Hızlı tren ve otoyol nereden geçecek?

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a hem hızlı treni, hem otoyolu, hem de her iki projenin Afyonkarahisar'ı nasıl etkileyeceğini sordu Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ankara-İzmir arasında yapılması öngörülen hızlı tren ve otoyol hakkında soru önergesi verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması [&hellip]

Hızlı tren ve otoyol nereden geçecek?

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a hem hızlı treni, hem otoyolu, hem de her iki projenin Afyonkarahisar’ı nasıl etkileyeceğini sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ankara-İzmir arasında yapılması öngörülen hızlı tren ve otoyol hakkında soru önergesi verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verilen ilk önerge yüksek hızlı tren ile ilgiliydi. Toptaş, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 24 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı konuşmada Ankara-İzmir arasında yüksek hızlı tren hattı yapılacağını ve 2015 yılında biteceğini belirtmiştir. Afyonkarahisar ulaşımda kavşak noktasında bulunan kenttir. Yapılacak olan Ankara-İzmir hızlı tren projesi ile Afyonkarahisar by-pass edilerek kavşak olma özelliğini kaybedecek endişeleri halkımızda tedirginlik yaratmaktadır. Gerek yerel gerekse iktidar yetkililerinin açıklamaları güzergahın nasıl olacağı hususunda net ve tatmin edici değildir” dedi.
Toptaş’ın soru önergesinde işaret ettiği konular şöyle: “Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattı ihalesi ne zaman yapılacaktır?Bu hızlı tren hattı kaç yılda bitirilecektir? Ankara-İzmir hızlı tren hattı Afyonkarahisar Merkezine kaç kilometre uzaklıktan geçecektir? Ankara-İzmir hızlı tren hattı, Emirdağ, Bolvadin, İscehisar, Bayat, İhsaniye, Çay, Sultandağı, Şuhut ilçelerine kaçar kilometre uzaklıktan geçecektir? Ankara-İzmir; hızlı tren hattı Sinanpaşa, Sandıklı, Dinar, Başmakçı, Evciler, Hocalar, Kızılören, Dazkırı ilçelerine kaçar kilometre uzaklıktan geçecektir? Hızlı tren hattı Altıntaş ilçesine yapılan Zafer Havaalanı’na kaç kilometre uzaklıktan geçecektir? Afyonkarahisar’ın kavşak olma özelliği nedeniyle termal turizm yatırımları göz önüne alınırsa termal havzası by bass edilmemelidir. Bu nedenle Afyonkarahisar termal bölgesi olan Kolaylı-İkbal-Özdilek kavşağı , Ankara-İzmir hızlı tren hattı ile by-pass edilmesi olasılığı var mıdır?”
GÜZERGAH AÇIKLAMASI TATMİN ETMEDİ
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın ikinci soru önergesi ise Ankara-İzmir otoyoluna ilişkindi. Toptaş, soru önergesinin gerekçesinde “12 Haziran 2011 seçimleri öncesi 35 İzmir projesi adlı broşürde adı geçen Ankara-İzmir otoyolu projesi 5.5 yıl içerisinde tamamlanacağı belirtilmektedir. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise 24 Mayıs 2011 tarihinde yaptığı konuşmada Ankara-İzmir otoyolunun 2015 yılında biteceğini ve Avam projesinin hazırlandığını açıklamıştır. Afyonkarahisar ulaşımda kavşak noktasında bulunan kenttir. Yapılacak olan Ankara-İzmir Otoyolu ile devre dışı edilerek kavşak olma özelliğini kaybedecek endişeleri halkımızda tedirginlik yaratmaktadır. Gerek yerel gerekse Bakanlarının açıklamaları güzergahın nasıl olacağı hususunda net ve tatmin edici değildir” ifadelerini kullandı. Toptaş’ın otoyol ile ilgili yönelttiği sorular şöyle: “Ankara-İzmir otoyolu ihalesi ne zaman yapılacaktır? Bu otoyol kaç yılında bitirilecektir? Ankara-İzmir otoyolu Afyonkarahisar Merkezi’ne kaç kilometre uzaklıktan geçecektir? Ankara-İzmir otoyolu, Emirdağ, Bolvadin, İscehisar, Bayat, İhsaniye, Çay, Sultandağı, Şuhut ilçelerine kaçar kilometre uzaklıktan geçecektir? Ankara-İzmir otoyolu, Sinanpaşa, Sandıklı, Dinar, Başmakçı, Evciler, Hocalar, Kızılören, Dazkırı ilçelerine kaçar kilometre uzaklıktan geçecektir? Bu otoyol Altıntaş ilçesine yapılan Zafer Havaalanı’na kaç kilometre uzaklıktan geçecektir? Afyonkarahisar’ın kavşak olma özelliği nedeniyle termal turizm yatırımları ve mevcut yol güzergahı üzerinde bulunan esnaf mağdur edilecektir.Bu nedenle Afyonkarahisar Ankara-İzmir otoyolu ile Termal bölgesi olan Kolaylı-İkbal-Özdilek kavşağı noktasının devre dışı edilme olasılığı var mıdır?” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme