• Haberler
  • Genel
  • Hızlı trenle turizm gelişecek – Kocatepe Gazetesi

Hızlı trenle turizm gelişecek – Kocatepe Gazetesi

Bölgesel Kaya Mekaniği Sempozyumu'nda konuşan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, bölgede 35 milyon turist nüfus potansiyelinin bulunduğunu belirtti Bölgesel Kaya Mekaniği Sempozyumu'nda kürsüye gelen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, kentin bulunduğu bölgenin turizm potansiyelinin hızlı trenle artacağını kaydetti. Serteser, 'Kaya mekaniği hızlı tren gibi önemli alt yapı projelerinde çok önemli bir dal. Dolayısıyla [&hellip]

Hızlı trenle turizm gelişecek

Bölgesel Kaya Mekaniği Sempozyumu’nda konuşan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, bölgede 35 milyon turist nüfus potansiyelinin bulunduğunu belirtti

Bölgesel Kaya Mekaniği Sempozyumu’nda kürsüye gelen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, kentin bulunduğu bölgenin turizm potansiyelinin hızlı trenle artacağını kaydetti. Serteser, “Kaya mekaniği hızlı tren gibi önemli alt yapı projelerinde çok önemli bir dal. Dolayısıyla sempozyumun yapılacağı yer olarak Afyonkarahisar’ın seçilmiş olması hakikaten mutluluk verici. Hızlı tren projelerinin tümünün bitmesinin ardından Afyonkarahisar iç turizmde 35 milyon nüfusa sahip bir bölgenin hinterlandı haline gelecek” dedi.
OTOYOL DA
BURADAN GEÇECEK
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise “Organizasyonun ilimizde gerçekleşmesinin sebebi ise, tarihi kaya yapılarının bulunduğu Dağlık Frigya Bölgesine (Afyonkarahisar-Eskişehir-Kütahya) yakın olması, Ankara-İzmir arasında yapılacak olan hızlı tren projesinin inşa edilecek olması, çok fazla tünelin olması, ayrıca yeni yapılacak otoyolun Afyonkarahisar ve Dağlık Frigya bölgesinin yakınından geçecek olmasıdır. Bu nedenle ‘11. Bölgesel Kaya Mekaniği Sempozyumu’nun Afyonkarahisar’da düzenlenmesinden büyük mutluluk duymaktayım” ifadelerini kullandı.
SAATTE 250 KİLOMETRE
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumu Cemil Kara ve Taylan Demir’in sunduğu “Ankara/Polatlı-Afyonkarahisar Yüksek Hızlı Tren Projesi” adlı bildiri ile devam etti. Bildiride yapımı süren hızlı tren projesi hakkında bilgiler veren Kara ve Taylan şunları ifade ettiler:
“Ankara-İzmir hızlı tren projesi çift hatta sinyalli olarak tasarlanmıştır. Proje planlanırken günde karşılıklı 8 sefer yapılması ön görülmüş, bu hesaplamayla günde 6 bin 704 yolcu yılda 2,5 milyon yolcu taşıması öngörülmüştür. Projenin Afyonkarahisar Uşak gibi Ege’nin büyük illerindeki turizme ve üniversitelere çok ciddi gelişmelere katkı sağlayacağı aşikârdır. Projenin ilk etabı olan Polatlı-Afyonkarahisar hattının tamamlanması ile birlikte Ankara-Afyonkarahisar arası seyahat süresinin 1,5 saate indirilmesi öngörülmektedir. Polatlı-Afyonkarahisar proje uzunluğu 167 kilometredir. Proje hızı ise saatte 250 kilometredir. Güzergâh üzerinde Sakarya, Emirdağ, Bayat, İscehisar ve Afyonkarahisar istasyonları bulunmaktadır. 167 km’lik projede toplam 49 milyon metreküp kazı hacmi, 16 milyon 500 metreküp, toplam uzunluğu 460 metre olan 2 adet aç-kapa tüneli, toplam uzunluğu 7 bin 505 metre olan 8 adet delme tünel bulunmaktadır. 6 bin 236 metre uzunluğunda 16 adet viyadüğümüz bulunmaktadır. Ayrıca 16 adet köprü, 29 adet üst geçit, 88 adet alt geçit bulunmaktadır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

YOĞUN KATILIM
Sempozyum’a Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 9 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, Türk Ulusal Kaya Mekaniği Derneği Başkanı Doç. Dr. Hasan Aydın Bilgin, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mustafa Eker, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, Öğretim Görevlileri, il müdürleri ve öğrenciler katıldılar.
Sempozyumun açılış konuşmaları sırasında sırasıyla AKÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şentürk, Türk Ulusal Kaya Mekaniği Derneği Başkanı Doç. Dr. Hasan Aydın Bilgin, 9 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser,
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak
söz aldı.

Bakmadan Geçme