Hisse Senedi Alım Satımı Caiz mi?

Hisse senedi alım satımı yapmanın caiz olup olmadığı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Borda işlem yapan pek çok insan hisse senedi alım satımı yapmanın caiz olup olmadığını araştırıyor. Peki, Hisse senedi alım satımı yapmak caiz mi? İşte detaylar…

HİSSE SENEDİ ALIM SATIMI CAİZ Mİ?

Borsa’ya yatırımcı sayısı geçtiğimiz yıllara oranlar gittikçe artış yaşanmaktadır. Borsa da işlem yapan birçok insan, bu işlemlerin dinimizce haram olup olmadığını araştırmaktadır.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu konu hakkında net bir açıklama yoktur. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir yapılan açıklamaya göre; hisse senedi alım satımı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu alanlardan bir tanesi hisse alımı yapılan şirketin faaliyet alanıdır. Borsa da halka açılan şirketin, dinimizce yasaklı olan unsurları içermemesi ve faiz geliri üzerine dayalı olmaması gereklidir.

NİHAT HATİPOĞLU BU KONU HAKKINDA ŞÖYLE DEMİŞTİR:

Nihat Hatipoğlu hisse alım satımının haram olup olmadığı konusunda şu ifadelerde bulundu: “Borsada risk vardır. Kâr edebileceği gibi zarar da edilebilir. Borsada almış olduğunuz hisse senetlerinin reel bir değeri vardır. Burada borsada yatırım yaparken, şirketin temel itibarıyla İslam’a aykırı haram statüsü içeren bir iş yapıyorsa haramdır. Mesela diyelim ki içki üretiyorsa o sermaye hareketi içinde olunamaz. Ama diyelim kağıt üretiyorsa, toprak alıyorsa bunlar içinde olmak dinen haram değildir.”

PROF. DR. CEVAT AKŞİT KONU HAKKINDA ŞÖYLE DEMİŞTİR

Prof. Dr. Cevat Akşit ise; “Türkiye’nin şekliyle caiz değildir. Şirketleşme İslam’ın emridir. Müslümanların sermayelerini birleştirerek güçlenmesi gerekir. İslam, müminlere hizmet etmesi büyük hayırdır. Hem para kazanır hem hayır işler. Ama yalan ve faiz karışmayacak. Şirketlerde hisse senedi ortaklıkla devredilir. Ancak bu bir akittir. Akdin gerçekleşmesi için devredilen şeyin bilinmesi lazım. Türkiye’de borsada oynayanlar falanca şirketin hissesini 10 bin liradan alıyorlar ama bilerek almıyorlar. Bu bilinmezlikten dolayı bu satış meşru değil, caiz değildir. Ancak bu Avrupa’da böyle değildir. Avrupa’da devletin özel birimi var ve her şirketin her saniye iyiye mi, kötüye mi gittiği biliyor. Bizde öyle değil, yılda bir kere bilanço veriliyor ve iyi mi, kötü mü, vergiden kaçırıyor mu bilinemiyor.”

Bakmadan Geçme