Hilâfet Bayrağı Ve Tevhid Bayrağı Aynı Mı?
Galata Köprüsü'nde Filistin için yapılan yürüyüşte bir vatandaşın saldırıya uğramasıyla bir dönem ülke gündeminde yer bulan Hilâfet Bayrağı ve Tevhid Bayrağı aynı mı, neyi ifade eder cevaplar bu yazımızda…
1 Ocak 2024’te “Filistin’e Destek, İsrail’e Lanet” yürüyüşü için Galata Köprüsü’nde binlerce kişi toplanmıştı. Bu yürüyüşte bir kişi “Kelime-i Tevhid” yazılı bayrak taşıması üzerine saldırıya uğramıştı. Saldırı sonrası bir anda ülke gündemine düşen Hilâfet Bayrağı söylemi birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Peki, Hilâfet Bayrağı ve Tevhid Bayrağı aynı mı, üzerinde ne yazıyor? İşte ayrıntılar…
Hilafet Bayrağı, üzerinde 3 hilalin bulunduğu yeşil renkte bir bayraktır. Hilâfet; sözlükte, bir kimseden sonra gelip onun yerini almak, birinin yerine geçmek, birinin ardından gelmek, yerini doldurmak, vekâlet veya temsil etmek gibi anlamlara gelir. Hilâfet, İslâm devletlerinde ise, Hz. Muhammed’den (S.A.V.) sonraki devlet başkanlığı kurumunu ifade eder.
Hilâfet Bayrağı ilk olarak 12. yüzyılda Abbasi Halifeliği tarafından kullanılmaya başlandı. Daha sonra, Osmanlı İmparatorluğu ve diğer İslam devletleri tarafından da kullanılmaya devam etti. Hilafet Bayrağı, 1924 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla birlikte kaldırıldı. Ancak, bazı İslami gruplar tarafından hala kullanılmaktadır. Hilafet Bayrağı’nın anlamı, İslam dünyasındaki farklı gruplar tarafından farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. Kimilerince, bayrak İslam’ın birliği ve gücünü temsil ederken kimilerince, bayrak Osmanlı İmparatorluğu’nun geçmişini ve mirasını simgelemektedir.
Tevhid Bayrağı veya Kelime-i Tevhid Bayrağı ise; üzerinde Türkçesi, “Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah’ın resulüdür” anlamında olan “La ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" yazan bir bayraktır ve Hilâfet Bayrağı’nın diğer yüzünde görülebilir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 26’ncı maddesine göre “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” kapsamında, Hilâfet Bayrağı’nı açmak Türkiye'de yasak değildir