Hocabey Cami'si Afyon'da Nerede?
Hocabey Cami'si olarak da bilinen cami Afyon'da nerede bulunmaktadır?
Afyonkarahisar Ulu Camii (Hocabey Camii), Türkiye’nin Afyonkarahisar il merkezinde yer alan ve ahşap direkli anıtsal bir camidir. 1272-1277 yılları arasında inşa edilmiş olan bu cami, Anadolu Selçuklu dönemi ve Beylikler dönemi ahşap direkli cami mimarisinin önemli örneklerinden biridir. 2023 yılında 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.
On üçüncü yüzyılda, Anadolu’nun Moğol hakimiyeti altında olduğu dönemde, Afyonkarahisar’ın en eski yerleşim bölgelerinden Hıdırlık Tepesi ile Afyonkarahisar Kalesi arasındaki derin vadiye inşa edilen cami, Anadolu’da kurulmuş ilk beyliklerden Sahib Ataoğulları Beyliği’nin başkenti olan Karahisar’da yapılmıştır. Caminin inşa tarihinin 1272-1277 yılları arasında olduğu, camide bulunan kitabeler ve dönem olaylarından yola çıkılarak belirlenmiştir.
Caminin kuzey ana giriş kapısı üzerindeki kitabede, yapının Sahipata Nusrediddün Hasan tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Bu nedenle birçok kaynakta caminin banisi olarak Sahipata Nusrediddün Hasan belirtilir. Ancak bu kitabenin özgün olmadığı ve camideki diğer kitabelerden faydalanılarak yazıldığı iddia edilmiştir. Bir diğer görüşe göre cami, mihrapta adı geçen Sivastosoğlu Ali Bey tarafından yaptırılmıştır.
On dokuzuncu yüzyıla kadar Hocabey Camii olarak bilinen yapı, bu yüzyıldan itibaren “Ulu Cami” olarak anılmaya başlamıştır. Çatısının ahşap sütunlar üzerinde oturtulmuş olması nedeniyle Kırk Direkli Cami olarak da bilinir.
Cami, ilk olarak Karamanoğulları Beyliği döneminde, 1341 yılında onarım görmüştür. Onarıma ait bilgiler doğu cephesindeki kapı üzerine yerleştirilen kitabede bulunmaktadır. Cami ayrıca 1765, 1851, 1950, 1969, 1978, 1983-1984 ve 2006 yıllarında da çeşitli bakım ve onarımlar geçirmiştir. Özgün plana göre düz olan ve ortasında bir aydınlık feneri bulunan çatısı, onarımlar sırasında yenilenmiş ve 1947’de aydınlık feneri kapatılmıştır. 1950’de çatı piramidal yapılarak galvaniz saçla kaplanmış ve 1983’te yeniden yenilenmiştir.
2023 yılında, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında “Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri”nden biri olarak Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.