• Haberler
  • Genel
  • Herkesin bankalara borcu var – Kocatepe Gazetesi

Herkesin bankalara borcu var – Kocatepe Gazetesi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, ekonomik zorluklar dolayısıyla vatandaşların borç batağına saplandıklarını belirtti Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye'de ekonominin iyi gitmediğini söyledi. Görgöz, 'BDDK'nın açıkladığı verilere göre şirketlerimizin, bireylerin ve ailelerin durumu korkunç. Halkımız taksitli kredi kartıyla yaşamını sürdürüyor. Üç günlük taksitli kart harcamasındaki artış 1 milyar TL! Borçlar ödenemiyor. [&hellip]

Herkesin bankalara borcu var

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, ekonomik zorluklar dolayısıyla vatandaşların borç batağına saplandıklarını belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’de ekonominin iyi gitmediğini söyledi. Görgöz, “BDDK’nın açıkladığı verilere göre şirketlerimizin, bireylerin ve ailelerin durumu korkunç. Halkımız taksitli kredi kartıyla yaşamını sürdürüyor. Üç günlük taksitli kart harcamasındaki artış 1 milyar TL! Borçlar ödenemiyor. Daha da vahimi, tasarrufa ihtiyacı olan, bu yüzden borç içinde olan ülke ekonomisine nazaran bankalardaki mevduat azalıyor. Yani para ya dışarı kaçıyor ya da insanlarımızın kurumların, şirketlerin tasarrufa ayıracak paraları yok” dedi.
ÜRKÜTÜCÜ BİR DURUM
Görgöz, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde, kredi kartı borçlarının ödenememesi, milyonlarca kişinin kart mağduru olması nedeniyle kredi kartı limitlerine sınır getirdi. Bankalara gelir karşılığı olmayan limit artışına gitmeleri durumunda ağır para cezaları getirildi. Neden? Çünkü tablo ürkütücü! Ödenemeyen kredi kartı borçları, kredi kartı taksitleri, bireysel krediler, otomobil ve tüketici, konut kredileri aldı başını gidiyor.
Şirketlerin kullandıkları kredilerde de tablo farklı değil” diye konuştu.
ÇARK ZORAKİ DÖNÜYOR
Tüketici kredilerinin son 1 yılda arttığına dikkat çeken Görgöz, “İnsanlarımız Kurban Bayramı’nı kredi kartıyla, taksitli kart harcamalarıyla geçirebildiler. Bildiğiniz gibi hükümet maaşların bayramdan önce ödenmesi kararını almıştı. Halkımız maaşları yetmediği, ya da borca gittiği için maaşlarını karta yatırıp, asgari borçlarını ödeyip, yine kredi kartına yüklenmiş durumda.İnsanlarımızın bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarının toplamı ise 322 milyar 197 milyon TL’ye ulaşmış bulunuyor. Buna karşılık, yani olmayan paraların harcandığı bir ekonomide, aile bütçelerinin borçla, ihtiyaç kredisi ya da taksitli kredi kartıyla döndürüldüğü bir ekonomide geliri yetersiz insanlar nasıl tasarruf yapacak? Tasarruflar yetersiz olduğu için zaten içeriden ve dışarıdan borç bularak ekonominin çarklarını döndürebiliyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme