Hocalar da öğrenciler de proje üretecek

Afyon Kocatepe Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Ömer Akın, Karahisar Tv Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem Özel programına konuk oldu. Akın, rektör olması halinde hem öğretim elemanlarının hem de öğrencilerin proje üretmeye teşvik edileceğini belirtti Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem Özel programında Afyon Kocatepe Üniversitesi rektör adayı [&hellip]

Hocalar da öğrenciler de proje üretecek

Afyon Kocatepe Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Ömer Akın, Karahisar Tv Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem Özel programına konuk oldu. Akın, rektör olması halinde hem öğretim elemanlarının hem de öğrencilerin proje üretmeye teşvik edileceğini belirtti

Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem Özel programında Afyon Kocatepe Üniversitesi rektör adayı Prof. Dr. Ömer Akın, Karahisar Tv Haber Editörü Nurdan Kurt, Türkeli Gazetesi Editörü Gökten Ceylan ile Kocatepe Gazetesi Muhabiri Murat Arısoy’un sorularını yanıtladı. Programda proje üretimi üzerinde duran Prof. Dr. Ömer Akın, “Biz üniversitemizde Bilgi Üretim ve Aktarma Merkezi kuracağız. Üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştireceğiz. Ortak eğitim dediğimiz eğitim şekliyle bunu sağlayabiliriz. Üniversitedeki öğrenciler mutlaka işletmelere gönderilmelidir. Aralıkla 1 yıla yakın bu eğitim devam etmeli. Artık tezi yapıp rafa kaldırma zamanı geçmiştir. Üniversite, çevre-ye mutlaka katkı sunmalı. Proje Hazırlama ve Üretme Merkezi’ne öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz, çevremizden herhangi bir insanımız, ilgi duyan herhangi bir kişi buradan yararlanabilecek. Projelerin kabul edilmesi için bazı formatlar var. Ben proje hazırlanırken formalitelerle değil beyin kısmıyla hazırlanmasını istiyorum. Bu konuda uzmanlaşmış hocalarımız burada görev yapacaktır” dedi.
Çevreye daha duyarlı öğrenciler
Öğrencilerin de proje üretim süreçlerinde yer alması gerektiğine dikkat çeken Akın, “Genç Projeciler Platformu hayata geçtiğinde öğrencilerimiz AKÜ’de okumanın ayrıcalık olduğunu düşünecekler. Bunun amacı çevreye daha duyarlı, sanayiye daha uyumlu öğrenciler şekilde yetiştirmek istiyoruz. Üniversite şehre motor görevi, rehberlik görevi yerine getirmeli. Şehirde yürütülen projelere mutlaka destek verilmesi gerekir. Akarçay Projesine bizim teknoloji veya mühendislik fakültesi mutlaka destek vermeli. Bu konuda yerel yönetim ve hükümetimizle işbirliği içinde olunmalı” diye konuştu.
Kampüsü gezmeye gelecekler
Akın, projelerin uygulanmaya başlanmasından sonra yerli ve yabancı turistlerin Afyonkarahisar’a, kampüsü görmek için de geleceğini belirterek “Projelerimizle üniversitemiz çok örnek bir üniversite haline gelecek. Hatta yolu Afyon’dan geçenler, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nü de gezelim diyecekler. Bilim şehrini görme-ye gelecekler” ifadelerini kullandı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde bilim şehri kurmak için yola çıktığını anlatan Akın, bilim şehri projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Ülkelerin kalkınmalarında en etkili şey üniversite. Üniversite nasıl etki yapabilir? Öğretim elemanlarının verimli çalışmalarıyla bu gerçekleşir. Bunun için de pek çok ülkedeki üniversiteler, öğretim üyelerinin işyerleri ile istirahat ettiği yerler iç içedir. Siz bir deney yapsanız, iki saat sonra da o deneyde değişiklik yapmanız gerekse eğer sizin eviniz oraya yakınsa o deneyi yapmak için sabırsızlanırsınız. Ama eviniz 15 kilometre uzaktaysa o deneyi hiç yapmazsınız. Kalkınan ülkelerde üniversitelerin ışıkları sönmemektedir. Sürekli çalışmaktadır. Bunun için onun lojmanını üniversiteye çok yakın olması lazım. Yıldız şeklinde bir çarşı düşünün. Burada bütün ihtiyaçlar karşılanıyor. Ama bu yıldız şeklindeki çarşıda işletmeciler mutlaka Afyon’un insanı olacak. Şehirle üniversitenin kaynaşmasının en önemli etkeni olarak bunu görüyorum. Burası üniversitedeki şimdi öğretim yapılan yerlerin arkası olarak düşünülüyor. Afyon, Orta Anadolu ve Ege’nin merkezi. Kurtuluş Savaşı’nın başladığı yer. Kocatepe bir hazine, bir tarih. Bunun altını doldurmak gerek. Bu nedenle yıldız ve hilal projesini gündeme getiriyorum. Yukarıdan baktığınız zaman hilal ve yıldız görünecek. Teknopark çok önemlidir. Hocaların, Ar-Ge faaliyetleri için teknokentte aktif görev almaları için faaliyetler yapılacak. Organize sanayi bölgelerindeki firmaların katkı sunmaları için önemli. Burada kurulacak fuarlarla Afyonkarahisar’ın tanıtımı ve sermayenin gelmesi de sağlanacak.”
Temayül yoklaması yapılacak
Rektör olması halinde Afyon Kocatepe Üniversitesi’ndeki değişimin 4 sene içinde görülmeye başlanacağını aktaran Prof. Dr. Ömer Akın, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin haklarında da gelişmeler yaşanacağını kaydetti. Akın, “Bir akademisyene en fazla bir görev vereceğiz. Şu anda üniversitemizde idari görevler akademisyenler arasında liyakat ve adalet usulüne göre dağıtılmış görülmüyor. Belirli sayıdaki öğretim üyelerine birden fazla görev verilmesinin çok örneği var. Bu akademisyen ve görevlinin israfıdır. Üniversitede benim ilk yapacağım iş rektörün yanında 3 tane rektör yardımcısı getireceğim. Sağlık, sosyal ve teknik bilimlerden. Genel Sekreter de bunların dışında olacak. Diğer idari birimlerdeki yöneticiler temayül yoklaması ile olacak. Rektör Yardımcıları’nın belirlenmesi de temayül yoklamasıyla olacak. Benim elimde dekan ya da araştırma birimi başkanı olarak hiç bir isim yok. Öğretim üyelerinin en büyük şikayeti özlük hakları. Burası 20 yıllık bir üniversite. Buradaki öğretim elemanlarının özlük haklarının verilmemesini ben anlayamıyorum. Ben herkese eşit mesafede olacağım. Yaklaşık 200 öğretim elemanları hak ettikleri terfileri almamaktadır. Bu insan israfıdır. Eksik öğretim üyelerimiz var. Öğretim üyesi açığını gidermemiz gerek” dedi.
Akın, öğrenci kulüplerine de önem vereceğini kayde-derek “Ben bu üniversitenin yukarı gitmesi için hem denetimimi yapacağım hem gözlemlerimi yapacağım ve sürekli takip edeceğim. Ben sürekli öğrencilerin ve hocaların yanında olacağım. Biz üniversitede öğrenciler için varız. Bizim geleceğimizin iyi olması, bizim öğrencilerimizin yetişmesine bağlıdır. Öğrenci kulüplerinin bütçelerini destekleyerek çok aktif hale getireceğim. Öğrencilerin yönetimde de aktif olmasını istiyorum. Öğrenci temsilisinin en azından senatoda dinlenmesi lazım” şeklinde konuştu.
Turizm MYO, etkin olacak
Meslek yüksek okullarının da Afyon Kocatepe Üniversitesi için çok değerli olduğunun altını çizen Akın, şöyle devam etti:
“Bizim Turizm Meslek Yüksek Okulumuz var. Turizm Yüksek Okulu, termal ve Afyonarahisar’ın turizm alanında gelişmesine sağlık problemlerinin çözülmesinde, Afyonkarahisar’ın ilgi çekici bir yer haline gelmesinde turizm meslek yüksek okulumuzu ben aktif haline getireceğim. Turizm meslek yüksek okulumuzu İzmir yolundaki oteller bölgesine alındığı takdirde çok daha etkili olacağımızı görüyorum. Böylece ulaşım da kolay olacak. Afyonkarahisar cazip bir sağlık merkezi ve ilginç bir bilim şehri olduğu bir yer olacaktır. İlçelerimin hemen hemen hepsinde yüksek okullarımız var. Ben bütün üniversite birimlerini gezdim. Yüksekokulların durumunu çok iyileştirmemiz gerekir. Bazı yerlerde iki yıllık yüksek okulların 4 yıla çıkarılması, araştırılıp gereği yapılacak. Bazı ilçeler fakülte istiyor. Bunu şehirle elbirliği yaparak gündeme getirmemiz gerekir.”
En büyük sermaye insan
“İnsanın yetişmesi çok zor. En büyük sermayemiz insan. Benim yönetimimde hiçbir öğretim üyesi bana oy verdiği ya da vermediği için muamele görmeyecek” diyen Prof. Dr. Ömer Akın,
“Ben rektör olduğum vakit beni rektörlük makamında randevu ya da toplantı saatinde göreceksiniz. Ben ya öğrencilerin içinde olacağım ya da şehirde üniversite ile ilgili bir projeyi tartışıyor olacağım. Bu faaliyetlerimizde bizi halka tanıtacak kuvvet sizsiniz. Ben o bakımdan rektör olduğumda basın ve televizyonların üniversitemizde bir mekanı olmasını istiyorum. Bu daimi olacak, programdan programa değil. Böylece sizinle öğrencilerimiz, hocalarımız görüşecek. Siz bize halkın intibalarını bizim de çalışmalarımızı anlatacaksınız” yorumunu yaptı.
Formasyon öğrenciler için çok önemli
Öğrencilerin sıkıntıları hakkındaki sorulara da yanıt veren Akın, “Formasyon konusu öğretim üyesi eksikliğinin giderilmesiyle ilgili. Formasyon, öğrencileri-mizin meslek edinmelerinde çok önemli. Bunu mutlaka sağlamamız lazım. Eğitim fakültemiz çok zayıf. Ben rektör olduğum zaman bu konuları çok konuşacağım. Bir başka sorun da ulaşım. Öğrenciler gerçekten soğukta yürüyorlar, AKÜ’nün otobüsleri neden duruyor? Bunu teknik elemanlarım oturacak ve en uygun şekilde karar verecek. 1 Haziran’da bu sorun çözülmüş olacaktır. Bir Nisan’da göreve başladığımız kabul edersek 1 Haziran’da bu sorunun çözülmüş olduğunu göreceğiz. Yurt konusunda sıkıntıların yaşandığını görüyorum. Bu konuda misafir konukevleri yapılabilir” dedi.
Sultan Divani Araştırma Merkezi
Mevlana’nın 7’nci kuşak torunu olan Sultan Divani Hazretleri adına bir araştırma merkezi kurmayı planladığını anlatın Akın, “Ben rektör adayı olmadan önce bir toplantıya davet edildim. O toplantıda Sultan Divani Hazretleri ile ilgili bir anlatım yapıldı. O zaman bana böyle bir talep ulaştı. Onun adına mutlaka bir araştırma merkezi kurulacak. Afyon’un kültür hazinesi açığa çıkarılacak” ifadelerini kullandı.
“Herkese eşit muamele”
Akın, başörtüsü ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:
“İnsanların kılığına kıyafetine değil düşüncelerine ve işine bakarım. Başı örtülü olan, kendini inancını yaşıyor, başı açık olan da öyle. Saygı duyulmalı. Ben rektör olduğum zaman herkes eşit muamele görecek. Biz öğrencileri yetiştirmekle görevliyiz. Eğer kılık kıyafet nedeniyle insanları üniversiteye sokmazsanız insanı israf edersiniz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme