Hilafet Bayrağı Anayasal Suç Mu?

İslam dünyasının siyasi ve dini liderliğini temsil eden Hilafet Bayrağının suç olup olamadığı merak ediliyor. Peki, Hilafet Bayrağı Anayasal Suç Mu? Gelin birlikte öğrenelim…

Yeşil bir zemin üzerine beyaz bir hilal ve yıldızdan oluşan Hilafet Bayrağı’nda Yeşil renk, İslam dinini; Hilal ve yıldız ise; İslam’ın inançlarını temsil etmektedir. 3 Ocak 2024 tarihinde İstanbul Galata’da Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) öncülüğünde, Milli İrade Platformu üyesi 308 STK’nın katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte, Ege Akersoy isimli gencin Kelime-i Tevhid” bayrağı taşıyan İsmail Aydemir’e yumruk atarak  “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu ile tutuklanması “hilafet” tartışmasını ortaya çıkardı.

Olayın ardından muhalefet partileri tarafından “Kelime-i Tevhid bayrağını taşımak’nın, cebir ve şiddet içermemesine rağmen Hilafet talebinde bulunmanın Anayasal suç” olduğunu iddia edildi.

Baro tarafından yapılan açıklamada se; hilafet bayrağı açılmasının Anayasa’nın 2. ve 3. maddelerine aykırı olduğu belirtilerek “Hilafet Bayrağı’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine ve milli egemenlik ilkesine aykırı bir simge olduğu ve bu bayrağı açan kişi, Anayasa’yı ihlal suçu işlediği ifade edildi.

Baro tarafından, bayrağın açılmasına engel olunmaması nedeniyle İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer kamu görevlilerinin de suç işlediği ifade edilerek, İstanbul Valisi Davut Gül ve İsmail Aydemir isimli kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Anayasa Hukukçuları Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz ve Prof. Dr. Süheyl Batum, hilafet çağrısının hangi koşullar altında suç teşkil ettiğini anlattı.

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz hilafet talebinin Anayasa’ya aykırı olması için kolektif olarak bir siyasi parti tarafından eylemli bir biçimde talep edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme