Her şey, daha güzel bir Afyon için
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar’ı yaşanabilir bir kent yapma hedefi doğrultusunda önemli adımlar attıklarını belirtti. Çoban, Cumhuriyet Meydanı Projesi’nin şehre değer katacağına dikkat çekti Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Göller Bölgesi Etkileşim Planı Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, şehrin yaşanabilir bir kent haline gelmesi için gayret gösterdiklerini kaydetti. Başkan Çoban, 'Şehrimiz, kökleri yüzyıllar öncesine dayanan eski [&hellip]
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar’ı yaşanabilir bir kent yapma hedefi doğrultusunda önemli adımlar attıklarını belirtti. Çoban, Cumhuriyet Meydanı Projesi’nin şehre değer katacağına dikkat çekti
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Göller Bölgesi Etkileşim Planı Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, şehrin yaşanabilir bir kent haline gelmesi için gayret gösterdiklerini kaydetti. Başkan Çoban, “Şehrimiz, kökleri yüzyıllar öncesine dayanan eski devirlerde ticaret yolları üzerinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserlerle bezenmiş şirin bir Anadolu şehridir. Doğu şehir kültüründe geniş meydanlara ihtiyaç duyulmadığı, sosyal ilişkilerin sokak ve mahalle düzeyinde çözümlendiği göz önüne alındığında şimdiye kadar çağdaş bir kent meydanının eksikliği pek fazla hissedilmemişti. Modernleşme çabalarının süre geldiği son yüz elli yıldır batılı mimarların ve mimari akımların etkisiyle İstanbul başta olmak üzere merkeziyetçiliğin ve milli devletlerin sembolü olan meydanlı şehirler hızla artmış, nispeten kenarda kalmış küçük şehirlerde bile birer meydan ihdas edilmeye çaba gösterilmiştir. Ne var ki Batı toplumlarının modernleşmesinde bir aşamayı ve anlamı ifade eden, sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılayan meydanlara bizim toplumumuzda aynı işlev ve anlam yüklenmemiş, diğer kentsel hizmetlerin bir parçası ve devamı gibi bakılmıştır” dedi.
MEYDAN PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Kentin gelişiminde meydan projesinin önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Çoban, şöyle devam etti:
“Yaşam standartlarının yükselmesiyle alış veriş, yeme-içme, kadınların çalışma hayatına daha fazla girmesi, sağlık amaçlı yürüyüşler ve ulaşımın ucuzlaması gibi birçok etken, insanları daha fazla sokakla buluşturmuştur. Bütün bu gelişmeleri göz önünde bulunduran belediyemiz geniş ufuklu bir yaklaşımla kentimize yakışır bir meydan kazandırmak için kolları sıvamıştır. Afyonkarahisar Kalesi Kale Silueti ile meydanı birleştiren kentsel SİT alanını şehrin bir parçası haline getirecek proje Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması sonucu ortaya çıkmış, uygulama projesinin çizilmesi ile ilgili ön çalışmalar yapılmaktadır.”
TARİHÎ MİRAS GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR
SİT alanlarında da kaliteli yaşamın öncelikli hedef olduğunu belirten Çoban, “Lazerle tarama yöntemi gibi güncel ve teknolojik yaklaşımlarla projelerin hazırlanması ortamı sağlandı. Sokak sağlıklaştırma projelerinin hazırlanması işi kapsamında 3 aks oluşturuldu. Birinci aks, Bedesten çarşısı önünden başlayarak Kadınlar Pazarı, Cumhuriyet İlköğretim Okulu önünden devam ederek Ulu Cami önünde son bulmaktadır. İkinci aks, Mevlana Kavşağı’ndan başlayarak Mevlevi Türbe Cami önünden devam etmekte olup Millet Hamamı’nda son bulmaktadır. Üçüncü aks, Mevlevi Türbe Cami’nin arkasından başlayarak Akmescit Cami önünden devam edip Hacı Yahya Cami önünde son bulmaktadır. 3 aksın toplamı yaklaşık 55 bin 350 metrekaredir. Kentsel tasarım projesi ile tanımlanmak istenen çarşı bölgesi Kadınlar Pazarı, Kasaplar Çarşısı, Bedesten, Taşhan ve Kapan Han’ı kapsamaktadır. İşin kapsamı Afyonkarahisar kentinin sahip olduğu tarihi mirasının gün ışığına çıkarılıp korunması, kentin karakteristik özellikleri dışında sonradan inşa edilen eklenti yapıların tarihi dokudan ayıklanması,kültürel değerlerin korunmasına yönelik olarak planlama, projelendirme, iyileştirme ve restorasyon faaliyetlerinin gerçekleştirmesi olarak özetlenebilir” dedi.
Başkan Çoban konuşmasına şöyle devam etti:
“Belediye olarak diğer büyük hedefimiz kentsel sit alanının günlük yaşamla birleştirilmesi, yaşanılır ve kullanılır mekân haline getirilmesidir. Olucak, Taşpınar, Mevlana ve Karakatip Mahallelerinde bu bağlamda gerekli görülen eskimiş ve ekonomik ömrünü tamamlamış borular iptal edilerek yenilendi. Eski yontma taş kanaldan kanalizasyon şebekeleri yenilendi. Yine kentsel sit alanı içerisinde bulunan Akmescit, Doğancı ve Efecik Mahallelerinde yaklaşık 6500 m alana doğal parke yapım işi gerçekleştirildi.” (Kocatepe)