Her talebeye bir yumurta kampanyası başlatılmalı

Gazeteniz Kocatepe'nin yumurta sektöründeki sıkıntıları gündeme getirmesinden sonra Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında yumurta sektörünün sorunlarını Türkiye kamuoyu ile paylaşan Milletvekili Köksal, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda yumurta dağıtmasını önerdi. Köksal, 'Yumurta sektöründeki en büyük sıkıntılardan birisi tüm üreticilerin birlik çatısı altında [&hellip]

Gazeteniz Kocatepe’nin yumurta sektöründeki sıkıntıları gündeme getirmesinden sonra Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında yumurta sektörünün sorunlarını Türkiye kamuoyu ile paylaşan Milletvekili Köksal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda yumurta dağıtmasını önerdi. Köksal, “Yumurta sektöründeki en büyük sıkıntılardan birisi tüm üreticilerin birlik çatısı altında toplanamamasıdır. Kurumsal işletmelerin sayısının artması lazım. 35-40 dolar bandında ihracat yapılan bir yumurta, bugün maalesef 19-20 dolar bandına düşmüş vaziyette. Ayrıca sektördeki KDV sorunu da bir an önce çözüme kavuşmalı. İhracata gönderilen yumurtalardan dolayı çifte vergilendirmenin ve gümrük sorunlarının da çözüme kavuşturulması gerekir. Bu sıkıntı acilen çözülmelidir. Bugün öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla süt dağıtılıyor. Buradan Milli Eğitim Bakanına sesleniyorum. Bakanlık olarak her talebeye 1 yumurta kampanyası başlatarak dar boğazda olan yumurta üreticisini de bir nebze olsun rahatlatabilirsiniz. Ayrıca öğrencilerimizin de en iyi besin kaynaklarından olan yumurtayı tüketmesini sağlayabiliriz. Bu bile yumurtanın tüketiminde katkı sağlayacaktır” dedi.
İHRACAT ŞAMPİYONU
10 FİRMA İFLAS ERTELEME İSTEDİ
Afyonkarahisar’daki yumurta ihracatının düştüğüne dikkat çeken Köksal, “Geçen yıl Afyonkarahisar da 70 milyon küsur yumurta ihracatı yapıldı. Şu anda Afyonkarahisar’da 30 milyon dolar civarında olan ihracatımızvar.Afyonkarahisar’da Ege İhracatçılar Birliği’nden davet alan 10 yumurta firmasından 4’ü iflas erteleme istemiş durumda. Siz ihracatçılar şampiyonu olmuşsunuz ama 10 firma içinde 4 firma iflas erteleme istemiş durumda. Geçen yıl 70 milyon küsur yumurta ihracatı olan bir Afyonkarahisar vardı, şu anda 30 milyon dolar civarında ihracatı olan bir Afyonkarahisar var. Geçen yıl Silopi-Cizre’de çıkan terör olaylarından dolayı üreticinin ihracata göndermiş olduğu TIR’lar, Cizre’de yol kapalı olduğu için Habur’a geçiş yapamadı. Habur’a giriş verilmeyince satışını gerçekleştirilen yumurta, 20 gün orada bekledi. Zaten sıkıntı içinde olunun bir dönemde de bankalar kredileri keserek, ekonomik sıkıntı içinde olan yumurta üreticisi daha da zorlandı” ifadelerini kullandı.
İHRACATI ARTIRMAK
BİR ÇÖZÜM OLABİLİR
Sektörün, ihracatın geliştirilmesi hâlinde büyüyeceğini kaydeden Köksal, “İhracatımızın yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştirdiğimiz Irak’taki sıkıntılar ve Rusya ile yaşadığımız sorunlar yüzünden yumurta ihracatımız düşüşe geçmiştir. Yumurtacılık sektörü için Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Afrika gibi ciddi alternatif pazarlar mevcut olmasına rağmen gemiler dolaşarak gittiği için bu coğrafyalara 45 günde varabilmektedir. Oysa Devlet tarafından nakliye desteği sağlanıp ürünlerin 20 günde bu bölgelere ulaştırılması sağlanırsa ihracatın canlanması gerçekleşebilir. Tavuk yemi olarak kullanılan mısır başta olmak üzere birçok gider kaleminde artış yaşanması karşısında yumurta fiyatı düşüşü yüzünden üreticiler zor günler yaşamaktadır” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

TEDBİR ALINMAZSA YUMURTA  ÜRETİCİSİ KALMAYACAK

Yumurta üreticilerinin taleplerini de gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yumurta üreticilerinin çoğunluğu kredi ve borçlarla boğuşmaktadır. Bu şekilde zarar eden kredi ve borçlarını ödemekte zorlanan üreticiler için acilen önlem alınması gerekmektedir. Şu anda ciddi anlamda kriz yaşayan yumurta üreticileri için gereken tedbirler alınmazsa önümüzdeki dönemlerde korkarım piyasada yumurta üreticisi kalmayacaktır. Yumurta sektöründe ki en büyük sıkıntılardan birisi de tüm üreticilerin birlik çatısı altında toplanamamasıdır. Kurumsal işletmelerin sayısının artması lazım. Ayrıca sektördeki KDV sorunu da bir an önce çözüme kavuşmalı. İhracata gönderilen yumurtalardan dolayı çifte vergilendirme ve gümrük sorunları var. Bu sıkıntı acilen çözülmelidir.”

Bakmadan Geçme