Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hıfzıssıhha Meclisi koronavirüs salgınına karşı tedbirler aldı

Hıfzıssıhha Meclisi koronavirüs salgınına karşı tedbirler aldı

Afyonkarahisar Valiliği Hıfzıssıhha Meclisi koronavirüse karşı tüm olasılıkları ve riskleri gözden geçirerek, alınacak tedbirleri karara bağladı

 

Afyonkarahisar Valiliği Hıfzıssıhha Meclisi Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz ve ilgili Kurum Müdürlerinin katılımıyla İl Sağlık Müdürlüğünde toplandı. Toplantıda il genelinde Koronavirüsüne karşı alınan tedbirler ile bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritasına ilişkin önlemler gözden geçirildi.
TEDBİRLER KARARA BAĞLANDI
Afyonkarahisar Valiliği’nden yapılan açıklamada, ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün dünyayı etkisi altına aldığı bildirilerek, “Türkiye’de de kendini gösteren virüs nedeniyle çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. İlk andan itibaren sıkı tedbirler alan Türkiye’de alınan önlemler titizlikle sürdürülüyor. Küresel koronavirüs salgınına karşı ulusal ve yerel tedbirler hızla hayata geçiriliyor. Afyonkarahisar’da risklere karşı güvenlik düzeyini en üst seviyeye çıkarabilmek için Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında toplanan Afyonkarahisar Valiliği Hıfzıssıhha Meclisi tüm olasılıkları ve riskleri gözden geçirerek, alınacak tedbirleri karara bağladı.” denildi.
14 GÜN KURALINA UYULMASI ÖNEMLİ
Toplantıda özellikle “umre ibadetinden” ve “yurtdışından dönen vatandaşların” dönüşlerinden itibaren 14 gün süresince acil sağlık durumu dışında evden çıkmaması evden çıkmalarını gerektirecek sağlık şikâyetlerinde öncelikle 112 ve sağlık müdürlüğünün bildireceği numaraları mutlaka aramaları, bu 14 günlük süre boyunca ziyaretçi kabul etmemeleri ve 14 gün kuralı hakkında Sağlık müdürlüğünce hazırlanacak ilan metninin gün içerisinde farklı zamanlarda tüm belediyelerce ilanen ve ilçe müftülüklerince camilerde halka duyurulmasının sağlanması kararları alındı.

 

KARARLARA UYMAYANLARA
CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK
Alınan kararlar gereği Belediyelerce cenaze ilanı yapılmayacak, defin işlemleri en az katılımla yapılacak. İlçeler arası ve şehir içi toplu taşıma araçlarına fazla yolcu alınmaması (ayakta) için trafik denetimleri artırılacak. Kurum ve Kuruluşlarının yer ve yüzey dezenfeksiyon işlemleri belediyeler tarafından yapılacak. Toplantıda ayrıca alınan kararlara uyulmaması ve Sağlık Bakanlığının talimatlarına riayet edilmemesi durumunda ilgili mevzuat gereği cezai müeyyide uygulanmasına karar verildi.

 

SAHTE İÇERİKLERE VE RESMİ
OLMAYAN AÇIKLAMALARA DİKKAT
Valilikten yapılan açıklamada, sorunun kontrol altında kalması ve özellikle yanlış ve güvenli olmayan bilgi paylaşımlarına karşı da güvenlik güçlerinin tüm önlemleri aldığı belirtilerek, “Yaşanan salgın sonrası sosyal medyanın farklı platformlarında koronavirüs gündemiyle alakalı birçok asılsız iddia, yorum ve değerlendirmeler yapılmakta. Vatandaşların hassasiyeti suiistimal edilerek bahse konu içeriklerin hızla yayılımı gerçekleştirilmekte. Bu dezenformasyon ve manipülasyon unsurlarının yayılmasını engellemek ve kamuoyunun daha doğru ve etkili bilgilenmesini sağlayabilmek adına Valiliğimiz yetkili organları da çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Bu noktada sosyal medyayı etkin kullanan vatandaşlarımıza da büyük sorumluluk düşmektedir. Resmi kaynaklara itibar edilmesi, haber görünümlü tuzaklara düşülmemesi, kaynağı belirtilmemiş içeriklere itibar edilmemesi, sahte hesaplara dikkat edilmesi ve özelliklede ayrıştırıcı, kışkırtıcı mesajlara müsaade edilmemesi önem arz etmektedir.” denildi.

 

UYANIK VE DİKKATLİ OLALIM
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Sağlık Bakanlığından geldiğini söyleyerek maske, önlük, koruyucu gözlük dağıtımı yapmak isteyen, koronavirüs taraması ve bilgilendirmesi yapmak isteyen, koronavirüse karşı evinizi dezenfekte edeceğini beyan edenlere karşıda dikkatli ve uyanık olmak gerekiyor. Aynı şekilde Bakanlıktan aradığını söyleyerek uzaktan eğitimle bilgilendirme yapmak isteyen ve adres, telefon ve kişisel bilgilerinizi isteyen kişilere itibar edilmemesi önem arz ediyor. Vatandaşların iyi niyetinden faydalanmak isteyen dolandırıcılık ve diğer suçlara meyilli kişilere karşı 155-156 ve 112 aracılığı ile kolluk birimlerine haber vermeleri gerekmektedir.”