Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah Kimdir?

Lübnan'ın önemli siyasi figürlerinden biri olan Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960 tarihinde Beyrut'un banliyölerinde Şii bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hizbullah'ın genel sekreteri olan Nasrallah, genç yaşta eğitimine Emel Hareketi'ne katıldığı Sur şehrinde başladı ve ardından Baalbek'teki bir Şii seminerinde dini eğitim aldı. 1982 yılında İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında kurulan Hizbullah'a katıldı.

Hasan Nasrallah, Hizbullah’ın liderliği döneminde örgütün askeri kapasitesini önemli ölçüde artırdı. Özellikle uzun menzilli roket sistemleri edinerek, İsrail’in kuzey bölgelerine saldırılar gerçekleştirmeye başladı. 2000 yılında İsrail’in Güney Lübnan’dan çekilmesi, Nasrallah’ın Hizbullah içindeki konumunu güçlendirmiştir. Ancak, 2006 Lübnan Savaşı öncesinde yaşanan olaylar, Nasrallah’ın liderliğindeki Hizbullah’ı eleştiren sesleri artırmıştır.

Suriye iç savaşı sırasında da Hasan Nasrallah, Suriye ordusunun yanında savaşarak, “İslamcı aşırılık yanlıları” olarak tanımladığı gruplara karşı mücadele etti. Bu süreçte, Nasrallah’ın liderliği altında Hizbullah, 2005 yılında Lübnan Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikast ve 2020 Beyrut patlaması gibi olaylarla ilgili eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah Kimdir?

Son günlerde, Hasan Nasrallah’ın durumu tekrar gündeme geldi. 27 Eylül 2024 tarihinde, İsrail Hava Kuvvetleri’nin, Nasrallah’a yönelik suikast düzenlemek amacıyla Hizbullah’ın Beyrut’taki karargâhını hedef aldığı bildirildi. Hizbullah’a yakın kaynaklar, Nasrallah’ın hayatta olduğunu belirtirken, İran Tesnim Haber Ajansı da liderin güvende olduğunu aktardı. Ancak İsrailli yetkililer, Nasrallah’ın hava saldırısında şehit edildiğine inanıyor.

Hasan Nasrallah’ın durumu, Lübnan’daki siyasi atmosferi daha da gerginleştirmiştir. İran’ın dini lideri Hamaney, Nasrallah’ın durumunun belirsizliği üzerine yaptığı açıklamada, Lübnan’a karşı düşmanca tavır sergileyen güçlere karşı Müslümanların dayanışma içinde olması gerektiğini vurguladı. Nasrallah’ın gelecekteki rolü ve Hizbullah’ın durumu, bölgedeki dengeleri etkilemeye devam eden önemli bir konu olarak öne çıkıyor.

Bakmadan Geçme