'Her kalp çarpıntısı ritim bozukluğu değildir'
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Önder Akçi, kalp çarpıntısının stres, heyecan, aşırı kafein tüketimi yada hızlı koşmanın bir sonucu olabileceği gibi, kalp ritim bozukluğunun (aritmi) belirtisi de olabileceğini ifade ederek, 'Kalp çarpıntılarının bir kısmı tamamen sağlıklı kalplerde oluşabileceği gibi, bazı çarpıntılar hayatı tehdit edici aritmilerden kaynaklanabilmektedir. Kalp çarpıntısının hangi durumda tehlikeli olduğu ise Kardiyologlar [&hellip]
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Önder Akçi, kalp çarpıntısının; stres, heyecan, aşırı kafein tüketimi yada hızlı koşmanın bir sonucu olabileceği gibi, kalp ritim bozukluğunun (aritmi) belirtisi de olabileceğini ifade ederek, “Kalp çarpıntılarının bir kısmı tamamen sağlıklı kalplerde oluşabileceği gibi, bazı çarpıntılar hayatı tehdit edici aritmilerden kaynaklanabilmektedir. Kalp çarpıntısının hangi durumda tehlikeli olduğu ise Kardiyologlar tarafından belirlenmektedir. Kalp atışınızın normalden daha hızlı veya yavaş, güçlü, ani ya da düzensiz atışının rahatsızlık verici bir şekilde hissedilmesi olarak da tanımlanmaktadır. Göğüs de hızlı bir titreme veya boyunda güçlü vurma hissi, kalbin kuş kanadı şeklinde çarpması, ani gelişen boşluk hissi, baş dönmesi ve göz kararması diğer sık gördüğümüz çarpıntı şikayetleridir.” dedi.
“HER ÇARPINTI ŞİKAYETİ OLAN HASTA TEDAVİ EDİLMEMEKTEDİR”
“Çarpıntı şikayeti olması önemli bir kalp hastalığı olduğu anlamına gelmemektedir” diyen Dr. Akçi, “Çarpıntı şikayeti ile başvuran hastaların nedenleri arasında; kalp hastalıklarına, psikolojik nedenlere ve diğer nedenlere bağlı (ilaçlar, kafein, kansızlık, enfeksiyon, tiroid hastalıkları, kokain kullanıma, stres) bağlı olmak üzere kabaca üçe ayırabiliriz. Kalp çarpıntısının nedenlerinin doğru tespiti için Elektrokardiyografi, Ekokardiyografi, kan testleri ve 24 saat kayıt yapabilen ritim holter testlerinin yapılması gerekir. Kalp hastalıklarına bağlı bir neden varsa ve ritim bozukluğu tespit edilmiş ise hastalarda ileri tetkik ve tedavi için kalbin elektriksel aktivitelerinin kontrol edildiği elektrofizyolojik çalışmanın yapılması gerekir. Çarpıntı şikayeti olması önemli bir kalp hastalığı olduğu anlamına gelmemektedir. Bu nedenler her çarpıntı şikayeti olan hasta tedavi edilmemektedir. Eğer çarpıntı nedeni kalp ritim bozukluğuna bağlı ise ilaç tedavisi veya Ablasyon yöntemi ile tedavi edilmektedir. Ablasyon işlemi, çarpıntıya neden olan anormal kalp dokusunun ısıtılarak tahrip edilmesi ve ortadan kaldırılması işlemidir. Ablasyon, kateter denilen uzun ince aletler yardımıyla kasık yoluyla kalp içine ulaşılır. Çarpıntıya neden olan odak tespit edilir. Daha sonra yine kateter yardımıyla radyo frekans enerjisi verilerek bu bölge tahrip edilir. Ablasyon yöntemi ile ritim bozuklarının çoğunda yüzde 90 üzerinde başarı sağlanabiliyor.” şeklinde konuştu.