Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan Tahsin Günek
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HİTLERİN GİZLİ GÜCÜ BRANDENBURG KOMANDOLARI (1939-1944): NAZİLER AFYONKARAHİSAR’A GELDİLER Mİ?

Düşmanın arkasına sızmakla görevli küçük birimler hâlihazırda I. Dünya Savaşı yıllarında da mevcuttu. Özellikle Türklere karşı mücadeleyi örgütleyerek Arabistan’ın kurulmasında katkısı olan T. E Lawrence ya da “Arabistanlı Lawrence” tarafından casusluk ve sabotaj gibi teknik ve taktikler kullanılmıştı. Alman ordusunun istihbarat servisinin gizli operasyon birimi olan Brandenburg Alayı, hızlı, hareketli, yerel geleneklere ve dillere dayanan kendine özgü eğitimleriyle, dünyanın dört bir yanındaki düşman hatlarının gerilerinde faaliyet gösterdi. II. Dünya Savaşı boyunca Avrupa’nın batısından Romanya, Rusya, Mısır ve Afganistan’a kadar tüm cephe hatlarının gerilerinde kalan köprüleri ve belirlenen diğer stratejik hedefleri ele geçirdiler. Bu süreçte sabotaj ve casusluk gibi cesaret isteyen görevlerde bulundular. Birim 1944’te kaldırılmış olmasına rağmen, taktikleri hem savaş sırasında hem de sonrasında dünyadaki özel kuvvetleri etkiledi. Bu alaya bağlı komandoların İran’da İngilizlerin kontrolündeki petrol rafinerilerine karşı düzenlenecek bir operasyon kapsamında 1941 yılı yazında gizlice Afyonkarahisar’a kadar geldikleri yazar Franz Kurowski tarafından belirtilmektedir.
Alman Nazi Özel Kuvvetlerinin bir parçası olan Brandenburg Alayı, Theodor von Hippel (1890-1977) tarafından oluşturulmuş ve 1939-1944 yılları arasında faaliyet göstermişti. I.Dünya savaşı yıllarında Alman Doğu Afrika’sında görev yapan Hippel, gerilla savaşı taktiklerini çok başarılı bir şekilde uygulayan General Paul von Lettow-Vorbeck’in (1870-1964) emrinde görev yapar. Eski komutanı Lettow-Vorbeck’in savaş taktiklerinden ilham alan Hippel’in kafasında Brandenburg Alayının kurulması yönünde bir fikir oluşur.
Hippel’in ana gayesi, sadece akıcı yabancı dil bilen değil, aynı zamanda sabotaj yöntemleri konusunda da eğitilmiş olan küçük askeri gruplar oluşturmaktır. Bu gruplar düşman içinde çalışacaklar, iletişim ve lojistik akışı bozmak için ellerinden gelen çabayı sarf edeceklerdir. Bu düşüncesinden Alman İmparatorluk Ordusunun (*Reichswehr) ilgili birimlerine bahseder. Ancak, bu düşünceleri kabul görmez.
Hippel, fikrini Alman İstihbarat Teşkilatının (**Abwehr) başında bulunan Amiral Wilhelm Canaris’e (1887-1945) açar. Canaris, başlangıçta von Hippel’in bu fikriyle pek ilgilenmez. Ancak daha sonra ikna olur. Bunun üzerine Alman Genelkurmayı böyle bir görev gücünün oluşturulmasına izin vererek, von Hippel’e de bu işin yerine getirilmesi sorumluluğunu verir. Alaya Brandenburg adı verilir. Çünkü Alayın ilk karargâh ve eğitim merkezi Berlin’deki Brandenburg Kapısına yakın bir yerdedir.
Brandenburg Komandolarının İlk Eğitimleri ve Görevleri
Brandenburg birimleri ilk başta çok tasvip görmemişti. Çünkü birçok Alman Reichswehr subayı, cephe ve savunma siperleri gibi savaş taktiklerinin kullanılmasında hala tutucuydular. Brandenburg birlikleri operasyonlarda başarılar kazansada çoğu geleneksel Alman subayı onlardan nefret ediyorlardı. Bunun nedeni, düşmanın daha az kuvvet ile etkisiz hale getirilerek ezilmesi gibi Brandenburg yöntemlerinin, geleneksel Alman askeri yöntemlerinden çok farklı ve etkili olduğunun bariz bir şekilde görülmesiydi.
Bu yeni askeri çalışma şekli çok daha belirsizdi. Düşman tarafından savaş sırasındaki taktik ve hareketleri kestirilemiyordu. Hızlı fikirleri ve ezici zekâsıyla Brandenburg komandoları, Hollanda’nın mavna (Nehir taşımacılığı) ekiplerinden, Sırp işçilere kadar birçok yere sızarak kendilerini gizlemeyi başardılar.
Başlangıçta Brandenburg Alayı birimleri için göreve alımlar bireysel önerilerle sınırlandırılmıştı. Modern savaş yöntemlerine hazırlık için, komando olarak fiziksel dayanıklılık ve beceri kazanmanın yanı sıra, görevlendirildikleri yerlerin dillerini ve geleneklerini öğrenme hususlarında da yoğun bir eğitim aldılar.
Her zaman kendilerini gizlemeleri öğretiliyordu. Ancak, tümü kıyafetlerinin altına üniformalarını giyiyorlardı. Çünkü bu uygulama, yakalanmaları halinde casus olarak muamele görmektense, üniformalı bir düşman askeri olarak muamele görmelerini ve böylece esirlik haklarından faydalanabilmelerinin önünü açıyordu.
Brandenburg Alayının II. Dünya Savaşı Sırasında Faaliyetleri
Brandenburg komandolarının II. Dünya savaşı sırasında ilk büyük başarıları Polonya’daki faaliyetleriydi. Alman ordusunun işgal harekâtından önce sivil olarak Polonya’ya sızarak, ertesi gün başlayacak işgalin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için tüm gece boyunca gerekli tüm kilit noktaları ele geçirmişlerdi. Bu operasyonları iki hafta sürdü. Bir diğer önemli görevleri, Romanya’daki petrol sahalarının düşmanın eline geçmesini önlemekti.
Almanya, Belçika ve Hollanda’yı işgal ettiğinde, Brandenburg Alayı çok önemli ve kritik görevler yapmıştı. Örneğin, kendilerini takip eden panzerlerin önündeki 61 hedefin 42’sini bertaraf ederek Alman orduları arasında en seçkin birimlerden biri haline geldiler. Öyleki Brandenburg komandolarının neredeyse dörtte üçü Hitlerden Demir Haç Madalyası almışlardı. Daha önce alayın kurulmasına mesafeli duran, sağlayacağı faydalardan şüphe eden Wilhelm Canaris’in bile takdiri kazandılar. Brandenburg Alayı sonraki dönemlerde Alman işgallerinin gerçekleşmesini kolaylaştırmaya devam ettiler. Danimarka ve Norveç işgallerinde oradaydılar. Ardından, Alman ordularının Balkanlarda ilerlemeye başlamasından önce stratejik noktaları güvence altına aldılar. Operasyonları, Mısır, Tunus ve Libya’daki Müttefiklerin arz hatlarına karşı operasyonların yürütüldüğü Kuzey Afrika’ya kadar uzandı.
Brandenburg Komandoları Afyonkarahisar’a Geldiler mi?
İkinci Dünya Savaşı konularında araştırma ve çalışmalar yapan Alman yazar Franz Kurowski’nin (1923-2011) 2005 yılında yayınlanan “Brandenburger Commandos” adlı kitabında, bu alayın kuruluşundan, savaş boyunca yaptıkları faaliyetlere ve operasyonlara, çalışma şekillerinden, alayın görevinin sonlandırılmasına kadar pek çok konuya değinilmektedir.
Kurowski’nin kendisi de 1942 yılından itibaren Alman hava kuvvetleri Luftwaffe’de radyo operatörü ve paraşütçü olarak görev yapar. Avrupa ve Kuzey Afrika’daki harekâtlarda bulunmuş olan Kurowski; Brandenburg Alayına mensup komando birimlerinin Afganistan, Romanya, Irak, İran, Hindistan, Doğu ve Güneydoğu Avrupa, Afrika’nın birçok bölgesi ile Rusya’da askeri ve ekonomik hedeflere operasyonlar düzenlediklerini belirtir. Kurowski yine aynı kitapta, 1941 yılında Brandenburg komandolarınca İran’da düzenlenen “Amina” operasyonundan söz ederken, Brandenburg Alayına bağlı bir grubunun “Amina operasyonu” kapsamında Afyonkarahisar’a ulaştığını yazmaktadır.
Amina Operasyonu
Operasyon, Brandenburg birimlerinden“Brandenburg zbV 800” unsurlarının 19 Temmuz 1941 tarihinde İran’ın Abadan şehrinde İngilizlerin kontrolünde bulunan petrol rafinerisi tesislerini sabote etmek için yaptığı başarısız bir girişimdi.
Almanlar, İran’ın Basra Körfezi ucunda ve Irak sınırına yakın Abadan şehrinde bulunan petrol rafinerilerine karşı bir operasyon yaparak tesisleri çalışamaz hale getirmek istemişlerdi. O sıralarda İngilizlerin kontrolü altında bulunan Abadan Petrol rafinerisi özellikle Ortadoğu’daki Büyük Britanya filosu ve sömürge birliklerinin petrol tedarikini sağlayan önemli bir rafineri tesisiydi.
Amina Operasyonu hazırlıkları Haziran 1941’de başlar. Harekât planları, Teğmen Merzig’in komutası altındaki bir Abwehr grubu tarafından hazırlanmıştır. Amina Operasyonu ile ilgili görevlendirilen gruplardan biri Teğmen Heinrich Meinhard’ın komutası altındaydı. Gruptakiler, daha önce İtalyanların elinde bulunan ve daha sonra Almanlarca işgal edilecek olan Samos (Sisam) adasına ulaşmış ve oradan da gizlice Anadolu kıyılarına çıkmışlardı. Sisam adası Anadolu sahillerine sadece 1,5 kilometre uzaklıkta ve Dilek Yarımadasının tam karşısındadır.
İran’a ulaşmak amacıyla yollarına devam eden Brandenburg Komandoları, 13 Temmuz 1941’de Afyonkarahisar’a gelirler. Brandenburg Komandolarının Afyonkarahisar’a geldikten sonra ne şekilde hareket ettikleri, nerede ve ne kadar kaldıkları, kendilerini nasıl gizleyebildikleri hakkında kitapta tam bir bilgi yoktur. Ancak Brandenburglar Hitler’in Özel Kuvvetleriydi. Casusluk görevlerini düşman topraklarında uygulayabilmek için başka dilleri akıcı konuşup, rahatlıkla kılık değiştirebilen Almanlardan oluşan bir grup olan Brandenburg unsurlarının, Afyonkarahisar’a kadar bu özelliklerini kullanarak gelebildiklerini ve yine aynı şekilde nihai hedefleri olan İran’a da bu şekilde ulaştıklarını düşünebiliriz. Tüm bunların yanısıra Afyonkarahisar’ın kara ve demiryolları kavşağında bulunması, Brandenburg timlerinin İran sınırına ulaşabilmek için Afyonkarahisar güzergâhını kullanmalarında etkin olmuş olmalıdır.
Fakat İran’a ulaşan Brandenburg Komandolarının Abadan Petrol Rafinerilerine karşı düzenlediği “Amina Operasyonu” başarısızlıkla sonuçlanmış, çoğu etkisiz hale getirilmiş ve operasyon hedeflenen amacına ulaşamamıştır. Bunun üzerine İran’ın sahip olduğu petrol kaynaklarının, enerji ihtiyacı duyan Almanların eline geçmesini önlemek ve enerji hatlarının güvenliğini sağlamak için Rusya ve İngiltere tarafından 25 Ağustos 1941 tarihinden itibaren İran işgal edilmeye başlanmıştır.
Brandenburg Alayı’nın Lağvedilmesi
Amiral Canaris 20 Temmuz 1944 tarihinde Hitlere karşı uygulamaya konulan “Valkyrie” Operasyonu çerçevesinde Doğu Prusya’da “Kurt İni”nde Albay Claus von Stauffenberg tarafından yapılan suikast girişiminde rolü olduğu gerekçesiyle diğer üst düzey subaylarla beraber tutuklanır ve Flossenburg Toplama Kampı’nda 9 Nisan 1945’te asılarak idam edilir.
Brandenburg Alayı ise, Seçkin Mekanize Piyade Tümenine bağlanır. Görevlerinin çoğu SD tarafından üstlenildi. Brandenburglar, Özel Kuvvetler olarak faaliyet göstermeye devam etmek için Otto Skorzeny’nin SS birimine transfer edildiler.
1944 yılında Brandenburg birimlerin çoğu doğu cephesine gönderilmişti. Doğu cephesine gönderilenlerin birçoğu Sovyetlerin, Alman kuvvetlerini Letonya ve Litvanya’ya sürdüğü Memel(***) Savaşına katıldılar. Alman ordusu Pillau’ya çekildiğinde birçoğu ölmüş, sadece 800 kişi kurtulabilmişti. Savaştan sonra birçoğunun başına ne geldiği bugün bile hala bir sırdır.
Bununla birlikte bazılarının İngilizlere teslim olduğu, bazılarının ise Fransız Yabancı Lejyonuna katıldığı ve Uzak Doğu Asya’da Çinhindi’ne savaşmaya gönderildikleri bilinmektedir. Brandenburg birimlerinin faaliyetleri her ne kadar 1944 yılında sonlandırılmış olsa da çalışma şekilleri, eğitimleri ve taktikleri savaş sırasında ve sonrasında diğer devletlerce kurulan pek çok özel kuvvetler birimlerini etkilemiştir.

 

 

Dip Notlar:
(*)Reichswehr: Almanya’nın 1919 yılından 1935 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Versay Antlaşması’nın izin verdiği kadar haklara sahip silahlı kuvvetleriydi. Versay Antlaşması uyarınca Alman ordusu 100.000 kara ve 15.000 denizci ile sınırlandırılmış ve ağır silahlardan yoksun bırakılmıştı. Almanya daha sonra ismini değiştirerek “Wehrmacht” olarak adlandırmıştır.
(**)Abwehr: II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun haber alma servisiydi. Üç bölümden meydana geliyordu: Askeri, teknik, politik ve ekonomik casusluk ile Sabotaj ve Casusluğa karşı koyma tedbirleri.
(***)Memel Muharebesi: II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı’dır. Memel, Klaipėda’nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel’in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.
Yararlanılan Kaynaklar:
1-) M. Daud Darmawan, Pasukan Elit Perang Dunia II – Perang Dunia II Awal Dimulainya Perang Teknologi Senjata dan Lahirnya Pasukan Elit, (Yogyakarta: Pinus, 2008) ( M. Daud Darmawan, (II. Dünya Savaşı Elit Gücü – II. Dünya Savaşı Silah Teknolojisi Savaşının Başlangıcı ve Elit Birliklerin Doğuşu , (Yogyakarta: Pinus, 2008)
2-Franz Kurowski, The Brandenburger Commandos: Germany’s Elite Warrior Spies in World War II, 2005
3-Nazi German Special Forces: The Brandenburg Regiment
https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/nazi-special-forces-brandenburg.html Erişim 10/02/2019
4-Codnames Operations of World War 2, “Operation Amina”
(https://codenames. info/operation/amina/ Erişim 29/01/2019)
5-http://www.pritzkermilitary.org/explore/library/online-catalog/view/oclc/60743166# erişim:08/03/2019
6- James Lucas / Komando, Hitlerovy speciální jednotky – Knižní klub a nakladatelství Baronet Praha 1999 (James Lucas / Komando, Hitler’in Özel Kuvvetleri – Kitap Kulübü ve Baronet Prag 1999)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER