HIV’e turizm bölgelerinde dikkat edilmeli
1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda 'Turizm ve AIDS' başlıklı bir konferans düzenlendi. Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, sağlık çalışanlarının AIDS’e neden olan HIV ile her zaman karşılaşma ihtimalinin olduğunu, bu nedenle de bilinçli hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Dünya genelinde AIDS Günü [&hellip]
1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda “Turizm ve AIDS” başlıklı bir konferans düzenlendi.
Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, sağlık çalışanlarının AIDS’e neden olan HIV ile her zaman karşılaşma ihtimalinin olduğunu, bu nedenle de bilinçli hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Dünya genelinde AIDS Günü olarak kabul edilen ve AIDS’ten korunma hakkındı bilgilendirme toplantıları yapılan 1 Aralık’ta, Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrencilere yönelik konferans düzenlendi. “Turizm ve AIDS” konulu konferansta konuşan Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, tu-rizmin gelişmesine paralel olarak HIV yayılmasının, bunun sonucunda da AIDS vakalarının görülme riskinin arttığını söyledi. Altındiş, “Hızla artan termal turizm ve önemi anlaşılmaya başlayan sağlık turizmi çerçevesinde Afyonkarahisar da gelişmekte. Yurtdışından ülkemize gelen kişilerin belirli bir kontrolden sonra bu tedavi imkanlarından yararlanması sağlanabilirse de henüz böyle bir uygulama olmadığı için HIV virüsüne dikkat etmelidir” dedi.
AIDS belirtileri hemen görülmez
HIV’in kan yolu, cinsel ilişki ve anneden çocuğa geçiş şeklinde 3 bulaşma etkenin olduğunu kaydeden Altındiş, HIV’in virüs, AIDS’in ise HIV’in neden olduğu hastalıklar bütünü olduğunu vurguladı.
HIV virüsü bulaşan bir kişide, AIDS belirtilerinin hemen görülemeyeceğini kaydeden Altındiş, “Gece terlemesi, zayıflama gibi bazı belirtiler olmakla birlikte, bunların HIV pozitif olmayan kişilerde de rastlanabilecek şikayetler olduğu gözden kaçırılmamalı. HIV, insana geçtikten sonra, belirli bir süre bekler. Bu süre 10-15 yıla kadar çıkabilir. Kişinin yeme-içme alışkanlıkları, alkol kullanıp kullanmaması gibi unsurlar da bu hastalığın ortaya çıkma süresini etkiler. Belirli alanlarda uygulamalar yapılsa da şu an için Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı, bu onayla piyasaya sürülen AIDS aşısı yok” diye konuştu.
Bedene yapılan haksızlık,
topluma yapılmıştır
Sağlık çalışanlarının, kullanılan aletler ve çalışılan ortam nedeniyle HIV konusunda bilinçlenmesi gerektiğine işaret eden Altındiş, “Özellikle enjeksiyon gibi aletlerin bir defaya mahsus kullanılması sağlanmalı. Sağlık çalışanları bu konuda bilinçlenip, çevresine de edindiği bilinci aktarmalı” ifadelerini kullandı.
Hastalıklardan korunmamanın bedene haksızlık yapılması anlamına geldiğini hatırlatan Altındiş, şöyle konuştu:
“Bedeniniz sadece sizin değil. Sizin bedeninize yaptığınız haksız-lıklar, yeni nesle ve topluma yaptığınız haksızlıklardır. Kendinizi ihmal etmemelisiniz. Bulunduğunuz ortamlarda risklerden korunmalısınız. ”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans ve Paneller Koordinatörü Serkan Şen de konferans öncesinde bir konuşma yaptı. Şen, “Dünya üzerinde ilk aids vakası Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmıştır. Dünya üzerinde yayılmasının sebebi de seyahatler. Afyonkarahisar yolların kesişme noktası ve yükselen turizm değeri olması nedeniyle, bu seneki AIDS Günü’nde turizm ve AIDS konulu bir konferans düzenlemeyi uygun gördük.” (Kocatepe)