Hrant Dink Neden Öldürülmüştür?

Zaman, Birgün gibi gazetelerde de yazan, Agos gazetesi genel yayın yönetmeni ve baş yazarı Hrant Dink neden öldürülmüştür?

Haber

Türkiye Ermenisi Hrant Dink, basın tarihindeki üzücü bölümlerden biri kuşkusuz. Zor bir çocukluğun ardından gazetecilik mesleğine adım atan, yazarlık yapan ve kariyerinin  erken döneminde gazete kurma sorumluluğu da üstlenmiş olan Dink, tartışmaların odağındaki uğradığı suikast ile gündemdeki yerini hala koruyor. Peki Zaman, Birgün gibi gazetelerde yazan, Agos gazetesi genel yayın yönetmeni ve baş yazarı Hrant Dink neden öldürülmüştür? Ölümünün ardındaki sır perdesi ne ölçüde açıklık kazandı, Hrant Dink nerede, kim tarafından ve nasıl öldürüldü?

Hrant Dink, 1954 doğumlu. Malatya’da dünyaya geldi ve anne-babası ayrıldıktan sonra iki erkek kardeşiyle yatılı çocuk yuvasına verildi. Ermeni Protestan Kilisesi’nde çocuk yuvası ve bu kiliseye bağlı yatılı İncirdibi İlkokulu’ndeki ilköğreniminin devamında Bezciyan’da ortaokul ve Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu’nda lise öğrenimine başladı, ancak Şişli Lisesi’nde devam ederek burada bitirdi. Zor bir gençlik geçirdi, ancak güzel şeyler de oluyordu, ilkokul aşkı Rakel Yağbasan ile lise sonrası evlilik kararı aldılar.

Haber

Agos gazetesinin kuruluşu ve çalkantılı bir dönemin başlangıcı

İsmini mahkemede Fırat olarak değiştirdi ve sonraki yıllarda da Tuzla Çocuk Kampı’nın yönetimi üslenecek kadar yükseldi. 1996 yılında, 42 yaşında Agos isimli gazeteyi kurdu. 5 Nisan 1996’da ilk sayısı yayımlanan gazetenin genel yayın yönetmenliği üstlenen Dink, farklı gazetelerde de köşe yazıları yazdı.

2004 sancılı başladı, zira 13 Şubat’taki yazısı ile Dink, kendisine açılan dava sonucu 7 Ekim 2005’te 6 ay hapis cezası aldı. Tehditler almaya başladığını sık sık köşesinde dile getiriyordu artık. Sonu bir suikaste doğru mu gidiyordu? Hrant Dink neden öldürülmüştür?

Hrant Dink ölüm nedeni

Hrant Dink ölüm nedeni suikasttır. Gazetesi Agos Şişli’de Halaskargazi Caddesi’ne yakındı ve genelde bu bölgedeydi gazeteci Hrant Dink. Tarihler 19 Ocak 20007’yi gösterdiğinde bölgedeki bir bankadan çıktıktan kısa süre sonra suikasta uğradı. Genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde öldürülen Dink, 52 yaşında hayata gözlerini kapadı.

Peki Hrant Dink kim öldürdü? İsim kısa sürede yakalanacaktı.

 

Ogün Samast kimdir?

Hrant Dink öldüren kişi Ogün Samast isimli biriydi. Kaçtığı Samsun’da yakalanırken en şaşırtıcı detaylardan biri ise Ogün Samast yaşı oldu, 17 yaşındaydı. Çok genç biriydi henüz ve araştırmalar şu soru üzerinde yoğunlaştı: Hrant Dink neden öldürülmüştür?

Hrant Dink dava dosyası Samast’ın işlediği cinanetin iki azmettiricisi bulunduğuna işaret ediyor: Erhan Tuncel ve Yasin Hayal. Samast, 18 yaşından küçük olduğu için İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi ve 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Karar Yargıtay tarafından onandı. 2023’te tahliye edildi.

Davanın 20. duruşmasında duruşma savcısı ve FETÖ firarisi Hikmet Usta, “Dink cinayeti eyleminin, Ergenekon terör örgütünün Trabzon’da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme