Her evde bir rehber olsun

36’ncı Turizm Haftası, Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programla kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, Afyonkarahisar’ın turistlere hitap edecek birçok mekanının bulunduğunu belirterek 'İstiyorum ki her evde bir rehber olsun' dedi 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası için Afyonkarahisar’da, Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Progama MHP Afyonkarahisar Milletvekili [&hellip]

Her evde bir rehber olsun

36’ncı Turizm Haftası, Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programla kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, Afyonkarahisar’ın turistlere hitap edecek birçok mekanının bulunduğunu belirterek “İstiyorum ki her evde bir rehber olsun” dedi

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası için Afyonkarahisar’da, Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi’nde program düzenlendi. Progama MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, Orman ve Su İşleri 5’nci Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdullah Aytekin, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Gökhan Güzeltaş ile öğrenciler katıldı.
GENÇLER EN BÜYÜK HAZİNE
Turizm Haftası etkinliğinde konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz, Afyonkarahisar’ın önemli turistik değerlere sahip olduğunu, bu noktada vatandaşlara da görev düştüğünü bildirdi. Solmaz, “Bize düşen, bunların farkındalığını oluşturmak. Ben istiyorum ki her evde bir rehber olsun. Her aile, Afyonkarahisar’a gelen misafiri gezdirebilecek kabiliyette olsun. Bir Cumartesi veya Bir Pazar günü ilimize gelen bir topluluğu Afyonkarahisar’ın tarihi ve turistik değerlerini tanıtabilecek güzel rehberlikler yapabilecek bu sunumu gerçekleştirebilecek siz gençler, önümüzdeki yıllarda bize destek sağlayabilecek en önemli hazinesiniz.” dedi.
GÜZELLİKLER BU COĞRAFYADA
Afyonkarahisar’a gelen misafirlerin, kenti gezdikten sonra şaşırdığını ve “Biz Afyon’u böyle bilmiyorduk” dediğini hatırlatan Solmaz, “3 bin yıllık bir geçmişi olan bir Frig Vadisi, yakın tarihimizin baştacı olan Kocatepe, Karahisar Kalesi, termal turizmin başkenti olma yolundaki adımlarımız, Hz. Mevlana’nın mirası olan Konya’dan sonra en önemli Mevlevihane olan Afyonkarahisar Mevlevihanesi, bunun yanında eşine az rastlanan envanteri ile Afyonkarahisar Müzemiz, bunun yanında bir de gıda ürünlerini düşündüğümüzde bu kadar güzelliği bu coğrafyada görmek bizleri mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
2011’DE REKOR
KIRDIK
Küreselleşen dünya ile birlikte insanların yeni yerler görme ve tanıma isteğinin de arttığına dikkat çeken Solmaz, şöyle devam etti:
“Küreselleşen dünyada, bilgiye birkaç saniye içinde ulaşmanın normalleştiği bir yüzyılda yaşıyoruz. Kıtalar arası mesafeler gün geçtikçe daha da küçülüyor. Bununla birlikte insanlar, başka coğrafyaları gezmek ve tanımak istiyorlar. Üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanımız da kültürel ve turistik açıdan dünyada eşine az rastlanır değerlere sahip. Anadolu coğrafyası, turizmin her türlü imkanına sahip olan dünyadaki ender coğrafyalardan biridir ki bunu hepimiz, her gün daha da farkında olarak yaşıyoruz. 2011 yılında ülkemizde 31 milyon turisti ağırlayarak yeni bir rekor kırdık.”
GERDANLIK BENZETMESİ
Afyonkarahisar’ın turizmin etkilerinden yeterince faydalanamadığına dikkat çeken Solmaz, “Afyonkarahisar özeline geldiğimizde bu pastadan yeteri kadar payımızı aldığımızı söylemek mümkün görünmemektedir. Şöyle bir avantajımız var: Afyonkarahisar’da her geçen gün farkındalık biraz daha artmakta, özellikle termal turizmin bu anlamda lokomotif vazifesi üstlendiğini gözlemlemekteyiz. Afyonkara-hisar’ın turizm destinasyonunu bir gerdanlığa benzetirsek bu gerdanlığın zincirini termal turizm sağlama noktasındadır. Bizim bu gerdanlığın mücevherlerini tamamlayıcı projelerimizin olması bu projelerimizi gündeme sunmamız ve kazanımları sırasıyla elde etmemiz gerekir” diye konuştu.
AFYON’UN UFKU AÇILDI
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz ise özellikle son yıllarda artan termal turizm yönündeki ivmenin gelişmesini temenni etti. Yılmaz, “Afyonkarahisar’da son yıllarda yapılmakta olan özellikle termal turizme yönelik olarak tesisler gerçekten Afyonkarahisar’ın ufkunu açtı. Gelişmekte olan üniversitemiz ile birlikte eğitim amaçlı gelemeye başlayacaklar. Yeni yeni yapılan tesisler tamamlanınca spor amaçlı gelmeye başlayacaklar. Onlar gerçekten Afyonkarahisar’ın ufkunu açan projelerdi” dedi.
Turizmdeki olumlu gelişmelerden Afyonkarahisar’ın da yararlanması gerektiğine işaret eden Yılmaz, kentleri gezen turistlerin iyi bir trafik, iyi ürünler gibi beklentilerinin olduğunu da vurguladı. (Kocatepe)

Marka şehir, pek çok unsurun birleşimi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Asuman Pekyaman, marka şehir hedefi için pek çok unsurun yerine getirilmesi gerektiğini söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Asuman Pekyaman, Afyonkarahisar’ın marka şehir olmak için çaba sarf ettiğini, ancak bu doğrultuda birçok adım atılması gerektiğini belirtti.
Hattat Ahmet Karahisari Kültür Merkezi’nde konuşan Asuman Pekyaman, markalaşmanın şehirlere cazibe ve saygınlık kazandırdığına dikkat çekti. Pekyaman, “Öncelikle şehir olarak nasıl algılandığımız nasıl algılanmak istediğimizi bilmemiz gerekir. Şehrimizin farklılıklarını turistlere iletebilmemiz gerekir. Modern bir kent görünümü oluşturmamız gerekiyor. Modern bir otogar, modern bir stat, yürüyüş yolları, kültür merkezleri şehre değer katar. Görsellik çok önemli, bu görselliği de mimari yapı ile sağlayabiliriz. Gençlerin ve ailelerin vakit geçirebileceği alanlar olması, şehre değer katan unsurlar” dedi.
MİSAFİRPERVERLİK ÖNEMLİ
Şehirlerdeki çevre düzenlemelerinin de öneminin altını çizen Pekyaman, “Çevre düzenlemesi çok önemli, düzgün kaldırımlar, düzgün yollar, turistin ilgisini çekecektir. Önce bu şehirde yaşayan halk bu şehri sevmeli. Bu şehirde vakit geçirirken bu şehirden sıkılmamalıyız, bu şehirde mutlu olmalıyız. halk mutluysa, gelen turist de bu şekilde mutlu olacaktır. Gelen turisti güleryüzle, misafirperver bir şekilde ağırlayabilirsek, onlar şehre tekrar gelmek isteyeceklerdir” diye konuştu.
TARİHİMİZİ DE TANITMALIYIZ
Afyonkara-hisar’ın termal zenginliğinin yanı sıra tarihi zenginliklerinin de bulunduğunu kaydeden Pekyaman, şöyle devam etti:
“Termal turizm, şehre değer katan en önemli turizm faktörü. Bunun yanı sıra tarihimizi yeterince kullanmadığımızı düşünüyorum. Afyonkarahisar Kalesi, camiler, tarihi yapılar gibi zenginliklerimiz var. Medyada yer alabilmek, şehrin en iyi tanıtımlarından bir tanesi. Olumlu imajlar iletebilmemiz gerekiyor. Ünlü kişilerin şehre gelmesi ya da filmlerin çekilmesi şehre değer katacaktır. Afyonkarahisar’da Arog filmi çekildi, ama çok iyi değerlendiremediğimizi düşünüyorum.”
AKÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Asuman Pekyaman, Afyonkarahisar’a özgü bir slogan ve logonun oluşturulması gerektiğini, “Termalin, mermerin, sucuğun başkenti” sloganının farklı unsurlarla desteklenmesi gerektiğine işaret etti. (Kocatepe)

Hayaldi…

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, konuşmasının başlangıcında Türkiye’nin 31 milyon turist ağırladığını hatırlatarak “31 milyon dün hayaldi bugün gerçekten bununla iftihar ediyoruz” dedi. Bu cümle, 12 Haziran 2011 seçimlerinden önce Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kullandığı “Hayaldi, gerçek oldu” sloganını akıllara getirdi.

Turistler için piyes

36’ncı Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programda, Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri Afyonkarahisar’ı tanıtan bir piyes sahneledi. Piyeste Afyon’un tarihi mekanları, fotoğraflar ve diyaloglarla tanıtıldı.

Halk oyunlarına tam not

Afyon Kocatepe Üniversitesi Folklor Kulübü üyelerinin sergiledikleri halk oyunları, izleyicilerden tam not aldı.

Bakmadan Geçme