Her Müslüman'ın Kudüs için yapacak bir şeyi var!

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Eğitim Bir-Sen 1 Nolu Şube Kadınlar Komisyonunca düzenlenen programda Kudüs konulu sunum gerçekleştirdi.KUDÜS HAYATİ MESELE!AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Kudüs sunumu öncesi geçen ay Kudüs'te bulunduğu sırada Kudüs sunumu için kendisine gelen talebin tevafuk olduğunu ifade etti. Kudüs'ün, Filistin, [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Eğitim Bir-Sen 1 Nolu Şube Kadınlar Komisyonunca düzenlenen programda Kudüs konulu sunum gerçekleştirdi.
KUDÜS HAYATİ MESELE!
AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Kudüs sunumu öncesi geçen ay Kudüs’te bulunduğu sırada Kudüs sunumu için kendisine gelen talebin tevafuk olduğunu ifade etti. Kudüs’ün, Filistin, Mescid-i Aksa meselesinin günümüzde İslam dünyasının en sıcak, en önemli, en hayati meselelerinden bir tanesi olduğunu belirten Güler, “Kudüs neden hayati önem arz ediyor? Onun tarihi geçmişini, bugünkü siyasi durumunu, biraz bizim dışımızda ki aidiyetlerinin boyutunun ne olduğunu, belki de bugün Türkiye ve İslam dünyası olarak Kudüs, El Aksa ve Filistin meselesi üzerinde ne yaptığımızı Türkiye’de hassasiyet gösteren Müslümanlar olarak neler yapmamız gerektiğinden bahsedeceğiz” dedi.
KUDÜS’ÜN İDRAKİ
EHEMMİYET KAZANDI
Kudüs, El Aksa konusunda bir problemin olduğunu, bu problemle birlikte bugünlere gelindiğini geçtiğimiz yıl Aralık ayında önce İngiliz daha sonra Yahudi işgalinin 100’ncü yılına girdiğini belirten Güler, “Yahudiler daha sonra hâkim oldular. Ama ABD’nin aldığı bir karar vasıtasıyla yeniden yükselen, ama Allah’a şükür ki neredeyse 15 yıldır Türkiye de bu anlamda sistemli çalışmaların yürütüldüğünü gördük. En son 31 Ocak-04 Şubat 2018 tarihleri arasında Kudüs’te bu çalışmalar ve gayretlerimizin neticeye doğru gitmekte olduğunu, yapılacak daha çok şeyin olduğunu gördüğümüz bir zaman dilimindeyiz.  Kudüs meselesinin hem tarihi boyutunun hem de ne yapılması gerektiğinin tüm Müslümanlar tarafından bilinmesi gerekmektedir. Böylece atılacak adımların ona göre atılması ve herkesin bu anlamda yapacak bir şeyinin olduğunu idrak ederek o adımları atmalarının ehemmiyet kazandığı bir dönemdeyiz” diye konuştu.
ÇOK SERT KAVGA GEREKTİREN PROBLEMLER VAR
Geçen yıl ki Kudüs Sempozyumunda alınan kararlar doğrultusunda Türkiye’nin değişik üniversitelerinden değişik sivil toplum kuruluşları ve değişik kamu kurum kuruluşlarından bir heyetle Kudüs’e gittiklerini anlatan Güler, “Bu heyetle orada neler yapılabilir, neler yapılmaz? Onları tartışarak onlarla ilgili adımlar atabileceğimizi inceledik. Allah’a şükür iyi bir ziyaret ve işbirliğine vesile oldu. Neden insanlar Kudüs’ün üzerine düşüyor? Tarihsel süreç nasıl işledi? Neden problem yapılıyor? Bizim problem yapma nedenimiz tarihsel aidiyetlerimizden kaynaklanıyor. Yoksa bundan 100 yıl önce hiçbir din ve mezhep için kavga etmeyi gerektiren bir problem yoktu. Ama bugün ne yazık ki özellikle Müslümanlar nezdin de çok sert kavga etmeyi gerektiren problemler var” şeklinde konuştu.
MÜSLÜMANLARIN HALİLÜRRAHMAN ŞEHRİ
Kudüs’te Müslümanlar için önemli hususların başında El Aksa Camiinin geldiğini kaydeden Profesör Dr. Mustafa Güler şöyle konuştu: “El Aksa Camii içerisinde yeryüzünde cennetten geldiği kati olan iki tane mübarek taştan birisi var. Birisi Mescid-i Harama yani Kâbe’ye gittiğinizde malum iki büyük kaçırılmadan sonra kalan küçük parçaları plastik platforma tutturulmuş Hacer-ül Esved’in parçaları vardır. Ama cennetten indirildiği neredeyse kesin olan ve tamamı orada bulunan Muallâk Taşı veya Sahratullah dediğimiz o bizim devasa Mescid-i Aksa’nın önemli bir cüzünden olan Muallâk Taşı orada. Biz Müslümanlar için Halilürrahman şehridir. Bugün sistematik olarak göz ardı edilen ve neredeyse sanki hiç problem yokmuş gibi düşünülen ama Ebu’l Enbiya diye bildiğimiz Hz. İbrahim’in eşi Hz. Sare’nin, oğlu Hz. Yakup’un ve eşinin, Hz. İsa’nın ve eşinin, Hz. Yusuf’un makamının bulunduğu Halilürrahman Külliyesi bizim için önemlidir”
Profesör Dr.
Mustafa Güler kimdir?
1969 yılında Kütahya’da doğdu. 1991 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1999 yılında Aynı üniversitenin İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı’nda XVI.-XVII. Yüzyıllarda Osmanlı Devleti’nde Haremeyn Vakıfları konulu teziyle doktor, 2002 yılında Yardımcı Doçent, 2008 yılında Osmanlı Medeniyeti ve Müesseseleri Tarihi alanında Doçent, 2014 yılında aynı alandan Profesör unvanı aldı. Halen Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-edebiyat Fakültesi Osmanlı Medeniyeti ve Müesseseleri Tarihi anabilim dalında görevini sürdürmektedir. Çalışmalarını ağırlıklı olarak Osmanlı Devletinin Mukaddes Şehirlere (Mekke-Medine-Kudüs) olan hizmetleri, Haccın idaresi ve Osmanlı Vakıf Sistemi üzerine sürdüren Güler’in yayınlanmış 4 kitabı, çok sayıda makalesi, yurt dışında ve yurt içinde sunulmuş tebliğleri bulunmaktadır. İyi derecede Arapça ve İngilizce bilen Mustafa Güler evli ve üç çocuk babasıdır. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme