Her şey yatırım iÇİN – Kocatepe Gazetesi

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı Afyonkarahisar Destekleme Derneği’nin Çin ile ilişkileri geliştirmek için faaliyeti ara vermiyor. TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Zeyneş İsmail’i konuk etti. Dernek, 21-29 Ekim tarihleri arasında işadamlarının katılıp yatırım için inceleme yapacağı Çin ziyareti [&hellip]

Her şey yatırım iÇİN

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı Afyonkarahisar Destekleme Derneği’nin Çin ile ilişkileri geliştirmek için faaliyeti ara vermiyor.

TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Zeyneş İsmail’i konuk etti. Dernek, 21-29 Ekim tarihleri arasında işadamlarının katılıp yatırım için inceleme yapacağı Çin ziyareti gerçekleştirecek
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Çin’le ilişkilerin gelişmesi ve yatırım imkânı bulunması için girişimlerini sürdürüyor. Beşer, Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Zeyneş İsmail’le birlikte Korel Termal Otel’de basın toplantısı düzenledi. Beşer, “TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği olarak Çin Büyükelçisi ve ekibini Afyonkarahisar’da misafir etmiştik. Bu ziyaretin arkasından hem dostluk ilişkilerimizin hem de ticari ilişkilerimizin gelişmesi anlamında birtakım çalışma ve faaliyetlerimizi sürdüreceğimizi söylemiştik. Bu ziyaretin akabinde sayın Büyükelçi’nin selamlarıyla kendisinin çok yakın dostu olan aynı zamanda bizim de yakın dostumuz olan Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Zeyneş İsmail Bey bugün aramızdalar. 2 günlük bir program çerçevesinde ilimizde bulunuyorlar. 21-29 Ekim tarihleri arasında bir iş gezisi yapılacak” dedi.
İki eski dost
Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Zeyneş İsmail ise konuşmasına derneğin Afyonkarahisar temsilcisi olan İhsan Beşer’e teşekkür ederek başladı. İsmail, “İki milletin birbiri ile olan ilişkisi milattan önceye dayanıyor. İki milletin de 5 bin yıllık yazılı kaynakları bulunuyor. Milattan önce Türk ve Çin birlikte yaşamış. Birlikte kültür alışverişinde bulunmuş. Çay ve inci kelimeleri Türkler vasıtasıyla Avrupa’ya yayılmış. Yoğurt ve at kültürleri de Çin’e girmiştir. Eski komşu olan ülkeler, uzun süre beraber yaşamış. İpekyolu ise Çin’den başlamış, birçok ülkeye geçmiş. En sonunda Gaziantep, Konya, Afyonkarahisar, Bursa ve İstanbul’da sonuçlanmış. İpekyolu iki ülkeyi sımsıkı bağlamış. İpekyolu aynı zamanda uygar dünyaya hoşgörü vermiş, ticaret vermiş” diye konuştu.
Ekonomik işbirliği gelişecek
Çin’in dünyanın ikinci süper gücü, Türkiye’nin ise Avrupa’da gelişen çok önemli bir ülke olduğunun altını çizen Zeyneş İsmail, “İpekyolu Derneği olarak iki ülkenin ekonomik ve kültürel işbirliğini geliştirmek amacındayız. Afyonkarahisarlıların bazı avantajları var. Afyonkarahisar’ın Çin’e açılması, Çin’in potansiyelini de Afyonkarahisar’a getirmek düşüncesindeyiz. Bu amaçla yola çıktık” ifadelerini kullandı.
Alternatif tıp da uygulanabilir
Basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan Zeyneş İsmail, Çin ile Türkiye arasında ticaretin ilerlemesi ve belirli bir süreç geçmesinin ardından Türk Lirası ve Yuan ile alışveriş yapılabileceğinin altını çizdi. Yatırımlar konusunda inceleme aşamasında olduklarını belirten İsmail, “Yatırımlar konusunda inceleme aşamasındayız. Tetkik edip daha sonra konuyla ilgili çalışma yapacağız. Sağlık konusunda, spa merkezlerinde Çin’in sağlık kültürü de yer alabilir. Türkiye’nin geleneksel tıp anlayışı ile Çin’in geleneksel top anlayışı birleştirilebilir. Türkiye’de alternatif tıp yasal değil, ama Çin’de alternatif tıp yasal. Akupunktur, 50 sene önce Avrupa’da bile yasaktı. Her şeyin bir bilimsel süreci var” dedi.
İlk ziyaret Afyon’a
İsmail, şöyle devam etti:
“21 Ekim-29 Ekim arasında derneğin oluşturduğu işadamlarının Çin ziyareti var. Şangay, Hancu, Tunçin, Pekin şehirlerini ziyaret edecek işadamları. Ziyaretten önce hangi işadamı ne ile uğraşıyor, bunu Çin tarafına yollayacağız. Çin tarafı da buna göre yatırım planlıyor. İki ülke çıkarı için bu daha faydalı olacaktır. Biz dernek olarak 4 ay önce kurulduk. Bizim ilk ziyaretimiz Afyonkarahisar’dan başladı. İpekyolunun kapsamı büyük. Tarihi yansıtıyor. Çin’den başlayıp İstanbul’da sonuçlanıyor. Siz eski ipekyolunu canlandırmak istiyoruz.” (Kocatepe)

Çin’de Atatürk anlatılıyor
Zeyneş İsmail, Türkiye’nin Çin’de tanıtılması için bir kitap hazırladığını da basın toplantısıyla Afyon kamuoyuna duyurdu. Çin’de Dünya Tarih Liderleri kitabında Atatürk’ün anlatıldığını, son dönemde Çin’in Türkiye’yi ve Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’i tanımaya başladığını belirten İsmail, kendi hazırladığı kitapta da Atatürk ile birlikte Mevlana, İbn-i Sina gibi Türk din ve fikir adamlarına ilişkin bilgilerin yer aldığının altını çizdi.

“Sucuk güzel bir şey”
Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Zeyneş İsmail, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken “sucuk” sorusuyla da karşılaştı. Sucuğun Çin’de tanıtılıp tanıtılmayacağının sorulması üzerine Zeyneş İsmail, “Sucuk güzel bir şey. Daha önce kırmızı et kültürünü Hunlar vasıtasıyla tanıdı. Koyun, dana eti gibi. Bu güzel ürün. Sucuk konusunu gündeme almakta fayda var. Çin’in yemek kültürü de yavaş yavaş değişiyor. Türkiye’nin tatlı kültürünü de Çin’de tanıtabiliriz” dedi.

Bakmadan Geçme