- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Hesaba Fazla Para Girerse Ne Olur?
Hesaba Fazla Para Girerse Ne Olur?
Yoğun ve sık bankacılık işlemleri yaptıranlar, hesaplarına sürekli para giriş çıkışında bulunanlar hesaba fazla para girmesi halinde ne olacağını araştırıyor.
Hesaba fazla para girerse ne olur?
ARTIK SAATLERCE SIRA BEKLENMİYOR
Süre gelen bankacılık faaliyetleri hem mevzuatta hem de pratik hayatta birçok değişikliğe uğradı. Büyük değişimde en büyük rolü teknolojik gelişmeler oynadı. Hemen herkes akıllı telefon kullanıyor. Akıllı telefonlar günlük hayatta zaman kazandırırken hayat akışında ve iş piyasasında yapılacak birçok eylem artık insanların bir tık uzağında oldu. Mesela; para çekmek, para yatırmak veyahut başkaca bankacılık işlemleri için eskiden saatlerce sıralar beklenirdi ve hatta gönderilecek paralar bazen bir günden fazla sürede diğer hesaplara gönderilmekteydi. Gelişen teknoloji ve bankacılık faaliyetleri sayesinde anında para gönderebilmek mümkün olup kredi çekmek bile akıllı telefonlar sayesinde sadece beş dakikada gerçekleşiyor.
KAYDA GEÇEN PARA VERGİSEL İNCELEMEYE TABİ TUTULUYOR
Günümüzde artık tüm ödemeler banka hesapları üzerinden yapılıyor. Piyasada nakit para alışverişi ise oldukça az düzeyde kaldı. Bankacılık eylemlerinin başında, internet bankacılığı ya da şubelerden anında işlem yaptırılması söz konusudur. Günlük hayatı kolaylaştıran gelişmiş bankacılık faaliyetleri sayesinde mevduat hesaplarında büyük bir artış ortay çıkıyor. İş hayatında olsun olmasın bireyler mevduat hesabı sahibi olup her türlü ödemesini tek tıkla halledebilmektedir. Bu durumda piyasadaki paranın çoğunun banka hesaplarına taşınması neticesinde kayda geçen bu paraların vergisel anlamda mali incelemelere tabi olmaktadır.
HESAP HAREKETLERİNİN HESABI VERİLMEK ZORUNDADIR
Banka hesap hareketlerinde yüksek meblağ giriş ve çıkışı bulunan kişilerin bu paraların ne amaçla hesaba giriş ve çıkış yaptığının hesabını verebilmesi gerekir. Banka sistemi verilerinden yola çıkılarak yapılan toplu vergi incelemelerinde pek çok kimsenin vergi kaydı olmadığı hatta herhangi bir şirkette ortaklığının veyahut hiçbir iş ilişkisinin bulunmadığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda kayıt dışı bir iş yapıldığı ya da yasa dışı yollarla bir para kazanılıp kazanılmadığının tespit edilmesi ayrıca yasalara uygun bir iş yapılsa dahi kazanılan paranın faturalandırılarak vergisinin verilip verilmediğinin tespiti maksadıyla vergi müfettişleri inceleme yapar. Bu incelemelerde bir takım soruların yanıtı aranır. Hesap sahibinin gerçek usulde veya basit usulde vergi kaydının bulunup bulunmadığı, hesap sahibinin herhangi bir gayrimenkul, otomobil veya kıymetli bir varlık satışının bulunup bulunmadığı sorgulanır. Hesap sahibinin herhangi bir şirket ortaklığı, müdürlüğü vs. durumunun olup olmadığı, gelen paraların hesap sahibinin mevduatına girdikten sonra kimlere ve nerelere bu paraların transfer edildiği araştırılır. Hesaba gelen paralar veya konulan çeklerle ilgili karşı tarafa fatura düzenlenip düzenlenmediği, vergi kaydı olmayıp ancak banka hesabı bulunan bu kimseye gelen havalelerle ilgili havale yollayan kimselerin hukuki durumu, bu kimselerin bu paraları bir iş veya mal karşılığı mı yolladıkları incelenir. Vergi kaydı olmayıp, ancak kendi adına bankada açılan hesaba gelen paraların daha evvel bu hesap sahibi tarafından bu kimselere elden veya başka şekillerde yollanan paraların bulunup bulunmadığı, bu paraların herhangi bir faiz mukabilinde gelen para olup olmadığı da incelenir.
KAYIT DIŞI HASILATA CEZA UYGULANIR
Banka sistemleri kayıtlarından yola çıkılarak yapılan bu incelemelerde bizzat hesap sahibi ile görüşülerek bu paraların içeriği sorgulanır. Türkiye de kayıt dışılık ve istihdam üzerindeki vergi ve sigorta primleri dikkate alındığında kayıt dışılığın yüzde 65’in üzerinde olduğu ve vergi ve sigorta yükünün ise yüzde 42 civarında olduğu ifade ediliyor. Ülkemizde uygulanan yüksek vergi oranları birçok sektörde kayıt dışılığa sebebiyet vermektedir. Bankalar ve finans sektörü üzerinden yapılan para transferleri çoğu zaman vergi kaçağına neden olabilmektedir. Maliye banka verilerinden hareketle toplu vergi incelemeleri 4 – 5 yıldır sürdürüyor. Bu vergi incelemelerinde yaygın olarak kayıt dışılık takip edilmektedir. Bu incelemeler neticesinde kayıt dışı işlemler yaparak veya bu işlemlere aracılık edenler banka sistemi üzerinde iz bırakanlar yüksek vergi, ceza ve gecikme zamları ile karşılaşmalarına neden olacaktır. Özellikle incelemelerin zamanaşımı süresi olan 5 yıla yayılması halinde pek çok kimse vergi kaydı açılarak yüksek cezalı tarhiyatlara maruz kalmaktadırlar. İşletme ile bağlantılı kayıt dışı banka hesabı veyahut para akışı tespit edilmesi durumunda gerekli analizler yapılarak işletmenin gelir tablosunda yer alan satış maliyetinden işçilik maliyetleri çıkartılarak ortaya çıkan tutar bulunmaktadır. Brüt satışlar, bu kaleme bölündüğü takdirde brüt satış kâr marjı hesaplanmaktadır. Kayıt dışı hesaba giren ve açıktan hasılat değerlendirilen tutar yukarıdaki şekilde bulunan brüt kâr marjı ile çarpılarak hesaplanan açıktan kazanç vergiye esas kazanç olabilecektir. Kayıt dışı hasılat nedeniyle hesaplanan KDV de hesaplanmak suretiyle işletmenin KDV beyannameleri yeniden düzenlenebilmektedir. Kayıt dışı hasılata ait olarak tevsik zorunluluğuna uyulmadığı için de açık hasılatın yüzde 5’i nispetinde Vergi Usul Kanunu 355’inci madde hükmü gereğince özel usulsüzlük cezası kesilebilir.