Her Çinli bir lokum yese ihracat artar

HABERLER: MURAT ARISOY Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı tarafından Korel Otel'de Afyonkarahisar 3'üncü KOBİ Zirvesi düzenlendi. Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Hatice Özkal, Ali Özkaya, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi YuHongyang, Belediye Başkan Vekili Mahmut Karcı, [&hellip]

HABERLER: MURAT ARISOY

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı tarafından Korel Otel’de Afyonkarahisar 3’üncü KOBİ Zirvesi düzenlendi. Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Hatice Özkal, Ali Özkaya, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi YuHongyang, Belediye Başkan Vekili Mahmut Karcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve işadamları katıldı.

 
HÜKÜMET, AFYONKARAHİSAR’A ÖNEM VERİYOR
Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Biz Afyon’da Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Bu merkezi de ziyaret edebilirsiniz. Çin bu konuda çok mesafe kat etti. Sürekli ilaç satıyor. Gidenler bavullarına ilaç dolduruyor. Buradan da Çinli yatırıcımlar gelip, paketleyip, Dünya’ya pazarlayabilir. Tıbbi Aromatik Bitkiler açısından bir pazar imkânı var. Yatırımlar açısından Türkiye’de en çok teşvik alan il Afyonkarahisar. Hükümetimiz Afyonkarahisar’a çok önem veriyor” dedi.
İHRACAT DENGESİ SAĞLANMALI
Eroğlu, Çin’e 2 milyar dolar civarında ihracat yapılırken Çin’den alınan ürünlerin 19 milyar dolar civarında olduğunu kaydederek, bu rakamın dengelenmesi gerektiğine işaret etti. Eroğlu, “2018 yılında her Çinlinin en azından bir kiraz yemesini istiyoruz. Ayrıca bunun yanında bir de lokum. Her Çinli bir tane de lokum yerse Afyonkarahisar’ın ihracatı çok artar” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE 3 KAT BÜYÜDÜ
Türkiye’nin hızla geliştiğine dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Çin gelişiyor ama Türkiye de çok gelişiyor. İkinci çeyrekte yüzde 5,2 ile Çin ve Hindistan’la birlikte biz de büyük bir büyüme performansı gösteriyoruz. Ancak bu yeterli değil. Hedefimiz yüzde 7. Türkiye’yi 3 kat büyüttük. İhracatımız da artıyor. Şu anda ihracatımız 154-155 milyar dolara yaklaştı ama bunu kafi görmüyoruz. Bizim hedefimiz büyük. İhracatımızı 2023 yılında 500 milyar dolara yükseltmek istiyoruz. İnşallah bu hedefi gerçekleştireceğiz. 2018 yılı Çin’de Türkiye yılı olarak ilan ediliyor. İşte bu yılda Türkiye’yi hem tanıtalım hem de turizm açısından bir hamle yapalım” diye konuştu.


12 BİN 500 KOBİ VAR
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da katma değeri yüksek ürünlerin gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Tutulmaz, “Gerçekten ilimizde 12 bin 500 dolayında KOBİ ve 70 bine yakın çalışan var. Ülkemizin ve ilimizin kalkınmasında önemli bir rakam ancak üretim her geçen gün bir Afyon modeli olarak ortaya çıkmakla birlikte üretimde katma değeri düşük ürünler olduğunu da görmekteyiz. İhracatta katma değeri daha yüksek ürünlere ağır ağır geçmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN GEREK
Vali Tutulmaz, şöyle devam etti:
“Ülkemizin ihracatındaki bir kilogramın karşılığı olan miktar ile bizim kendi ilimizin ihracatındaki bir kilogramı karşılaştığımızda üçte bir düzeyindeyiz. Bizim öncelikle ülkemizin ortalamasını tutturmamız ve daha sonra da ülkemizin de ortalamasının üzerine çıkmamız gerekir. Bunu yapabilmemizin yolu da katma değeri yüksek ürünler üretmemiz ve ileri teknolojiyi kullanan veya üreten hizmetlere yönelmemizden geçiyor.”
Toplantıya katılan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi YuHongyang ise Çin Halk Cumhuriyeti hakkında bilgi verdi. YuHongyang, “Afyonkarahisar’ın Çin’e yaptığı ihracat hacmi 30 milyon 840 bin dolara ulaşmıştır. Çin, Afyonkarahisar’ın üçüncü en büyük ihracat pazarıdır. Çin nüfusunun yüzde biri buraya gelebilir” şeklinde konuştu.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal da birer selamlama konuşması yaptı.

EN KAPSAMLI SUNUM, SERTESER’DEN

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’daki ekonomik gelişmeler ve ihtiyaçlar hakkında kapsamlı bir sunum yaptı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın aldığı teşvik ve destekler hakkında bilgi verdi. Serteser, “İlimiz firmalarının almış olduğu teşvik ve desteklere bakacak olursak, son 2 yılda KOSGEB’den 673 firma, 9 milyon 337 bin TL destek almış, Kredi Garanti Fonu’ndan 1.926 firma, 1 milyon 86 bin TL kredi kullanmış, Zafer Kalkınma Ajansından 10 KOBİ 1 milyon 954 bin TL kaynak almış, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan 198 işletme 88 milyon 138 bin lira hibe almıştır” dedi.
ÜLKE MERMER İHRACATININ YÜZDE 10’U AFYON’DAN
Afyonkarahisar’ın ihracatının yüzde 58’ini mermerin oluşturduğunu söyleyen Serteser, “Geçen yılki ihracatımızın yüzde 58’ni mermer oluşturmaktadır. Bu rakam ülkemiz doğaltaş ihracatının yüzde 10’una denk gelmektedir. İscehisar bölgemiz başta olmak üzere, ilimizin diğer bölgelerinde bulunan mermer ocaklarından çıkarılan mermerler güzel sanatlar, dekorasyon ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Türkiye’de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar’dan çıkarılmaktadır. Bu sektörde işçi, ustabaşı, teknisyen, mühendis ve idari personel olmak üzere çok sayıda kişi istihdam edilmektedir. 2016 yılı 170 milyon dolar mermer ihracatının 34 milyon doları Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleşmiş durumdadır.” ifadelerini kullandı.
AFYON KİRAZI ÇİN PAZARINA GİRMEYİ BAŞARDI
Kirazın Çin pazarına girmeyi başardığına dikkat çeken Serteser, şu ifadeleri kullandı:
“2017 yılı İlk 11 aylık dönemde ise, 172 milyon dolarlık mermer ihracatımızın 40 milyon doları Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılmıştır. Bu rakam da toplam mermer ihracatımızın yüzde 23’üne tekabül etmektedir. Bundan dolayı işadamlarımız Ülkenize sıklıkla seyahat etmektedirler. Bu seyahatler için elçiliğinize yapılan vize başvurularında zaman, vize süresi ve vizenin alınmasında sorunlar yaşandığı üyelerimiz tarafından bize bildirilmektedir. Bu sorunların çözüme kavuşturulmasının karşılıklı ticaretimizi arttıracağı düşüncesindeyiz. Bu hususta Afyonkarahisarlı işletmelerimiz için bizlere kolaylık sağlamanızı arz ederiz. Diğer önemli ihracat kalemlerimiz ise Yumurta, Kanatlı Et Ürünleri,  Mutfak Gereçleri, Haşhaş, Mermer Makinaları, Şekerleme Ürünleri, Maden Suyu ve Konveyör Band’tır.  Afyonkarahisar’ımızın dünya çapında diğer bir markası ise kirazdır. Afyonkarahisar, Kiraz Üretimi bakımından Türkiye’de 4.’dür. Türkiye’deki toplam üretimin yaklaşık % 8’ini ilimiz karşılamaktadır. Rengi, kokusu ve tadı  ile kendini ispat eden kirazımız Çin pazarına girmeyi başarmıştır.”

KULEYİN’DEN BEŞER’E ÖVGÜ

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Beşer’den övgü ile bahsetti

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Kuleyin, Afyonkarahisar 3’üncü KOBİ Zirvesi’nde ev sahibi olan TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Beşer’den övgü ile bahsetti. Nezih Kuleyin, “Afyon, TOSYÖV’ün 22 şubesinden bir tanesi. Ama girişken Başkanı nedeniyle çok etkili faaliyetler yürüttüğümüz bir yer. Kendisi sadece KOBİ’lerin bir temsilcisi değil, Afyon’un uluslararası ticaretinin lideri gibi davranmayı başardı. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.
GİRİŞİMCİLİK, TOSYÖV İLE BAŞLADI
TOSYÖV olarak Türkiye’de önemli konularda öncülük ettiklerini hatırlatan Kuleyin, “TOSYÖV, KOBİ ve girişimci kavramını Türkiye’de oturtanlardan. Girişimcilik kavramının yaygınlaşmasına katkı verdik ve hâlâ veriyoruz. Biz KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu’nun kurulmasında öncülük eden gönüllü bir kuruluşuz. KOBİ’ler finansmana erişemiyorlar. Banka diyor ki size ipotek getir. Makine ve ekipmanların, bankalar tarafından kabul edilmeyen patentlerin ve fikir haklarının kabul edilmesi için Kredi Garanti Fonu çıktı. Devlet bu işe sahip çıktı, bankalar bu işe girdi. Bu sayede biz hızlı büyüyen ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldık. Biz KOBİ’lerin ileri teknoloji kullanan, ya da yüksek teknoloji kullanarak eğitimlerle nitelikli ürün üretmesini sağlamak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“BABAYİĞİT ÇAĞRISINI DESTEKLİYORUZ”

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yerli ve milli otomobili üretecek 5 babayiğite “Afyonkarahisar’a gelin” çağrısına destek verdiklerini belirtti

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, “Göreve geldiği günden bugüne Afyon’u Ege’nin parlayan yıldızı yapacağız sloganını benimseyen, bunun için aralıksız çalışan, iki milli iki dini bayramda Afyon’a müjdelerle gelen TOSYÖV Afyon Destekleme Derneği üyesi ve Afyon KOBİ Zirveleri’ne sahip çıkan sayın Bakanımız’a şükranlarımızı sunuyoruz. Sayın Bakanımız’ın yerli ve milli otomobilin Afyon’da hayat bulması için babayiğitlere yaptığı çağrıyı destekliyoruz” dedi.

ZOBALI BİLGİ VERDİ

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı, Afyonkarahisar’daki ekonomik durum hakkında bilgi verdi. Zobalı, “Ülkemiz işletmelerinin yüzde 95’ini KOBİler oluşturmaktadır. İlimizdeki işletmelerin yüzde 99’u KOBİ niteliğindedir. 90 adet et ve et ürünleri işletmemizle yılda 30 bin ton kırımız et ve 15 bin ton sucuk üretimi yapıyoruz. Günlük yaklaşık 17 milyon yumurta üretiyoruz. Yeni yatırımlarla canlı hayvan kapasitemiz 350 bin büyükbaş ve 800 bin küçükbaş hayvan seviyelerine gelmiştir” şeklinde konuştu.

EROĞLU’NUN TEPKİSİNE BÜYÜKELÇİ’DEN ALKIŞ

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kudüs’ü başkent olarak ilan etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Eroğlu, “ABD Başkanı Trump’ın hukuksuz bir şekilde büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı alması, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması anlaşılmaz bir tutumdur. Bunu tanımıyoruz. Hatta bunu kınıyoruz. Dolayısıyla Çin’in de bu konuda destek olmasını istiyoruz” dedi. Eroğlu’nun bu sözlerini Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi YuHongyang da alkışladı.

Bakmadan Geçme