Hepatite dikkat edilmeli – Kocatepe Gazetesi

󈬌 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü” nedeniyle AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş hepatit hastalığını detaylarıyla anlattı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatit Savaşım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş, 󈬌 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü” nedeniyle hepatit hastalığının ciddiyetine dikkat [&hellip]

Hepatite dikkat edilmeli

“28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü” nedeniyle AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş hepatit hastalığını detaylarıyla anlattı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatit Savaşım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş, “28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü” nedeniyle hepatit hastalığının ciddiyetine dikkat çekmek için bir açıklama yaptı.
Konu üzerinde
durulmalı
Günümüzde viral hepatitlerin (bulaşıcı sarılık hastalıkları) ciddi halk sağlığı sorunları arasında önemini korumakta olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Altındiş; “Özellikle hepatit B ve hepatit C virüsü gibi kronik hepatite yol açabilen ve uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya primer karaciğer kanserine yol açabilen etkenler konunun önemini daha da arttırmaktadır. A tipi hepa-titler daha önceleri küçük yaşlarda fazla sorun yaratmadan geçirilip, kalıcı bağışıklık bırakmakta iken günümüzde hepatit A virüsü (HAV) ile karşılaşma yaşı özellikle sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi yüksek olan kesimde yaşayan kişiler başta olmak üzere adolesan ve genç erişkin döneme doğru kaymaktadır. Yaş ilerledikçe geçirilen akut HAV enfeksiyonu daha komplike hale gelebildiği için bu konu üzerinde durulmalıdır.” dedi.
Aşılama korunmada önemli
Hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonunun aşıyla korunulabilir bir hastalık olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Altındiş, Hepatitlerle ilgili çarpıcı önerilerde bulundu. Altındiş; “1. HBV’nin bulaşma yolları, alınması gereken önlemler ve korunma yolları hekimlere ve halka çok ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın bebek, çocuklar ve risk gruplarına yönelik HBV aşılama kampanyalarına destek verilmeli, konu hakkında halk bilgilendirilmeli ve aşı kapsamı dışında kalan kişilerin de bireysel olarak aşılanıp korunmaları önerilmelidir. Hepatit C virüs (HCV) enfeksiyonundan korunmak için uygun ve etkin bir aşı henüz geliştirilemediğinden bu virüsten korunma yolları hekimlere ve halka ayrıntılı olarak anlatılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Sterilizasyon ve
dezenfeksiyon önemli
Prof. Dr. Mustafa Altındiş, ikinci özellikle B ve C tipi hepatit virüslerinin bulaşmasında rol oynayabilecek etkenlere karşı yapılması gerekenleri anlattı. Altındiş sözlerine şöyle devam etti: “Tüm invaziv girişimlerde sterilizas-yon ve dezenfeksiyon kurallarına çok özen gösterilmesi, gerekmedikçe kan transfüzyonundan kaçınılması, diş tedavileri sırasında mutlaka sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına uygun davranılması, kontrolsüz ve çok eşli cinsel yaşamdan kaçınılması, berberlerde her müşteriye ayrı jilet açılması, aynı jiletin hiçbir şekilde tekrar kullanılmaması, ustura kullanımında da tek kullanımlık olmasına ve dezenfeksiyona dikkat edilmesi; ayrıca berberlerde kan taşının kesinlikle kullanılmaması (zorunlu ise tek kullanımlık olabilir) gerekmektedir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme