Hrant Dink Kimdir?

Türkiye’de yaşayan Ermeni toplumunun önde gelen isimlerinden birisi olan Gazeteci Hrant Dink, kimdir?

Haber

16 yıl önce İstanbul’da cinayete kurban giden gazeteci Hrant Dink kimdir?

Türkiye’de yaşayan Ermeni toplumunun önde gelen isimlerinden birisi olan Gazeteci Hrant Dink, 15 Eylül 1954 yılında Malatya’da doğdu. Ailesiyle birlikte İstanbul’a taşınan Hrant Dink’in annesi ve babası bir süre sonra anlaşamayarak boşandı. Dink ve kardeşleri Gedikpaşa’da bulunan Ermeni yetimhanesine yerleşti.

Yetimhanede tanıştığı Rakel Yağbasan ile evlendi. Hrant Dink’in üç çocuğu oldu. Hrant Dink ve eşi Rakel, bu dönemde içinde yetiştikleri Tuzla Çocuk Kampı’nın yönetimini üstlenerek pek çok kimsesiz Ermeni çocuğuna sahip çıktılar. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi alan Hrant Dink, Hrant Dink, ortaokulu Bezciyan, liseyi ise Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu’nda okudu, Şişli Lisesi’nden mezun oldu.

Kardeşleriyle birlikte bir kitabevi işleten Dink, 90’lı yıllarda Ermenice günlük Marmara gazetesinde yazarlık yaptı. Birgün ve Zaman gazetesinde de yazarlık yaptı. 5 Nisan 1996 yılında Agos gazetesini kuran Hrant Dink, 1915 Ermeni soykırımıyla ilgili yaptığı muhalefet çağrısında Türklüğe hakaret gerekçesiyle 6 ay cezaevinde yattı.

Kendisine verilen cezanın haksız olduğunu savunan Hrant Dink, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Yaptığı çalışmalarla bazı kesimlerin takdirini kazandı ve birçok ödülle layık görüldü. 19 Ocak 2007 yılında İstanbul Şişli’de bulunan Agos gazetesi binasının önünde, Ogün Samast’ın gerçekleştirdiği silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink’in cenazesi 23 Ocak 2007’de klisede yapılan törenle toprağa verildi.

Bakmadan Geçme