• Haberler
  • Genel
  • Hızlı tren Afyon hattında yeni etap ihalesi yapılacak

Hızlı tren Afyon hattında yeni etap ihalesi yapılacak

Mühendislik Fakültesi öğrencilerine Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Polatlı kesimi tünel inşaatını anlatan Jeoloji Mühendisi Taylan Demir, Afyon'dan İzmir'e doğru devam eden hatlarda yaklaşık 75 kilometrelik etaplar halinde ihale hazırlıkları yapıldığını söyledi. Demir, yılbaşı civarında ihale hazırlıklarına başlanacağını, 167 kilometrelik hatta iş kalemlerinin çeşitlilik arz ettiğini söyledi Jeoloji Mühendisi Taylan Demir tarafından, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı [&hellip]

Hızlı tren Afyon hattında yeni etap ihalesi yapılacak

Mühendislik Fakültesi öğrencilerine Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Polatlı kesimi tünel inşaatını anlatan Jeoloji Mühendisi Taylan Demir, Afyon’dan İzmir’e doğru devam eden hatlarda yaklaşık 75 kilometrelik etaplar halinde ihale hazırlıkları yapıldığını söyledi. Demir, yılbaşı civarında ihale hazırlıklarına başlanacağını, 167 kilometrelik hatta iş kalemlerinin çeşitlilik arz ettiğini söyledi

Jeoloji Mühendisi Taylan Demir tarafından, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Polatlı- Afyonkarahisar kesimi tünel inşaatları konulu konferans verildi. Konferans dün sabah saat 10.30’da Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirildi. AKÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sarıışık konferans öncesi katılımcılara hitap etti.
POLATLI AFYON ARASI 167 KİLOMETRE
Konuşmacı Jeoloji Mühendisi Taylan Demir, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin Polatlı ile Afyonkarahisar tren garı arasında yer alan 167 kilometrelik hızlı tren imalatının alt yapı işlerini kapsadığını belirtti. Demir; “Proje kapsamında yer alan tüm kazı, dolgu işleri, sanat yapıları, betonarme imalatlar ki bunlar içerisinde üst ve alt geçitler, menfezler, viyadükler, delme tünel imalatlarımız ve toprak işi imalatlarından da subbalast olarak tabir ettiğimiz tren rayının içinde bulunduğu balast kademesinin alt seviyesine kadar olan imalatlarının tamamını yer almaktadır. Proje Ankara-Konya hızlı tren projesinin 22. kilometresinden bir makas ile ayrılmaktadır. Bu noktadan Afyonkarahisar tren garının mesafesi 167 kilometredir.” dedi.
22. KİLOMETREDE MAKASLA AYRILIYOR
Hızlı tren projesinde işin Polatlı ilçesinden başladığını dile getiren Taylan Demir, Polatlı’nın yer olarak, coğrafik özellikler açısından verildiğini Ankara-Konya hızlı tren projesinin 22. kilometreden bir makas ile ayrılarak Afyonkarahisar kısmının imalatına başlandığını dile getirdi. Demir; “167 Kilometre sonra Afyonkarahisar Garına ulaşıyoruz. Polatlı’dan itibaren geldiğimizde Sakarya nehrinin yüzeylediği havzalardan geçiş yapıyoruz. Çakmak köyünden Emirdağ bölgesine, Emirdağ’dan itibaren devlet karayolunun genellikle sol tarafında kalmak kaydıyla Emirdağ, Bayat, İscehisar, Gebeceler, Gömü hizaları, Akarçay ve oradan da Afyonkarahisar garına bağlanıyoruz.” diye konuştu.
İHALE HAZIRLIKLARI YAPILIYOR
Ankara-Eskişehir’den sonra tek seferde ihalesi yapılan en uzun hızlı tren hattı imalatının yapıldığını aktaran Taylan Demir; “Afyonkarahisar’dan İzmir’e doğru devam eden hatlarda genellikle 60-75 kilometrelik etaplar halinde ihale hazırlıkları yapılıyor. Örneğin Afyonkarahisar-Banaz hattı 75 kilometre uzunluğunda bir hattı oluşturmaktadır. Sanırım yılbaşı civarında ihale hazırlıklarına başlanacak. 167 Kilometrelik hat içerisinde iş kalemlerinin çeşitliliği bol bir imalat yelpazesi var. Yaklaşık 45-50 milyon metreküp civarında bir kazı dolgu imalatımız var. Yedi kilometre civarında bir viyadük toplamımız var. Üst ve alt geçit sayıları 16’şar adettir. Çeşitli ebatlarda yapılacak olan yüzlerce menfez var. 1,5 Metreye 2 metre boyutlarından başlayıp 7 metreye 5 metre boyutlarında tarımsal geçişlere de imkan verecek kadar neredeyse bir alt geçit ebadında bulunan fakat adı menfez olan bol miktarda imalatımız var.” şeklinde konuştu.
TÜNEL AĞIRLIĞI
KÖROĞLU BELİNDE
Projede yer alan delme tüneller toplamının 8 bin 300 metre uzunluğunda olduğunu söyleyen Demir; “Bu uzunluğun önümüzdeki günlerde belli olacak 9 kilometreye çıkma durumu var. Tüneller ağırlıklı olarak Bayat ile İscehisar ilçeleri arasında yer alan Köroğlubeli bölgesinde yer alıyor. Hızlı tren imalatlarının projelerinde kriterleri içerisinde uymak zorunda kaldığımız, dünya standartlarında boyuna ve enine eğilimleri var ki boyuna eğimlerde yaklaşık yüzde 1.14 civarında eğim uygulayabiliyoruz. Köroğlubeli gibi oldukça apik ve sıkıntılı bir bölgeyi mevcut karayolu standartları ile geçmek hiçbir şekilde mümkün olmuyor. Bundan dolayı ağırlıklı olarak Köroğlubeli bölgesinde bir grup delme tünel imalatımız var. Bu imalatlarımızdan bir tanesi bizim projede uzun tünel dediğimiz 5 bin 200 metre uzunluğundadır ki o da şu ana kadar Türkiye’de ihale edilmiş ve yapımına devam edilen hızlı tren tünelleri içerisinde Türkiye’de ikinci uzunluktaki tünel diyebiliyoruz. Birinci olan ise Ankara-İstanbul hızlı tren projesi kapsamında hala yapımı süren 6 bin küsur metre uzunluğunda bir delme tünel imalatıdır.” ifadelerini kullandı.
5 BİN METRELİK TÜNEL İŞİ VAR
Jeoloji Mühendisi Taylan Demir, Köroğlu bölgesinde 6 adet tünel işi olduğunu, bunlardan bir tanesini bitirdiklerini söyledi. Şu anda bin 500 metreye ulaştıkları 5 bin metrelik bir tünel işi daha bulunduğunu aktaran Demir şöyle konuştu: “İki tane de yeni başlamak üzere olduğumuz hatta yeni başladığımız birinde 30 metre kadar yürüdüğümüz bir tanesinde de portal çalışma yaptığımız başka bir tünel imalatımız var. Tünel inşaatları insanlık tarihinde oldukça eskilere gitder. İnsanlar barınmak, kaçmak, korunmak için bulabildikleri her türlü kaya, kayaç ve zeminin içerisine bir takım oyuklar yaparak oralarda sığınma, barınma, korkularını giderme gibi maksatlarla yer altı yapılarını kullanmışlardır. Tünel imalatları ise özellikle saklama ve ulaşım hizmetlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzdeki Fransa’daki Paris metrosu, İngiltere’deki Londra metrosu, İstanbul Beyoğlu’nda Tünel adı verilen imalatlar dünyanın en eski ulaşım maksadıyla imal edilen imalatlar arasında sayılıyor.”
ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER GELİŞTİRİLDİ
Taylan Demir, 150-200 yıl önce insanların daha zor yerlerde tünel yapmaya başladıklarında içlerinden geçtikleri dağ grubu ve tepelerinin ağırlıklarını her zaman bir problem olarak gördüklerine dikkat çekti. Demir şunları söyledi: “Tünel yapımındaki mantıkta içerisinde kazarak geçilen yer sağlamsa tamam ama sağlam değilse bu bizim başımıza çöker diye düşünülmüştür. Çok uzun yıllar çökmüştür de. Çok can ve mal kayıpları olmuştur. O zaman çökmenin engellemesi için çeşitli yöntemler geliştirmek gerektiği ortaya çıkmıştır. 1960’lara kadar Amerika’da kullanılan tünel açma yöntemleri, Avustralya’da kullanılan tünel açma yöntemleri, Avrupa’da Norveç tünel açma sistemi, Orta Avrupa’da var olan tünel açma sistemlerinin sürekli altından geçilen kütlenin çökmemesi maksadıyla geliştirilmiştir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme