Hizbullah'ın İnancı Nedir?

Türkiye ve ABD'de terör örgütü ilan edilen Hizbullah'ın dini inancını ne olduğu örgüt hakkında araştırmalar yapanlarca sorgulanıyor.

1979 yılında kurulan Hizbullah, İslami kökten dincilik ideolojisinde, Kürt-İslam sentezinde “Antikomünizm”, “Antisiyonizm” şeklinde “Sünni-Şii” işbirliği ile faaliyet gösteren bir örgüttür.

HİZBULLAH 1979 YILINDA KURULDU

Hizbullah’ın liderleri; Ölü olan Hüseyin Velioğlu, İsa Altsoy, Edip Gümüştür. Örgüt Türkiye’de etkindir. Hizbullah Türkçe, “Allah’ın Partisi”, diğer adlarıyla Türkiye Hizbullah’ı veya Kürt Hizbullah’tır. Kürtçe’de ise Hizbullahî Kurdî olarak tanımlanır. Hizbullah; Kürt- Sünni-İslamcı ve çoğu faaliyetini Türkiye’de gerçekleştiren militan örgüttür. Geçmişte şiddet eylemleri gerçekleştiren örgüt, 2000’li yıllar ve sonrasında şiddet içerikli olmayan faaliyetlere odaklandı. Örgüt, 1979-1980 yıllarında Diyarbakır’daki Vahdet kitapçısındaki toplantılarla oluşmaya başladı. Abdulvahap Ekinci’nin sahip olduğu bu kitapçıdaki toplantılar, Fidan Güngör ve Hüseyin Velioğlu tarafından düzenleniyordu. 1981 yılında Fidan Güngör, Menzil kitapçısını kurarken, 1982 yılında Hüseyin Velioğlu ise İlim kitapçısını kurdu. 1979 yılında kurulan örgüt, 1987 yılına kadar bu kitapçılarda toplanarak faaliyetlerini sürdürdü. 1987 yılında Hüseyin Velioğlu İlim kitapçısını Batman’a taşıdığında, liderlik ve militan faaliyetler üzerindeki farklı fikirler sonucu örgüt, iki kola ayrıldı. Velioğlu’nun liderliğindeki İlim kolu, hemen silahlı faaliyetlere başlama kanaatindeydi. Anlaşmazlıklar, iki grup arasında geçen kanlı çatışmalarla sonuçlandı. Örgüt, Batman dışında en çok Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde etkiliydi, ayrıca uzun bir süre boyunca Yolaç köyünü merkez üssü olarak kullandı.

ÖRGÜT MİLİTANLARI ÇEŞİTLİ CİNAYETLER İŞLEDİ

Hizbullah örgütünün faaliyetleri arasında zekât ve fitre adı altında esnaftan ve halktan zorla para topladığı iddia edilmiştir. Örgüt, 1990’ların başında,  yükselişe geçen Kürt ayrılıkçı hareketine doğrudan bir tehdit oluştururken, Kürt- Sünni İslamcı örgüt; şiddet ve cinayet gibi eylemlerini ilk başta PKK üzerine yoğunlaştırdı. Örgüt bundan sonra ise “ahlaksız” olarak kabul ettikleri kişileri hedef aldı. Ahlaksız olarak gördükleri kişiler; Alkol kullananlar, mini etek giyenler v.s. tercihleri olan kişilerdi. 1992 yılında, “2000 Doğru” dergisinin Diyarbakır Temsilcisi Halit Güngen Hizbullahçılar tarafından öldürüldü.

Bakmadan Geçme