• Haberler
  • Genel
  • 'Hükümette işçi kökenli bakanlar da bulunmalı'

'Hükümette işçi kökenli bakanlar da bulunmalı'

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni hükümette işçi kökenli bakanların da bulunmasını istedi. Atalay, asgari ücretten verginin kaldırılması konusunda da 25 yıldır çalıştıklarını, ancak bir adım atılamadığını kaydetti Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Afyonkarahisar'da Türk-İş İl Temsilciliği'ni ziyaret etti. Türk-İş'e bağlı sendikalarla görüş alışverişinde bulunan Atalay, basın toplantısı düzenleyerek ülke ve çalışma hayatının gündemindeki konuları [&hellip]

“Hükümette işçi kökenli bakanlar da bulunmalı”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni hükümette işçi kökenli bakanların da bulunmasını istedi. Atalay, asgari ücretten verginin kaldırılması konusunda da 25 yıldır çalıştıklarını, ancak bir adım atılamadığını kaydetti

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Afyonkarahisar’da Türk-İş İl Temsilciliği’ni ziyaret etti. Türk-İş’e bağlı sendikalarla görüş alışverişinde bulunan Atalay, basın toplantısı düzenleyerek ülke ve çalışma hayatının gündemindeki konuları değerlendirdi. Yeni Başbakan Adayı Ahmet Davutoğlu’nun ülkeye hayırlı olmasını dileyen Atalay, “Ülkenin Başbakan adayı Ahmet Davutoğlu ülkemize hayırlı olsun. Bundan evvel de şimdi de Bakanlar Kurulu veya Meclis yapısı işveren ağırlıklı oldu. Talebim ve arzum işçi ağırlıklı iki-üç bakan olursa bundan mutluluk duyarız” dedi.
BİR YILDIR SEÇİM YORGUNUYUZ
Son bir yıldır ülkenin seçimlerle yorulduğunu söyleyen Atalay, “Son 1 yıldır seçim yorgunuyuz dersek yanlış olmaz. 30 Mart’ta Belediye seçimi, 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi…Özellikle Yeni Cumhurbaşkanımız’a da yeni görevi hayırlı olsun. Bu seçimleri sık sık konuşurken, çiftçinin sorunu, dar ve sabit gelirlinin sorunu, işsizin sorunu, çalışanların sorunu ikinci plana atılıyor. Buz Cumhurbaşkanlığı seçimini konuştuk, ondan evvel Belediye seçimlerini konuştuk. Şimdi parti seçimlerini, Başbakan seçimlerini konuşuyoruz. İnşallah bu süreç de hayırlısıyla biter, ülke kendi gündemine oturur; biz de sıkıntı ve taleplerimizi rahat bir şekilde anlatma imkanı buluruz” diye konuştu.
TORBA YASA,
28 AĞUSTOS’TAN SONRA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le bir araya geldiklerini, taşeron işçilerin lehinde bir dizi düzenleme içeren Torba Yasa’nın bir an önce yürürlüğe girmesini istediklerini kaydeden Atalay, “Torba Yasa son iki aydır ülkenin gündeminde. Torba Yasa’da 13 Mayıs’ta Soma’daki iş cinayetinden dolayı çalışma hayatıyla ilgili maddeler var, taşeronla alakalı bizim talep ettiğimiz maddeler var. Dün Türk-İş Başkanı olarak talebim şuydu: Bir an evvel bu yasaların çıkması gerekiyor. Sayın Bakan, 28 Ağustos’tan sonra bu konuyu gündeme alacaklarını söyledi” ifadelerini kullandı.
MADENDE ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİLMELİ
13 Mayıs’ta Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği kömür madeni kazasını da hatırlatan Atalay, maden sektöründe özelleştirmenin önüne geçilmesini istedi. Atalay, şöyle devam etti:
“Soma’da ülkeyi idare edenler de sendikacılar da şapkayı önüne koymak zorunda. 301 arkadaşımız bedel ödedi. İhmal var mı, her türlü ihmal var. Bu işin ana sorumluluğu Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, bu ihaleyi verenlerde. Orada arkadaşlarımız göz göre göre iş cinayetine kurban gittiler. Bizim oradaki arkadaşlarımızın da sorumlulukları var mı, var. Ama sorumluluk sırasının sonunda. Daha bilimsel çalışmalar yapıp bu kazaların önüne geçmek gerekiyor. Bu ağır yıpratıcı işlerle ilgili özelleşmeyen yer kalmadı. Elimizde Yatağan, Yeniköy, Kemerköy kaldı. Yatağan için verilen fiyat, oradaki lojmanların, limanın, işletmenin beşte 1’i bile değil. Biz bu uyarımızı yaptık ama Yatağan Termik Santrali’ni özelleştirdiler. Sırada Yeniköy ve Kemerköy var. Bir daha iş cinayeti olmaması için hükümet buna mani olmak durumunda. Bundan vazgeçmek durumunda.”
“SENDİKANI DEĞİŞTİR”
BASKISI VAR
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 12 yıllık iktidarında bazı işkollarında işçilerin sendika değiştirmesi için baskı oluşturulduğunu söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Örgütlenme ve onun önündeki engeller, çalışma hayatının sorunu. 12 milyona yakın sendikalı var, bunlardan 1 milyon 100 bini sendikalı. Son 12 yıldır AK Parti bunu yapmaya devam ediyor. İşçinin sendikasını değiştirmesi için baskı yapılıyor. Bu çerçevede Afyonkarahisar Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. İşçinin istediği sendikayı seçmesini sağlıyor. Taşeron bu ülkenin ayıbı. Yeni yapılan düzenlemede, taşeronla ilgili eskisine nazaran daha iyi gelişmeler var. En azından lise, ilkokul, üniversite mezunlarının durumu farklı olacak. İşçileri kimse tehdit etmesin, işçi gitsin istediği sendikaya üye olsun” dedi.
ASGARİ ÜCRETTE YARIM
ASIRDIR GELİŞME YOK
Atalay, bir gazetecinin “Asgari ücretten verginin kaldırılması ile ilgili 2011 yılından bu yana bir gelişme yok. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna da şöyle yanıt verdi:
“Yarım asırdır asgari ücret komisyonunda işçi var, işveren var, hükümet var. Son çeyrek asırdır, ben de asgari ücret hakkında Türk-İş’te görev yaptığım zaman dahil, her dönemde asgari ücret vergi dışı bırakılsın diye Türk-İş’in talebi oldu. Bu talebimizi her toplantıda yeniliyoruz. Vergi verilmeyen kısım da işçiye gitsin. O para patrona gidiyorsa, benim umurumda değil, neden patrona gitsin? Bunu dile getirmeye devam ediyoruz.” Murat ARISOY’un haberi

Bakmadan Geçme