Hem meslek öğrenecekler, hem harçlık alacaklar
Türkiye İş Kurumu, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (RTÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığı ve TOBB Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülecek olan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri projesinin tanıtımına Afyonkarahisar’da başlandı Proje yürütme kurulu üyeleri, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri Süleyman Ünsal, İŞ-KUR Şube Müdürü Süleyman İlkaya, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi [&hellip]
Türkiye İş Kurumu, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (RTÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığı ve TOBB Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülecek olan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri projesinin tanıtımına Afyonkarahisar’da başlandı
Proje yürütme kurulu üyeleri, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreteri Süleyman Ünsal, İŞ-KUR Şube Müdürü Süleyman İlkaya, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Erol Avcıoğlu proje hakkında bilgi verdi.Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Avcıoğlu Türkiye genelinde yaklaşık 200 bin genç işsiz sayısının olduğunu belirterek, bu kişilerin UMEM projesi kapsamında eğitileceğini bildirdi. Projenin Türkiye genelinde 121 Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde uygulanacağını aktaran Avcıoğlu, okulların, araç gereç ve makine açısından donatıldığını belirterek, “Proje kapsamında ilimizde istihdam açığı olan sektörler belirleniyor. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı iş gücü analizi yapıyor. Tespit edilecek iş kollarında İŞ-KUR’a kayıtlı işsizlerden bir bölümüne üç aylık bir eğitim ve proje kapsamındaki işyerlerinde üç aylık staj görecekler” dedi. Avcıoğlu, proje kapsamında, kendi okuluna 1 milyon liralık bütçe ayrıldığını, bu bütçe ile de eski torna ve benzeri makineleri yenilediklerini söyledi. Avcıoğlu, ayrıca TOBB ETÜ’nün Afyonkarahisar’da bir saha araştırması yapacağını, araştırmanın sonuçlarına göre hangi alanlarda kurs açılacağının belirlenmesinin daha kolaylaşacağını vurguladı. İŞ-KUR Şube Müdürü Süleyman İlkaya da kurs ve staj süresince kursiyerlere günlük 15 TL ücret verileceğini ayrıca bu kapsamda çalıştırılan işçilerin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödeneceğini ifade etti. İlkaya, “Beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olarak nitelendirdiğimiz bu projenin başarılı olması için kamuoyunun desteğini bekliyoruz” diye konuştu.ATSO Genel Sekreteri Ünsal ise teorik ve pratik eğitimlerinden oluşan bu kurslara yerleşen kursiyerlerden başarılı olanlarının işe yerleştirilmesinin planlandığını ve iş başvurusunda bulunmak isteyen veya işveren olarak işçi talep edenlerin www.iskur.gov.tr adresinden on-line olarak taleplerini gerçekleştirebileceklerini söyledi.
Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri’nin genel tanıtım yazısında ise şu bilgilere yer verildi:
“Artan işsizlik oranlarına karşı 2009’un ikinci yarısında İŞKUR’un mesleki eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve 200 bin işsize, düzenlenecek beceri geliştirme kursları vasıtasıyla mesleki eğitim ve-rilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda özellikle sanayiye yönelik alanlarda eğitim ortamının yetersizliği, eğitim içeriklerinin güncel olmaması, hangi alanlarda eğitime ihtiyaç olduğunun belirlenememesi gibi sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, sürekli gelişen ve kendini yenileyen teknolojiye uygun eğitim alanları oluşturmak ve işgücü piyasasının nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak ve işsizlerimizin daha nitelikli eğitim alabilmelerini sağlamak üzere ÇSGB, MEB, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM)Projesi başlatılmıştır. Bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan proje, BECERİ’10 sloganıyla yürütülmektedir.
İŞKUR tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin farkındalığın artırılması, mesleki eğitim faaliyetlerinin kalitesinin artırılması ve bu alanda yönetişimin sağlanmasına yönelik bir model önerisi elde edilmesini teminen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) projede önemli bir rol üstlenmektedir. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının (İİMEK) etkinliğinin artırılması ve sürdürülebilir bir model önerisi sunulmasıyla, yerel odaların mesleki eğitim faaliyetlerinin esaslı birer ortağı olarak sürece daha etkin katılımlarının sağlanması amaçlanmaktadır.
Mesleki eğitim kursları ve buna bağlı aktif işgücü politikaları tasarlanırken, öncelikle, istihdam piyasası dinamiklerinin yakından incelenmesi gerekmektedir. İkinci olarak, kriz döneminde işini kaybeden ve beceri geliştirme kurslarının ana hedefini oluşturan işsizlerin profilinin anlaşılması önemlidir. Bu bilgiler ışığında, beceri geliştirme ihtiyacının ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.” (Kocatepe)