Herkes üzerine düşeni yaparsa, 6 ayda büyükşehiriz
Afyonkarahisar’ın büyükşehir olabilmesi için herkesin üzerine düşen görevler olduğunu belirten Ürün, 'Eğer herkes üzerine düşeni yaparsa 6 aya kalmaz büyükşehir oluruz. İş doğal seyrinde ilerlerse bu iş bir seçim dönemi daha alabilir' dedi. Çevre Bakanı ile birlikte Gazlıgöl bölgesinde yaptıkları incelemeleri anlatan Ürün, partisinin kongre sürecini de değerlendirdi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar [&hellip]
Afyonkarahisar’ın büyükşehir olabilmesi için herkesin üzerine düşen görevler olduğunu belirten Ürün, “Eğer herkes üzerine düşeni yaparsa 6 aya kalmaz büyükşehir oluruz. İş doğal seyrinde ilerlerse bu iş bir seçim dönemi daha alabilir” dedi. Çevre Bakanı ile birlikte Gazlıgöl bölgesinde yaptıkları incelemeleri anlatan Ürün, partisinin kongre sürecini de değerlendirdi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Kocatepe Gazetesi’ni ziyaret etti. Ürün, ziyaret sırasında gazetemiz muhabirlerinin sorularını cevaplandırdı.
Kocatepe: Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gazlıgöl’de bir dizi incelemelerde bulundunuz. Tespitler ve sonuçları ne oldu?
Halil Ürün: Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Gazlıgöl’de bir dizi incelemelerde bulunduk. Biz Sayın Bakanımızı daha önceden beri davet ediyoruz. Sayın İdris Güllüce’den önce de Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar’ı defalarca davet etmiştik. Şu anda bizim malum 4 tane sıcak su kaynağımız var. Birisi Ömer-Gecek Havzası, birisi Gazlıgöl Havzası, birisi Sandıklı bir diğeri de Heybeli de olmak üzere dört tane sıcak su merkezimiz var. Bunların içerisinden şehir merkezine yakınlığı hasebiyle Ömer-Gecek’de, merkezde kalmasından dolayı çok ciddi alt yapı hizmetleri yapıldı. Şu anda gönül huzuruyla bu bölgede alt yapı hizmetlerinin bittiğini söyleyebiliyoruz. Artık Ömer-Gecek Havzasında arıtılmış kaliteli soğuk suyu verebiliyoruz. Kirli kanalizasyon sularını alıp arıtabiliyoruz. Katı atık çöplerini arıtabiliyoruz. Sıcak suyu isteyen yatırımcının ayağına kadar götürebiliyoruz. Hem de sıcak su ile otel ya da tesis ısıtılmak istenirse havuzunda da kullanması için verebiliyoruz. O bölgede hastanelere verdik. Eski otellere de verdik. Kamu tarafını ilgilendiren alt yapıyı Ömer-Gecek havzasında büyük ölçüde bitirdik. Bu turizm bölgemiz açısından 10 bin yataklı turizm bölgesi oluşturalım diye düşünmüştük. Buna destinasyon deniliyor. Havaalanı planlaması yapılırken bu oteller bölgesi olarak planlanmıştı. Ancak maalesef Gazlıgöl tarafı biraz geri kaldı. Geri kalmasının sebepleri var. Kamuoyunda yanlış bilinen bir devre mülk konusu var. Devre mülk çok önemli bir finans vasıtası. Ama kötü kullanıldığı ve birkaç kötü örnekten dolayı olaya negatif yaklaşıldı. Negatif yaklaşıldıkça da iş karmaşıklaştı. Gazlıgöl ve Yaylabağı Belediyeleri imar alanı içerisinde çok miktarda devre mülk var. Bu 1990’lı yıllarda önceleri kooperatifleşme süreci ile başladı. Afyon’un yerli orta gelir düzeyine sahip insanları veya orta gelir grubunun biraz üzerindeki insanlar orada kooperatif villaları kurmaya başlamışlardı. Arkasından bu devre mülkler geldi. Arkasından oteller geldi. Şimdi küçük oteller var. O bölge de beş yıldızlı bir otel var. O yatırım da tamamlandı.
ZAFER HAVAALANI
GAZLIGÖLE BAĞLANIYOR
Kocatepe: Bu termal alanda ne gibi çalışmalar yapıldı?
Halil Ürün: Devre mülklerle ilgili durumu ayrı konuşacak olursak kamu olarak biz alt yapı olarak orada eksik kaldık. Kanalizasyonlarını toplayamıyor, topladığımız suları arıtamıyoruz. Yeteri kadar kaliteli içme suyu veremiyoruz. Sıcak suyun kontrolünde çok ciddi eksiklikler var. Herkes kuyu açıyor, açılan kuyularla ilgili sıkıntılar var. Bu kuyulardan alınan sıcak suların ısısı alındıktan sonra tekrar reenjekte edilmiyor. Dolayısıyla bizim orada alt yapı sorunlarını çözebilmemiz için birinci alt yapımız kanalizasyon ondan sonra arıtma tesisi. Oradaki tek olumlu şey katı atıkların Afyon’a gelip birlik vasıtası ile arıtılmasıdır. İkinci olarak yolu da bitirmek üzereyiz. Bir tek dağ kaldı onu da devirdik mi korkunç bir yatırım yapmış olacağız. Laf yoldan açılmışken bir müjdeli haber daha verelim. Havalaanından Gazlıgöl’e gelecek yolu da inşallah 2015 yılında ihaleye veriyoruz. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanımızı da davet ettik. Kendisi ‘Gelelim Halilciğim bakalım.’ dedi. Çünkü biz orada arıtma istiyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu konuya çok ciddi şekilde asılıyor. Orası ile ilgili yapılacak şeyler var. Büyük yetişmiş ağaçların dikim talimatını verdi.
ÖMER-GECEK’TEKİ DÜZEN
GAZLIGÖL’DE DE KURULACAK
Kocatepe: Son dönemde termal kaynakların verimli kullanımı noktasında hassasiyet var. Siz bu anlamda yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Halil Ürün: Gazlıgöl de içme suyu ihtiyacını çözdük. Büyük bir içme suyu deposu yapıldı. Gazlıgöl Belediyesi’ne bunu DSİ imkanlarıyla getirdik. Oradan Yaylabağı Belediyesi’ni soğuk su açısından besleme durumumuz olacak. Sıcak suyun kontrolü açısından Ömer-Gecek Birliğine Gazlıgöl ve Yaylabağı da dahil oldu. İhsaniye’nin eski Kaymakamı döneminde kurulan birlik fesh edildi. O iş zaten iki yıl gecikmişti. Şimdi AFJET ile bir anlaşma yapıldı. AFJET ve oranın Belediyelerinin de ortak oldukları GAZJET isimli şirketle tek elden termal suyun yönetimi sağlanıyor. Ömer-Gecek Termal’de kurulan düzeni orada da kuracağız. AFJET A.Ş. projelerini şu anda hazırladı. Kaynak açısından da bir sorunumuz yok. Sıcak suların sürdürülebilir kullanımı yapılanmış olacak. Sürdürülebilir kullanım yapılanmış olacak. Sıcak suyun sürdürülebilir kullanımında AFJET çok ciddi bir başarı elde etti. Son 3 yıldır atık kuyularımızın su seviyesi düşmüyor tam tersine yükselmeye başladı. Isısını aldığımız suyu tekrar reenjekte ettiğimizde normal doğal yollardan yerin altına inip ısınan su artık seviyeyi yükseltmeye başladı. Bu durum bizi sürdürülebilir olduğu sonucuna götürmektedir. Artık Allah’ın izni ile sıcak sularımız hiç bitmeyecek. Ne kadar kullanırsak kullanalım sıcak sularımız ısınıp ısınıp geri gelecek.
GAZLIGÖL İÇİN ÇALIŞTAY YAPILACAK
Kocatepe: Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Gazlıgöl izlenimleri neler oldu?
Halil Ürün: Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce’yi kamp öncesi Gazlıgöl de bir termal tesiste ağırladık. Kendileri Sayın Valimiz, İGM Başkanımız ve AFJET Genel Müdürü ile görüştüler. Bölgenin tamamı olmak üzere; Gazlıgöl, Döğer ve Yaylabağı Belediyelerini ziyaret ettik, gezdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimler açısından bir kısım ödeneklerin temini noktasında çok önemli. Bölgedeki gelişmeleri gören Sayın Bakan hayran kaldı. En büyük sorunumuzun arıtma olduğunu, arıtmanın çok hızlı şekilde bitmesi gerektiğini anlattım. Sayın Bakan ilgili müdürleri de gezisine çağırdı, onlar da geldiler. Sonuç itibariyle o bölgenin tüm sorunlarını hükümet olarak çözeceğiz. Kanalizasyon arıtmayı, ana kanalizasyon şebekesini de çözeceğiz. İçme suyu alt yapısının yenilenmesini de çözeceğiz. Şimdilik bizi engelleyen imarla ilgili Kültür Turizm Bakanlığını ilgilendiren sorunu da çözeceğiz. Önümüzdeki günlerde bir çalıştay planlıyoruz. İnşallah bir iki ay içerisinde Kültür Turizm, Çevre Şehircilik, Enerji Tabi Kaynaklar, Orman Su İşleri Bakanlıklarımız olmak üzere sıcak su ile ilgili ne kadar bakanlık varsa dar çerçeve de ama uzmanlardan oluşan bir sıcak suyun sürdürülebilir sağlıklı kullanımına yönelik hükümet organları içerisinde bir çalıştay yapılacak. Aldığımız en önemli karar budur. O çalıştaydan sonra da harekete geçilecek. Gazlıgöl’de pek çok termal tesisi gezdik. Çok güzel örnekler olduğu gibi sorunlu örnekler de var inşallah onlarda düzelecek. Termal suyun kullanımı, o bölgenin imarı ve alt yapı sorunları masaya yatırılacak.
VEKİL SAYISI 6’YA ÇIKARSA
MUHALEFET DE RAHATLAR
Kocatepe: Afyonkarahisar’ın büyükşehir olma yolundaki çaba ve çalışmalar ne aşamada? Siz bu konuyu da yakından takip ediyorsunuz.
Halil Ürün: Emeklilerin bir adres göstermeleri noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Tek açmaz öğrenci yurtlarını nüfus kayıt sisteminin kabul etmemesi. Öğrenciler normal konutlarda ikamet ederse o kabul ediliyor. Bana bu çalışmada yardımcı olanlar var. Platform kurmaya çalıştılar. Teoride herkes destekliyor. Ama bire bir adam getirmek gerekiyor. Bizim 45-50 bin kişiye ihtiyacımız var. İl sınırlarının tamamına nereye gelirlerle gelsinler. İl nüfusu için bu yeterli olur. Herkes üzerine düşeni yerine getirirse 6 ayda büyükşehir oluruz. Tabii haline bırakırsak bu durum bir dönem daha gecikebilir. Teşvik etmezsek durum budur. Bu iş sadece Halil Ürün’le sınırlı değil. Ben ve diğer arkadaşlarımız, siyasi partiler sıkça bu durumu gündeme getiriyorlar. Destek çıkıyorlar, onların da lehine olan bir durum. Biz nüfusta 750 bini geçip milletvekili sayımızı 5’den 6’ya çıkarırsak muhalefet partileri rahatlayacaklar. Şimdi biz neyin kavgasını yapıyoruz? Biz AK Parti olarak 3 milletvekili sayısını 4 yaptığımız an muhalefetten biri gidecek. Ama milletvekili sayısı 6 olursa biz dördü alırken onlar rahatlayacaklar. Dolayısıyla bu işi CHP de, destekliyor. Yapılacak şey çok kolay. Kimliğini nüfus müdürlüğüne getirecek kişi ben ikinci adres olarak burada yaşıyorum diyecek.
TEŞKİLATTA YARIŞ İSTEMİYORUZ
Kocatepe: AK Parti teşkilatları için kongre süreci başladı. Hep tek aday vurgusu yapılıyor. Neden tek aday üzerinde ısrarla duruldu?
Halil Ürün: Delege seçimlerinde de kongre de yarışa izin vermedik. Belde ve ilçe kongrelerinde de yarışa izin vermeyeceğiz. Bizim gönlümüz yarıştan yana değil. Biz genel merkez olarak çok geniş istişarelerle tek aday üzerinde gidelim diyoruz. Çünkü hedefimiz tek başına Anayasayı değiştirecek Meclis çoğunluğunu sağlamak. AK Parti Türkiye’nin birikimiydi. Siyasette Türkiye’de ki tecrübelerin tamamından yararlanmak için gayret gösterdik. Büyük oranda da başardık. Partimiz kurulduktan kısa bir süre sonra iktidar olduk. Arkasından 2007 seçimleri geldi. Türkiye yönetiminde sorunlar çıktığını söyledik. Partilerde disiplini sağlamak kolay değildir. Basit bir temayül yoklamasında bile neler dönüyor? Kaldı ki en iyi siyasi organizasyon olarak bizim kurumumuz var. Tüm bunlara rağmen biz önümüzdeki dönemde tek başımıza Anayasa yapacak milletvekili sayısına ulaşmak hedefimiz için, parti içi mücadeleler, kırılmalar istemiyoruz. Neyin kavgası yapılacak ki? Bu ülkede son dönemde belediye meclis üyeliklerinden Cumhurbaşkanına kadar tüm makamlar el değiştirdi. Hiçbir kavga-gürültü yaşandı mı? Bir ilçe başkanlığı bir belde başkanlığı Başbakanlıktan daha mı önemlidir? Bizim oluşturmaya çalıştığımız demokrasi geleneğini halkımız takdir ediyor. Halkın menfaatine olan bir durum söz konusu. İncelemeler, araştırmalar, yoklamalar, istişareler yapılacak ve yarış olmadan kongreler süreci tamamlanacak. Türkiye’de Şubat ayı sonuna kadar kongre sürecimizin tamamlanmasıyla tamamen yenileşme sağlanacak. (Kocatepe Haber Merkezi)