• Haberler
  • Genel
  • “Her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konuluyor”

“Her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konuluyor”

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı tarafından 2011 yılının 'Kadın Kanserleri Yılı' olarak kabul edildiğini belirten il Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7,6 milyon kişinin kanserden öldüğünü söyledi 󈬄 bin kişiye meme kanseri teşhisi konuldu”Bu konuda önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında [&hellip]

"Her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konuluyor"

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı tarafından 2011 yılının “Kadın Kanserleri Yılı” olarak kabul edildiğini belirten il Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7,6 milyon kişinin kanserden öldüğünü söyledi

“20 bin kişiye meme kanseri teşhisi konuldu”
Bu konuda önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakasının tespit edileceğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenicibu verilere göre 17 milyon kişinin kanser nedeniyle ölebileceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ifade eden Yemenici: “Ülkemizde en az 20 bin kişiye meme kanseri teşhisi konulduğu ve ne yazık ki olguların büyük bir bölümünün geç evrelerde teşhis edildiği bir gerçektir.Meme Kanserleri yanı sıra diğer genital kanserlerde (Servikal Kanserler (Rahim ağzı), yumurtalık(over) kanseri, rahim kanseri) 2011 yılı içerisinde farkındalık ve eğitim programları açısından öncelik gösterilmesi gereken kanserlerdendir. Servikal Kanserler, tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir. Ülkemizde en sık görülen ilk on kanser arasında olup, yılda 1300–1500 arası yeni vaka teşhis edildiği düşünülmektedir. Ülkemiz için gelecek yıllarda çok daha büyük tehdit oluşturacağı düşünülerek, pap-smear tarama programları düzenlenmiştir. Bakanlığımızın da üye olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)’ nün başlattığı 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle halkın Kadın Kanserleri konusunda dikkatinin çekilmesi, 2011 yılı içerisinde tüm faaliyetlerimizin bu kanserler üzerinde yoğunlaştırılması ve ilgili sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde çalışılarak ülkemizde kadınlara verilen önemin bir kat daha arttırılması konusunda hassasiyet gösterilmelidir”dedi.
“KETEM’lerde düzenli taramalar yapılıyor”
Ülkemizde öncelikli olarak kanser hakkındaki bilincin artırılması gerektiğini belirten Yemenici: “Önyargılar azaltılmalı ve en önemlisi insan vücudunu etkileyen yaklaşık 100 kanser türünden 40’ının ‘önlenebilir’, ‘erken teşhis ve tedavi edilebilir’ özelliklere sahip olduğu bilinmelidir. Ayrıca, insanların kanser hastalığına yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri, ardından, kanserin erken teşhisine olanak sağlayacak şekilde KETEM’lerde düzenli taramalarını yaptırmaları gerekir.
İlimizde Afyonkarahisar Devlet Hastanesi bünyesinde Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi ( KETEM), başta meme kanseri olmak üzere erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla halkın kanser konusunda bilgilendirilmesi amacı ile hizmet vermektedir. KETEM’lerde yürütülen kanser tarama hizmetleri:Serviks (rahimağzı) kanseri taraması için 35 – 65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez pap smear testi (rahim ağzından sürüntü) yapılarak taranmaktadır. Meme kanseri taraması için 50 – 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır.Kolorektal kanser tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50 – 70 yaş arası kadın ve erkekler yılda bir gaitada (dışkı) gizli kan testi (GKK), 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranacaktır”dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme