• Haberler
  • Eğitim
  • Hekimlik mesleğinin inceliklerini duayeninden öğrendiler

Hekimlik mesleğinin inceliklerini duayeninden öğrendiler

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Fen Lisesi öğrencilerine hekimlik mesleğini anlattı   Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Süleyman Demirel Fen Lisesinde öğrencilere konferans verdi. 'HEKİMLİK YAPABİLİRİM VE BAŞARDIM DUYGUSUNU YOĞUN YAŞATIR' Rektör Okumuş, Süleyman Demirel Fen Lisesi'nde Kariyer Günleri etkinliğinin ilk konuğu olarak öğrenciler ve velileriyle bir araya geldi. [&hellip]

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Fen Lisesi öğrencilerine hekimlik mesleğini anlattı

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Süleyman Demirel Fen Lisesinde öğrencilere konferans verdi.
“HEKİMLİK YAPABİLİRİM VE BAŞARDIM DUYGUSUNU YOĞUN YAŞATIR”
Rektör Okumuş, Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde Kariyer Günleri etkinliğinin ilk konuğu olarak öğrenciler ve velileriyle bir araya geldi. Okumuş, hekimlik mesleği hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.
Hekimliğin kişiye sağlayacağı en temel olumlu özellikleri; Analitik düşünme becerisi, saygınlık, mesleki ve ekonomik tatmin olarak tanımlayan Okumuş, “Hekimlik, doğru yaptığınız ve hakkıyla ifa ettiğiniz müddetçe daima mutlu olacağınız bir meslektir. Hekimlik ‘yapabiliyorum’ veya ‘başardım’ duygusunun en yoğun yaşandığı mesleklerden birisidir. Mesela bir bebek hasta gelmiş karşınıza. On yedi günlük ve bebeğin emmesi bozulmuş. Çocuğun genel durumu kötü, hareketleri azalmış ve sabah nöbet geçirmiş bir yenidoğan bebekten söz ediyorum. Bakıyorsunuz bebeğe genel durumu kötü; solunum cihazına bağlıyorsunuz. Bir sürü tetkikler yapıyorsunuz. Bebeği o hâliyle veya standart bilgilerinizle bıraksanız kaybedeceksiniz ama araştırmaların sonucunda çok nadir görülen metabolik bir hastalık saptıyorsunuz. O metabolik hastalığa yönelik basit bir tedaviyle bebeğin ertesi gün açıldığını, solunum cihazından çıktığını, solunumunun rahatladığını, nöbetlerin durduğunu, artık emmeye başladığını, aktivitesinin arttığını ve ailenin yüzündeki o tarifsiz mutluluğu görmek hiçbir şeye değişilmez.” dedi.
“DAYANIKLILIK SABIR VE
İNSAN SEVGİSİ ŞART”
Hekimlik mesleğinin; Dayanıklılık, sabırlı olmak, insani ilişkilerin çok iyi olması ve daima insanları sevmeyi gerektirdiğini belirten Okumuş, “Hekimlikte daima çok çalışacaksınız ve dayanıklı olacaksınız. Sabırlı olacaksınız ve insanı seveceksiniz. Günlük yaşantınızdan da bazı günler fedakârlık etmek zorunda kalacaksınız. Meslek gruplarına baktığımız zaman en fazla sanatçının yer aldığı meslek gruplarından biridir hekimlik. Yazar, şair, sanatçı aramızdan çok çıkar. Hekimelrin sosyal hayatı çok iyidir. Mesela hekimlerin çoğunluğu üst seviyede müzik aleti kullanır. Büyük bir kısmı da resimle uğraşır. Eğer siz kendi hayatınızı organize edebilme yeteneğine sahipseniz, hangi meslek olursa olsun sadece hekimlikte de değil yani, kendinize mutlaka vakit yaratırsınız. Zaman zaman beyninizi boşaltmanız gerekiyor çünkü. Mesela şunu söylerdim arkadaşlara, nöbetteyseniz cebinizde mutlaka bir kitap olsun. Yarım saat bile olsa roman okuyun. Üç ayda mı bitiyor, beş ayda mı bitiyor, önemli değil. Yarım saat roman okumanın ne faydası var biliyor musunuz? Suç ve Ceza’yı okuyorsunuz diyelim ki, o anda çalıştığınız hastanenin o boş, karanlık ve monitör sesli koridorlarından çıkıyorsunuz ve Rusya’nın bilmem ne şehrinin bilmem ne kasabasındaki bir eve konuk oluyorsunuz. Dünyanız değişiyor ve bu sizi rahatlatıyor. O yüzden hangi mesleği tercih ederseniz edin, mutlu olacağınız ve severek yapacağınız bir meslek seçin ve mesleğiniz ne olursa olsun kitap okuyun, gezin ve mutlaka kendinize vakit ayırın.” diye konuştu.
Konferans soru cevap bölümünün ardından ASDFL Müdürü Turgay Bingül’ün Prof. Dr. Okumuş’a plaket takdimi ile sona erdi. >> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme