Heyeti Temsiliye Ne Zaman Kuruldu?  

Heyeti Temsiliye'nin ne olduğu ve ne zaman kurulduğu merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte Detaylar…

Ulusal direniş esnasında TBMM’nin kuruluşuna kadar Milli Mücadelenin yürütme organı olarak kurulmuş olan Heyeti Temsiliye’nin ne zaman kurulduğu, nerede kurulduğunu sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde…

 TEMSİL HEYETİ NEDİR?

Heyet-i Temsiliye, Mondros Ateşkes Mütarekesi’nin ardından İtilaf Devletlerinin Anadolu topraklarını işgal edilmesi üzerine ulusal direniş esnasında TBMM’nin kuruluşuna kadar Milli Mücadelenin yürütme organı olarak kurulmuş ve görev yapmıştır. Heyet-i Temsiliye, milli hareket bilinci ile, halkı temsil etme, halk adına en doğru kararların verilmesi ve kongreler ve toplantılar düzenlenmesi amacıyla kurulmuştur. Heyet-i Temsiliye’de devlet sorunları tartışılarak sorunlara çözüm yolları bulunmuştur.

TEMSİL HEYETİ NE ZAMAN KURULDU?

Heyet-i Temsiliye, ilk olarak doğu illeri temsil etmek için seçilen 9 temsilcili bir kurul ile Mustafa Kemal Paşa başkanlığında27 Aralık 1919 tarihinde kurulmuştur. Ardından Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ağustos 1919’da Erzurum’dan ayrılarak4-11 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi’ne katılmıştır. Sivas Kongresinde, Erzurum Kongresinde seçilen temsilcilere 7 temsilci daha eklenerek bu sayı üye sayısı 16’e çıkartılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresinin ardından 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelmesi ile Heyet-i Temsiliye, faaliyetlerini Ankara’da sürdürmüş ve Millet Meclisi’nin kurulmasında aktif rol oynamıştır.

HEYET-İ TEMSİLİYE ERZURUM KONGRESİNDE KATILANLAR:

Mustafa Kemal Paşa

Hüseyin Rauf Bey

Hoca Raif Efendi

İzzet Efendi

Servet Bey

Sadullah Efendi

Hacı Fevzi Efendi

Bekir Sami Bey

Hacı Musa Efendi

HEYET-İ TEMSİLİYE SİVAS KONGRESİNDE KATILANLAR:

Refet Bey

Kara Vasıf Bey

Mazhar Müfit Bey

Ömer Mümtaz Bey

Hüsrev Sami Bey

Hakkı Behiç Bey,

Ratipzade Mustafa Bey,

Ahmed Rüstem Bey,

TEMSİL HEYETİNİN GÖREVİ NE ZAMANA SONA ERMİŞTİR?

Temsil Heyeti’nin görevi, TBMM’nin açılmasıyla beraber sona ermiştir.

Bakmadan Geçme