Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Galip Leblebicioğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HIZIR – İLYAS – Kocatepe Gazetesi

Galip Leblebicioğlu 5 Mayıs 2018 Cumartesi 12:34:35
 

Hızır – İlyas ifadesi zamanla Hıdırellez sözcüğüne dönüşmüştür. Anadolu’da halk geleneğinde bir inanıştır. Hıdır ve İlyas Aleyhisselam’ın insanlar arasına karışarak mucizevi yardımlarda bulunduğu inancı yaygındır.
“Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez”, “Hızır gibi yetişti” söyleyişleri yaygındır. Kur’an-ı Kerim Kef suresi’nde 65-82. ayetlerde anlatılan, Musa Peygamberle yolculuk eden ve şuurlu bir insan gibi davranan bilge kişi de Hızır’dır. Hızır Aleyhisselam’ın Allah’ın lütfuyla ebedi yaşama kavuştuğuna inanılır. Kur’an’da isim belirtilmez.
Rivayete göre Hızır Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselam, Zülkarneyn ile hayat suyu aramaya çıkarlar. Bir süre sonra karanlıklar ülkesine dalmışlar. Fakat Zülkarneyn’e söylemezler.
Hızır;
Huzurun suyu benim
Hayat suyu bendedir
Kevserden içen gelsin
Berat kudreti bendedir” diye vasıflandırılır.
 Hızır karada, İlyas denizde, yardım isteyenlerin yardımına koşar.
Bir hadiste ona “Elhıdır demişler çünkü otlar kuruduğunda bir yere oturursa, orası yemyeşil olur, otlar sallanır” buyuruluyor.
Hz. Musa’ya bir emir gelir; “Ey kulum benim dünyada bir kulum vardır ki senden bilgedir. Adı da Hıdır’dır.” Hz. Musa; “Rabbim Onu nerede bulurum? Onun bilgisini öğrenmek istiyorum” dedi.
H. Musa genç bir arkadaşıyla ellerinde sepet yola çıkar, Hz. Musa iki denizin birleştiği yere gelince kayalıkta dinlenmek ister ve uyur.
Gencin sepetteki balığı canlanır. Denize dalar. Bunu Musa’ya söylemez. Musa acıkınca şu balığı çıkar yiyelim der. Genç, size söylemedim. Balık denize kaçtı. Ben arkadaşınsam fazla soru sorma der.
İkisi bir gemiye biner. Yolda genç gemiyi deler batırır. Musa yine sorusuna cevap alamaz. Karaya çıkarlar. Karşılaştıkları bir çocuğu genç adam öldürür. Hz. Musa yine ne olduğunu anlamaz.
İlerlerken yıkılmakta olan bir duvar görürler. Genç duvarı tamir eder. Musa, “Varsın yıkılsaydı. Yaptın ücretini alsaydın” der.
Genç adam; “Gemiyi batırdım. Ona korsan sahip çıkacak, etrafa eziyet edecekti. Onu önledim. Çocuk büyüyünce ailesine asi olacaktı onun için öldürdüm. Duvarı yaptım altında hazine vardı. Yetim çocuklarındı. Büyüyünce alacaklar” dedi. “Ben Allah’ın emirlerini yerine getirdim” dedi ve ayrıldı.
Hz. Peygamber Sahabe ile Tebük savaşında, ikindi Namazı sonrası iki beyit işittiler. Fakat söyleyeni görmediler. Peygamberimiz; “Hızırdır, sizi övüyor” buyurdu.
Hz. Aleyhisselam bir çok kişinin tasavvufta yetişmesine rehberlik etmiş. Feyz vermiştir. Bunlardan biri de Abdülhalik Gücdevani’dir. Hızır ve İlyas Aleyhisselam Peygamberimizin vefatında evine gelerek sabır tavsiye etmiştir. Ev halkına, onların gelişini Hz. Ebubekir bildirmiş.
***
Sultan 1. Mahmut zamanında yaşlı bir kadın, yatsı namazında yeni camide her gün görülen Hızır’ı görmek ister.
Bunu eşine söyler. Yatsı namazına camiye gider. Bir kenara çekilir bekler. Çocuklara dikkatle bakar. Bilemez, göremez. O sırada yanına bir yaşlı kişi gelir. Kadına sorar:
– Ne bakarsın hatun?
– Hızır Aleyhisselamı görmeye geldim.
– Peki nasıl tanıyacaksın?
– Bilmem akıl edemedim.
– Bak öyleyse caminin ışıklarına söndü mü? Söndü. Şimdi bak. Yandı mı? Yandı. Öyleyse duran cami ışıklarını yakıp söndüreni görürsen işte Hıdır odur. Doğru mu? Doğru.
Kadın biraz daha beklemiş. Tarife uyan kimseyi göremeyince eve dönmüş. Hızır’ı gördün mü diye soran eşine:
– Göremedim. Ama nasıl görünür öğrendim. demiş.
Yine camide Hızır Aleyhisselam’ın yanında biri oturuyor. Ha uyudu, ha uyuyacak. Namaz yaklaşmış. Hızır dürtüklemiş. Uyuyacaksın demiş.
Adam bırak uyumam demiş. Biraz sonra Hızır dalan kişiyi tekrar dürtükleyince adam; “Beni rahat bırak. Yoksa senin Hz. Hızır olduğunu topluluğa söylersem sabaha kadar sakalında bir tel bırakmazlar. Buradan çıkamazsın.”
Rabbim, Hızır’ı görenlerden, huzura erenlerden eylesin.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER