Hızlı tren için 'uzun vadeli' müjde

Son yıllarda gündeme gelen ve önem verilen hızlı tren konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’den Afyonkarahisar’a 'uzun vadeli' müjde geldi. Karaşahin, 2023’e kadar Ankara-İzmir ve İstanbul-Antalya arasında yapılması planlanan hızlı tren projeleriyle birlikte Afyonkarahisar’ın demiryolunda da kavşak noktası olacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Afyon Kocatepe [&hellip]

Hızlı tren için “uzun vadeli” müjde

Son yıllarda gündeme gelen ve önem verilen hızlı tren konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’den Afyonkarahisar’a “uzun vadeli” müjde geldi. Karaşahin, 2023’e kadar Ankara-İzmir ve İstanbul-Antalya arasında yapılması planlanan hızlı tren projeleriyle birlikte Afyonkarahisar’ın demiryolunda da kavşak noktası olacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Afyon Kocatepe Üniversitesi Yapı Kulübü tarafından düzenlenen panelden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Karaşahin, Afyonkarahisar’ın hızlı tren konusunda şanslı olduğunu belirterek “Çin hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşmada Çinliler ülkemizde 2023 yılına kadar 4 bin 500 ila 5 bin kilometre arasında yeni hızlı tren inşaatı yapacaklar. Bu hatlar belirlendi. Güzergahlarda küçük sapmalar olabilir. Ancak özünde büyük sapmalar olacağını beklemiyoruz. Afyonkarahisar’ın Eskişehir üzerinden bir Ankara bağlantısı olacak. Afyon üzerinden İzmir’e bağlantı olacak. Afyon üzerinden Antalya’ya da bağlı olması planlanmış durumda. 2023’e kadar bu hızlı trenlerin bitmesi planlanıyor. Afyon, Ankara-İzmir-Antalya arasında bir kavşak şehir olacak” dedi.
Güzergahlar henüz net değil
Afyonkarahisar’ın büyümesi hâlinde Konya-Afyonkarahisar arasında da bir yüksek hızlı tren bağlantı yolu yapılabileceğini kaydeden Karaşahin, güzergâhlar konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı. Karaşahin, “Genel Müdürlüğümüz var Bakanlığımıza bağlı olan. Demiryolları, Limanlar, Havameydanları. Bu genel müdürlük ağırlıklı olarak projeler hazırlar. Bu projeler zaman zaman değişebiliyor. İhaleye çıkılır, bir şirket ihaleyi alır. İk-üç taslak hazırlar. Bu projeyi Çinliler yapacağı için kendileri yeni bir proje hazırlayacaklar. O nedenle nereden geçeceğine ilişkin yorum yapmak doğru olmaz” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme