kaydetti. Cezaevi sürecinde önemli olan unsurun suçlunun rehabilite ve ıslahı olduğuna değinen Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Suçluların toplum içerisine rahatça karışabilecek seviyeye gelmesi önem taşır. Artık görüldüğü üzere cezaevinde ki konsept değişmiş. Suçlu insanlar, cezasını çeken insanlarımız illa ki toplumdan ebedi tecrit edilmesi gereken kişiler değildir. Cezaevinde meslek ve sanat öğrenen bu insanlarımız dışarıya çıktıklarında kendi alınlarının teriyle emekleriyle geçinecek seviyeye geliyorlar. Ayrıca bu yaptıkları işlerden dolayı cezaevinde para kazanırken sigorta primleri de ödeni-yor. Güzel bir uygulama. İşi gücü olmadan yiyip içip yatar pozisyonda olan insanlar vakit geçmediği gibi başka türlü muzurluklar düşünebilir. Bazı geçimsizliklerde önlenir. Rehabilite edici bu tür çalışmaları yerinde görüyorum. Başta Cumhuriyet Başsavcımız olmak üzere Cezaevi Savcılarımızı, Cezaevi Müdürlerimizi ve mahkumlarımızı kutluyorum. Çok güzel eserler var devamını diliyorum. Burada sergilenen ürünlerin dışarıdaki imalatlardan hiçbir farkı yok. Hatta bazılarından daha iyi kali-tede. Üstelik makul fiyatlı satışlar söz konusu. Vatandaşlarımızı bu ürünleri alarak destek vermeye çağırıyorum. ” Sergi açılışına; Vali İrfan Balkanlıoğlu, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, İGM Başkanı Salih Sel, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, yargı mensupları katıldılar. (Kocatepe)